Kormányinfó élőben! – Minden, amit a kormány döntéseiről tudni lehet….

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a csütörtöki kormányinfón többek között Karácsony Gergely által belengetett új adónemről, Varga Mihály és a főpolgármester esetleges közös egyeztetéséről, Áder János utódjáról valamint az SZFE-ügyről.

Gulyás Gergely ismertette

a tegnapi kormányülésen hozott döntéseket a járványüggyel összefüggésben. A miniszter közölte, hogy az elhunytak száma szolgál a legjobb összehasonlítási alapként, Közép-Európa pedig ebben jobban teljesít, mint a nyugat. Itthon 1 millió főre 90 elhunyt esik, ami a térség átlagának megfelel. Ettől függetlenül ahhoz, hogy az adatok ne romoljanak a második hullám során, a kormány által hozott szabályokat be kell tartani- hangsúlyozta a miniszter.

Folytatódik az ápolói béremelés:

november elsejével 20 százalékkal nő a bérük, 2022-ben pedig újabb 30 százalékkal

– jelentette ki Gulyás.

A miniszter örül annak, hogy a Magyar Orvosi Kamarával sikerült megegyezni az orvosi béremelést illetően, valamint annak is, hogy az Országgyűlés a törvényt az ellenzéki pártok a kormánnyal együtt, konszenzusos módon fogadták el.

A hálapénz kivezetése és az orvosi béremelés a miniszter szerint alkalmas az orvosi elvándorlás megfékezésére, valamint akár külföldről haza is térhetnek. 2021 január elsejétől az orvosi bértábla szerint 125 százalékos emelésre kerül sor, bár nehéz konkrét számokat mondani

– jegyezte meg Gulyás.

https://youtu.be/dDDmJ_uoNKo

A legmagasabb orvosi bér 2 millió 8 ezer forint felett lesz

– szögezte le a miniszter. Szerinte néhány kisebb vitás kérdés felmerült, de ezeket lehet később rendeletben szabályozni, erre van a kormánynak felhatalmazása. Világos szabályokat és korlátokat fognak elfogadni a MOK támogatásával, a kormány részéről erre továbbra is nyitottság van.

Háziorvosok bérét is rendezni fogják

(erről korábban itt írtunk). A kerettörvény 18 területen ad felhatalmazást a kormánynak.

Ma 36 darab kijelölt járványkórház van, az átvezénylés jelenleg kevesek számára – Gulyás szerint az 1 százalékot sem éri el- jelent problémát. A mindennapokban a kórházak működtethetőek az átvezénylés nélkül.

Való igaz, hogy az új törvény lehetőséget ad arra, hogy a munkáltató korlátozza a magánpraxist. Gulyás ennek kapcsán megjegyezte, hogy nem kívánják tiltani a magánpraxist, de azt meg akarják tiltani, hogy valaki 3 helyen rendeljen 8 órás munkaviszony mellett. A magánpraxis vitelének részleteit kormányrendeletben fogják szabályozni.

A kormány számára kiemelten fontos a vállalkozások támogatása

A KSH adatai szerint több, mint 4,5 millióan dolgoznak

– Gulyás elmondta, hogy a kormány szerint ez a járványügyi védekezés legnagyobb sikere.

Gulyás közölte, hogy további családvédelmi intézkedésekről a jövőhéten fognak dönteni. Valamint egyszerűsíteni fogják az építési szabályozást. Jövőhéten fogja a kormány benyújtani a hitel moratórium meghosszabbítását.

A miniszter ismertette a nemzeti konzultáció részletes eredményét,

amelyben nyitott kérdés volt, hogy a védekezési eszközök közül mit támogatnak az emberek:

89 százalék a maszkviselést támogatja, 78 százalék a rendezvények korlátozását, 61 százalék pedig a kijárási korlátozást és az iskolák bezárását támogatta.

Forrás

Magyarnemzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük