Kötelezővé lehet tenni az oltást, vagy elég, ha a tömegközlekedést csak kártyabirtokosok használhatják? - Városi Kurír

Sorting by

×

Kötelezővé lehet tenni az oltást, vagy elég, ha a tömegközlekedést csak kártyabirtokosok használhatják?

Először azt kell eldönteni, hogy egy fertőző betegség esetében az oltás felvétele magán-, vagy közügy. Ha magánügyként tekintünk rá, akkor nem lehet kötelezővé tenni, de olyan intézkedések bőven hozhatók, amiknek hatására szinte mindenki inkább beoltatja magát. Ha közügyként tekintünk rá, akkor egyértelmű a válasz.

Hirdetés

„Ha ez a vírus látható nyomokat hagyna a bőr felszínén, akkor sokkal magasabb lenne az oltási hajlandóság”

Eljöhet a nap, amikor a tömegközlekedési eszközöket csak azok vehetik igénybe, akiknek van védettségi igazolványuk, de az sincs kizárva, hogy kötelezővé válik az oltás az orvosoknak, a pedagógusoknak, a bolti eladóknak és a szolgáltatóknak

– erről Boldogkői Zsolt beszélt az Indexnek.

Önt mi venné rá, ha nem akarózna az “oltakozás”?

Tavaly december 8-án, vagyis 5 hónappal ezelőtt indult el vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol néhány lépésben regisztrálni lehet a koronavírus elleni védőoltásra. Kezdetben csak lassan haladt a vakcináció, mivel bár sokan jelentkeztek, nem érkezett elegendő mennyiségű oltóanyag hazánkba. Idővel ez megfordult, és mára már majdnem ötmillió a beoltottak száma, a regisztráltaké pedig meghaladja az 5 milliót. Aki eddig jelentkezett, még májusban felveheti a vakcinát, ám nagy kérdés, hogy mi lesz ezután, hisz érezhetően csökken azok száma, akik igényt tartanak az oltásra.

Hogyan tovább?

„Védettségi igazolványt viszont mindenki szeretne, főleg abban az esetben ha az élet egyre több területén válik majd feltétellé”

– jelentette ki lapunknak Boldogkői Zsolt virológus. Mint ismert, jelenleg csak a védettek vehetik igénybe az éttermek belső tereit, és ők mehetnek csak szállodába, edzőterembe és fürdőbe, valamint még az elektív műtétek előtt is fel kell mutatni a hivatalos okmányt. A szakember szerint viszont ez még csak a kezdet.

„Azon országok – például az USA, Izrael és az Egyesült Királyság –, ahol jól áll az oltási program, a magyarhoz hasonló problémával szembesülnek: az oltási hajlandóság elér egy szintet, ahonnan már nem, vagy csak nagyon lassan növekszik tovább. Ezen a helyzeten csak a jelenleginél drasztikusabb eszközök bevetésével lehetne túllendülni. Például, hogy a tömegközlekedési eszközöket is csak a védettek vehessék igénybe, de bizonyos szakmák képviselői számára kötelezővé is válhat az oltás. Ezek jellemzően azok a foglalkozások, ahol a találkozásokból adódóan nagy a járványügyi kockázat, gondoljunk itt az egészségügyi dolgozókra, a pedagógusokra, a bolti eladókra, vagy épp a szolgáltatókra, fodrászokra, kozmetikusokra”

– mondta Boldogkői Zsolt, hangsúlyozva, hogy

eddig még egyetlen ország sem mert ilyen kemény lépéseket tenni.

Amennyiben nem alakul ki a nyájimmunitás, akkor a járvány velünk marad…

„Ha ez a vírus látható nyomokat hagyna a bőr felszínén, akkor sokkal magasabb lenne az oltási hajlandóság. Ettől függetlenül még van egy meggyőzhető réteg, akik eddig csak szimplán nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Ugyanakkor sokan ellenzik az oltást, ki a különböző álhírek, téveszmék és felkorbácsolt indulatok okán, míg mások szabadságharcosként tekintenek a járványra, és nem engedik, hogy beleszóljanak az életükbe. Az oltásellenesek saját magukra és másokra is veszélyt jelentenek”

– tette hozzá a virológus.

…és a gyerekeink?

Dr. Bense Tamás gyermekgyógyász és háziorvos ennél egy fokkal bizakodóbb, a regisztrálók körét ugyanis még nagyban növelheti, ha idővel egyre több korosztály számára lesz elérhető az oltás.

A 16–18 éveseket már most oltják, de hamarosan a kiskamaszok és a kisgyerekek oltása is elérkezik, illetve nagyon remélem, hogy ősszel már a 2–3 éves korosztály is védetté válhat. Mindez ösztönzőleg hathat azokra a szülőkre, akik eddig saját magukat nem féltették annyira, hogy felvegyék a vakcinát

– mondta az orvos, aki szerint az elsődleges cél, hogy elérjük a 70 százalékos átoltottságot, a 80 százalékról pedig egyelőre csak álmodozni lehet.

„Ha ismét érkezik hazánkba egy agresszívabb mutáns, akkor különös veszélyben vannak azok, akik még nem éltek a vakcináció lehetőségével. Emellett az oltatlanokat itthon és külföldön is számtalan helyről kirekesztik majd, így ha az egészség önmagában nem elég indok, akkor ez majd talán jobb belátásra bírja őket”

– tette hozzá dr. Bense Tamás.

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2021.05.21 - 20:48
  Közvetlen hivatkozás

  Majd csoportos keresetet nyújtunk be a Nürnbergi bíróságra, és strasburgba emberiség ellen elkövetett bűncselekmény, diszkrimináció és kényszerítés jogcímeken!!!!

  Válasz
 • 2021.05.22 - 05:47
  Közvetlen hivatkozás

  Mivel akarják oltani nálunk a kisebbeket, ha nem veszünk részt az EU újabb Pfizer vásárlásában? És ha 100 nap múlva tesszük le a magyar vakcinagyár alapkövét? Amelyben első generációs oltásokat akarunk gyártani, ha igaz? Azon gondolkoztam, miért hiszik azt az orbánisták, hogy olyan jól állunk átoltottságban. Ha igaz, hogy a 80 milliós Németországban 40 % az átoltottság, az kb. 32 millió embert jelent. Nálunk a 2 dózist még hárommillióan sem kapták meg, az elsővel közelítünk az öthöz. Igaz, az már 50 %-os átoltottság /nem védettség!/ lesz, de mi a mi 5 milliónk a 32 millióhoz képest? És akkor még nem beszéltem a lakosságarányos halálozásokról, amiben pokoli rosszul állunk. Mi ez a nagy győzelmi mámor? Valóban “legyőztük” a 3. hullámot, vagy csak mint tavaly, a jó idő közeledtével visszaszorult? Vagy talán csak nem tesztelünk eleget? Mert mi, magyarok vagyunk a zsenik, akik senkit nem követünk, nem a virológusokra, hanem a politikusokra, esetleg egy kardiológusra hallgatunk, akik mindent jobban tudnak, mint a rohadó Európa szakértői? Miért dőlnek be egyes honfitársaink újra és újra az orbánkommunikációnak? Pl. itt van a WHO ajánlása. Orbánék úgy tolmácsolták, hogy a WHO ajánlja a kínai vakcinát az időseknek, ami echt hazugság! A WHO vészhelyzeti engedélyt adott, és valami olyasmit mondott, hogy igen alacsony a bizonyíték arra, hogy időseknél nem okoz súlyos mellékhatásokat és hatékony. Persze, arra sincs bizonyíték, hogy okoz és nem hatékony, mert nem oltottak vele Kínában elég idős embert. Szóval lehet, hogy nagyon jó, de a kommunikáció félrevezető. És még annyit, egyelőre csak a Pfizernél bizonyított, hogy ha valaki megkapta, és megfertőződik, nem terjeszti a vírust. A Pfizernél, amiből Viktorunk nem akar többet rendelni jövőre.

  Válasz
 • 2021.05.22 - 14:53
  Közvetlen hivatkozás

  Ha a magyar atlagos polgar kicsit jobb nyelvismerettel rendelkezne, es tudna szorfolni nemcsak a Netflixen, hanem az ujsaghirek kozott is, akkor ilyen hulye kerdes meg sem fogalmazodhatott volna, hanem mar tomegek mennenek a Parlament ele tuntetni ezert a megkulonboztetesert – mi az, hogy a tomegkozlekedest csak oltott szemelyek vehetnek igenybe? De ha ez mar kerdes, akkor az 100 %, hogy orban be is vezeti – mert a polgarok megengedik a 133 bator majomnak ezt IS! Nem kene megvarni az elovalasztast sem, plane nem a valasztast, jovore! Nincs 11 honap a magyar politikai, gazdasagi eletben – alapjaiban recseg-ropog az egesz takolmany,

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.