Az EMIH vezetője és az ő sajtója nem akarja észrevenni, hol van a szélsőjobb. Újpest bukott emberét idegesíti az EU-zászló. És olvassa el Rab László tanulmányát, ha eddig nem tudott róla. A Heti lapzsemle témái.

Vágó Istvánnak aztán jól megadták

Elfogadta Rózsa Péter, az EMIH kezében lévő 168ÓRA főszerkesztőjének meghívását a Klubrádió “Csak semmi majré” című műsorába Vágó István. Vágó meggyőződéses ateistaként kikérte magának azt, amit Köves Slomó a Vértanúk terén Nagy Imre szobrának hűlt helyén, a legutóbbi, botrányos, szélsőjobboldali szoboravatáson a Fidesz-vezérek és főpapok társaságában mondott. Nosza, beszéljük meg, ajánlotta Köves Slomó és Rózsa Péter.

- Hirdetés -

A társalgás önmagáért beszél (a teljes felvétel itt ). Köves Slomó szokása szerint nagy rutinnal siklik ki minden bírálat elől. Szerinte nagyszerűen hat a köztudatra és a társadalmi megbékélésre, amit ő gesztusaival tesz. Ez a vita egy pontján még Rózsának is sok volt, megjegyezte, hogy a rabbi mégiscsak Kövér László “lenin-fiúzó” műsorához asszisztált. (Erről az általa vezetett lap portálja is beszámolt.  )Lapszemlémben azonban a beszélgetés vége felé, a felvételen a 38-39. percnél kezdődő összecsapásra hívom fel a figyelmet. Itt

Köves Slomó, Rózsa Péter lelkes támogatásával ellentámadásba lendült. Azzal estek neki Vágó Istvánnak, hogy na ugye, ő és az ellenzéki összefogás elfogadja a Jobbik támogatását. Szerintük tehát ez azt jelenti, hogy 2019-ben az Orbán-rezsimmel szembeni ellenzék nyitott a szélsőséges, antiszemita gyűlölködés irányában.

Nem kell külön mondani, hogy ez az érvelés az Orbán-féle propagandagépezet hónapok óta látható-hallható műsora. Ha valaki az M1-ből és társaiból “tájékozódik”, ne értesüljön a valóságról: le kell tagadni a jobbikos irányváltást, amin a Jobbik átment, a politikai döntések és kommunikáció egyértelmű átalakulását, és a korábbi, botrányos szövegeket és tetteket kell sulykolni. (Abból az időből, amikor Orbánéknak még semmi bajuk nem volt a Jobbikkal. Az akkori jobbikosok, Dúró, Novák és a többi hasonló barna szellemiségű figura csendes szövetségesként stabilizálta a Fidesz rezsimjét, lehetetlenné téve a sikeres ellenállást. Ezt azonban az Orbán-propaganda ne említse.)

Vakságot fogadtak?

A 168ÓRA élén történt vezetőváltás kapcsán nemrég ezen a portálon írtam az alábbiakat (“A 168ÓRA drámája“):

“Vajon mi köze lehetett 2016-ban a Népszabadságnál nagy pályát befutott, sokszorosan bizonyított Tóth Ákosnak és nagyrészt a Népszabadságtól verbuvált új csapatának a 168ÓRA Fidesz-közeli új tulajdonosaihoz? Kézenfekvő, mi volt 2016-ban a közös pont: közös érdek a szélsőjobboldal térnyerése elleni küzdelem. Emlékezetes: Tóth Ákos volt az a személyiség, aki a Népszabadság vezető munkatársaként a cigányok elleni rasszista sorozatgyilkosság idején nem elégedett meg a nyilvánosságnak dobott gumicsontokkal, és sokáig figyelemre méltó oknyomozó munkával tárta fel a négy elkapott és elítélt végrehajtót támogató, aggasztóan széles személyi és szervezeti hátteret.

2015 végén, 2016-ban azonban a szélsőjobboldal térnyerése elleni küzdelem sokkal egyértelműbb volt, mint 2019-ben. Harc a Jobbik ellen. Ezt a Fidesz-közeli tulajdonosok akkoriban ugyanúgy támogathatták, ahogyan a baloldali, liberális lapcsinálók számára is kiemelt cél lehetett.

Időközben azonban a célpontok helyet változtattak

A Jobbik programja hivatalosan ugyan nem vont vissza semmit a korábbi bűneik közül, de kommunikációjuk, szövetségkötéseik mára látványosan közelítették őket a jogállam visszaállítását követelő demokratákhoz. A Toroczkai-féle gyűlöletpárt kiszakadásával rengeteg személyi tehertételtől is megszabadultak, a legsötétebb exjobbikos figurákat beszippantották az ultrák. Toroczkaiék fő szövetségesei pedig ma már a szélsőségekkel cinikusan játszadozó, Putyin-technikákat alkalmazó fideszesek.
Nos, itt valóban feltűnő egy “feloldhatatlan ellentét”.

Ha a fő cél továbbra is a szélsőjobboldal elleni küzdelem, ezt a 168ÓRA éppen eltávolított vezetői az új helyzetben egészen másként értelmezhetik, mint az egyre inkább szélsőjobboldali Fideszt továbbra is nyíltan támogató tulajdonosok.”
Nos, Köves Slomó és Rózsa Péter klubrádiós duettje nyomán megerősítve látom azt, amit idézett cikkemben feltételeztem.

Fujj, EU?

Wintermantel Zsolt, az újpestiek és káposztásmegyeriek által megbuktatott fideszes polgármester a Facebookon méltatlankodott a negyedik kerületi városházára kikerült uniós lobogó miatt…
Wintermantel “szimbolikus politizálás” jelzővel becsmérli az új vezetés döntését, és az Európai Uniót az erdélyi magyarság ellenségeként, de legalábbis megbízhatatlanként gyalázza, így :

“…joggal fel lehet tenni a kérdést, hogy a ma kikerült EU-s zászlóval fémjelzett intézményrendszer hogyan és miként áll ki az erdélyi magyarok alapvető jogaiért, mennyiben és hogyan lép föl az aljas diszkrimináció és a magyarság ellehetetlenítése ellen?!”

Vége a Wintermantel-korszaknak, heuréka

Ez az unióellenes fideszes gesztus a Klubrádióban Bolgár György műsorának is témája volt.
Korábban itt, a Városi Kurírban mutattam be az újpesti fideszes “sajtó” szemlézése nyomán, hogy mit művelt a jobb sorsra érdemes  budapesti kerületben Wintermantel bandája. (“Fideszországban újra az a hír, amit cáfolnak!” )

Látható, hogy ezeknek valóban semmi közük az Európai Unió szelleméhez, a liberális demokrácia alapján álló nyugati világhoz. Egyszóval, az ő idején tényleg nem volt helye az EU-zászlónak.

Most a szavazók végre elküldték őket, és az új vezetés, becsülni való önmérséklettel, nem a nyomaikat távolítja el, hanem az EU-párti helyi polgárok akaratának megfelelő lobogót függeszt ki a TÖBBI MELLÉ. Köszönet érte. A kerület lobogója és a magyar nemzeti lobogó mellett most már ott látható az Unió csillagos, kék zászlaja és ott maradt a székely zászló is.

Mit jelképez így a székely zászló?

Ez utóbbi zászlóról annyit érdemes megjegyezni, hogy nem “történelmi” zászló, a romániai magyar politikában és közéletben a kétezres években jelent meg és terjedt el. Vitatott maga a zászló is, ahogyan a Fidesz nyomulásával párhuzamosan a romániai magyar politikai szándékok, így a jelkép üzenetei sem egyértelműek. (A vitákról például itt, itt és itt is olvashat.)

A magyarországi politikában, a demonstrációkon pedig következetesen a románokkal, Romániával szemben ellenséges, a szomszédokat gyalázni hajlamos szélsőjobboldal honosította meg és terjeszti (érdekes módon, hasonlóan az árpádsávok és Wass Albert szégyenletes magyarországi “karrierjéhez”…) Önmagában, az EU-jelkép nélkül használva alappal érezzük úgy, hogy radikális üzenetet hordoz, amit Wintermantel megnyilvánulása is alátámaszt. Helyes, hogy Újpesten az uniós zászló is a székely mellé került, így egyértelmű, hogy a romániai autonómia-törekvéseket és az EU-t egyszerre támogató, a közös, békés megoldásokat kereső normális erők kerültek hatolomra.

Gratuláció

Végül, a portálunkon hétvégenként kiváló, szellemes publicisztákat közlő Rab László nagyszerű teljesítményére irányítom a figyelmet. Kollégánk tollából idén nyáron rendkívül fontos tanulmány jelent meg a Mozgó Világban (“Rab László: Pokorni József kabátja – tanulmány” ). Ennek nyomán végre elindult a folyamat, amely nyomán most az újjáalakult XII. kerületi önkormányzat fontos döntést hozott: “Pokorni leveteti a turulszoborról a nagyapja nevét, mert a nyilas háborús bűnösök közé sorolható“.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ugye nem gondolja Pokorni, hogy el hiszi a jó nép, hogy most jutott tudomására hogy ki-ki volt a nagyapja? Persze hogy nem tehet róla, de arról igen, hogy 30 évig hallgatott róla.

  2. Egyetértek. Ennek a turulos emlékműnek hosszú története van. Sokan tiltakoztak ellene már a felállításakor, és pontosan azért, ami mostanában kiderül róla. az állítólagos “polgári áldozatok” megjelöléssel, egy harcos turul szobra alatt összekeverték az áldozatokat a tettesekkel. A fideszes politikusok azonban foggal-körömmel védték…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét