Városi Kurír

A napi fontos…

Kerítésen innen

Közlöny van róla! – Nyugodtan vágd ki a fát, a kormány csütörtök este minden tilalmat eltörölt!

Közlöny van róla! - Nyugodtan vágj ki minden fát, a kormány csütörtök este minden tilalmat eltörölt!
Hirdetés

Gulyás Gergely a hatósági áras üzemanyag vevőkörének szűkítése mellett szombati tájékoztatóján azt is bejelentette, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését. Orbán Viktor múlt heti bejelentése szerint az állami erdőgazdaságoknak meg kell vizsgálniuk, hogyan lehetne több tűzifát kitermelni a hazai erdőkből. Nem váratott magára sokáig az ehhez szükséges kormányrendelet.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtök este megjelent, péntek reggeltől érvényes

A kormányrendelet alapján kijelenthető, hogy megkönnyítik a kitermelést, és természetvédelmi szempontok is sérülnek.

A rendelet az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt – írta a Telex.

  • Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.
  • Ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
  • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy. Eszerint természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
  • Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
  • A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek.
  • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
  • Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.

A fakivágás megkezdését is megkönnyíti a kormánydöntés:

a hatósági bejelentést követően 8 nappal lehet elkezdeni a tevékenységet. A főszabály eddig 21 napot tartalmazott. A csütörtökön megjelent rendelet pénteken már hatályba is lép.

Visszatérhet a jegyrendszer?

Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke mondta többek között a magyarnarancs.hu-nak, hogy Magyarországon jelenleg kétmillió hektárnyi erdő van, a magyar erdők összes fatömege 2022-re meghaladta a 400 millió köbmétert.

Az ország erdei évente 13 millió köbméter növedéket (ez a faállomány adott időegység alatti átlagos méretváltozását jelenti) produkálnak, így a favagyonunk csökkenése, azaz felélése nélkül évente hozzávetőleg ennyi az ország erdeinek (államinak, magánnak együtt) maximális fakitermelési lehetősége. Ennek a maximumnak a betartása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül fennmaradjon ez az erdővagyon és ezzel az ilyen nagyságrendű fakitermelési lehetőség.

Nem mindegy, hogy mikor….

A szakember hangsúlyozta, nem mindegy viszont, mikor történik a kitermelés. Vannak ugyanis olyan területek (az erdők zöme ilyen), ahol meg kell várni a vegetációs időszak végét. Sok erdő esetében csak augusztus 15. vagy szeptember 1. után lehet fakitermelést folytatni, de esetenként ez kihúzódhat akár november közepére is. Nagyon fontos szempont a felújítási kötelezettség is. Ez annyit takar, hogy a kitermelt erdő helyén a gazdálkodóknak újra erdőt kell létesíteni. Minden erdő véghasználata, azaz teljes kitermelése után erdőfelújítási kötelezettség keletkezik.

Milyen fafajok alkalmasak leginkább tüzelésre?

Luzsi József kifejtette, lakossági tüzelésre nemcsak a keménylombos fafajok alkalmasak, lágylombos és egyes kazántípusok esetén a fenyő is megfelelő fűtésre.

A cser, a tölgy, a kőris és az akác a legnagyobb fűtőértékű fák. Csakhogy ezek jelenleg hiánycikknek számítanak a Tüzépeken.

A lakosság a rezsinövelés hatására megrohanta a telepeket és amit lehetett, felvásároltak. Jelenleg több helyen előjegyzés van a fára.

Sokan a jegyrendszer visszatérésétől tartanak. Olyan is előfordul ugyanis, hogy sorszámot adnak a Tüzépek. Viszont megesik, hogy már kora délelőtt nincs sorszám aznapra, illetve a korábbi 10 köbméter helyett már csak 5 a vásárolható mennyiség, de erre sincs sok esély. Van, aki hajnalban megy a Tüzépre sorba állni.

Friss híreink!

Hirdetés
átver
Hirdetés

Comments (3)

  1. […] Közlöny van róla! – Nyugodtan vágd ki a fát, a kormány csütörtök este minden tilalmat… […]

  2. Azt eddig is tudtuk, hogy orbánnál, és a világon semmihez sem értő bandájánál agyilag igen nagy a baj. Azt egy 6 elemit végzett parasztember is tudja, ha ma kívágatod az erdőket, lehet, hogy az idén elég lesz a fa, de mi lesz jövőre? A fa nem nő olyan ütemben, hogy évente ellássa az országot. Ugyanez volt a választás előtti penzszorassal. Kiürítették a bukszát, és most szarban vannak, illetve ők nem, mert eztán is dőzsölhet az elit, minket szivatnak mindenféle módon. Brüsszelbe meg hiába küldték navracsicsot kunyeralni, tolvajoknak eztán se adnak lóvét. Ilyen szart se érő, kártékony, tolvaj kormánya meg nem volt ennek a nyomorult országnak.

Comment here