Connect with us

Kerítésen innen

Kultúrbrigád: végre rájöttünk, miért is nem kaptunk támogatást!

Kultúrbrigád: végre rájöttünk, miért is nem kaptunk támogatást!
Megosztás

2024 nyarán befejezi színházi tevékenységét az Átrium színházat üzemeltető Kultúrbrigád csapata. Bár az előző évadot a közösségi kiállás még megmentette, úgy érzik, nincs remény arra, hogy méltó és kiszámítható környezetben folytassák tovább a munkát.

Mielőtt befóliáznának….

„Végre rájöttünk, miért is nem kaptunk támogatást, hogy miért is nem kapnak támogatást az államtól független filmek és színházak, hogy miért kell lehetetlenné tenni ezeknek a működését!

Mert reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival foglalkoznak, amivel a kormány nem.

Hát igen, ilyen kétségbeesett próbálkozások történetéből születnek a filmek, színdarabok hősei, szereplői, akik reagálnak arra, hogy a világ egyensúlyi helyzete felborult, majd a cselekmény folyamán ezt megpróbálják helyreállítani, és ez vagy sikerül, vagy új egyensúlyi helyzet áll be. Sajnos ez minden drámai történet alapja, kiinduló helyzete, alfája (origója, írnánk, ha klaviatúránkra vennénk ezt a szót). Ezen változtatni sajnos nem áll módunkban, úgyhogy mielőtt ezt is befóliáznák, a biztonság kedvéért kitesszük az alábbi figyelmeztetést:

Emlékeztetőül….

2023 májusában írtuk: az Átrium Színház szerint három héttel ezelőtt még nem kezdődött el a tavaly megítélt kultúr-támogatások kifizetése, és a színház pályázatát idén sem bírálták el az április 30-i határidőig. A színház akkor a Facebookon arról posztolt, hogy tavaly összesen 17 millió forint állami támogatáshoz jutottak, de a „többlettámogatási” pályázatokon egy fillért sem nyert.

„A tavaly megítélt NKA-támogatások kifizetése a mai napig nem kezdődött el. A támogatási kereteket folyamatosan csökkentik, ami hamarosan a magyarországi független színházak megszűnéséhez vezethet”

2022-ben történt: „Nagyszerű hírről számolunk be szokásos éjjeli posztunkban.

A ma beérkezett felajánlások feldolgozása után elmondhatjuk, hogy 2022. június 27. és július 3. között összesen 16.988.979 forint érkezett felajánlásként az Átriumhoz, egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként.”

-írta közösségi oldalán az Átrium csapata.

2023 auguszusa: 2024 nyarán befejezi színházi tevékenységét az Átrium színházat üzemeltető Kultúrbrigád csapata. Bár az előző évadot a közösségi kiállás még megmentette, úgy érzik, nincs remény arra, hogy méltó és kiszámítható környezetben folytassák tovább a munkát. A döntés okairól és jövőbeni terveikről Zsedényi Balázs operatív igazgató elmondta, hogy

„…az Átrium épülete magántulajdonban van. Minket, a Kultúrbrigád csapatát, a tulajdonosok kértek fel hat évvel ezelőtt a színház üzemeltetésére. Az évad végével mi befejezzük színházi tevékenységünket az Átriumban. A tulajdonosoknak kifejezett igénye, hogy az épület nyitva maradjon, és azután is valamilyen kulturális tevékenység történjen benne. Ennek a formájáról mi még nem tudunk érdemben semmit. A félreértés abból adódhatott, hogy a közönség a mi alkotóközösségünk szellemiségét, a társulatunkat, az előadásainkat azonosította az épülettel, hiszen már tíz éve vannak itt a produkcióink. Egy biztos: a Kultúrbrigád csapatának, a jelenlegi színházműhelynek az Átriumban egészen biztosan ez az utolsó évada.”

Az okok egymás után….

„A probléma a tao megszüntetésében gyökerezik. Amikor elkezdtük üzemeltetni az Átriumot, azt gondoltuk, hogy a társaságiadó-kedvezmény nyújtotta támogatásokkal kiszámíthatóan lehet tervezni. 2018 januárjától novemberéig azzal számoltunk, hogy a jegybevételünk után igénybe vehető taotámogatás a rendelkezésünkre fog állni. Ez ráadásul egy utófinanszírozó rendszer volt, tehát tizenegy hónapot úgy csináltunk végig, hogy azzal számoltunk: van még 80 százaléknyi pénzünk, csak majd később fog bejönni. És akkor kiderült, hogy nem fog bejönni. Ez volt az első alkalom, amikor nagyon át kellett szervezni a működésünket. Akkor még voltak olyan ígéretek, hogy akik tisztességesen dolgoztak, azok nem járnak majd rosszabbul az új rendszerben. Nem így történt. Elvileg 220 millió forint támogatás járt volna nekünk, ehhez képest 70 millió forintot kaptunk a kompenzációs rendszerből. A 2019-es évet még megpróbáltuk így végigcsinálni, de aztán jött a Covid, ami újból teljesen felforgatta a működésünket. A minisztériumi pályázaton akkor nyertünk 17 millió forintot, de ez értelmezhetetlen összeg a színház fenntartásához. A kérelmeket, amiket beadtunk, nem bírálták el, hagytak minket reménykedni, hogy tartsunk ki az utolsó pillanatig. Nem tudtuk megvárni azt a pillanatot. Tavaly nyárra már világossá vált, hogy ilyen körülmények között ezt nem tudjuk tovább csinálni.”

A csoda….

„…a közönség megmentett minket, és általa esélyt kaptunk, hogy a Covid után, a poszt-Covid után, a tao megszüntetése után, a nulla forint állami támogatás után, a kivéreztetés után életben maradjunk. Átgondoltuk újra a működésünket, és azt mondtuk, hogy jó, úgy talán meg tudjuk csinálni, hogy januártól felemeljük a jegyárakat, nagyságrendekkel több előadást játszunk, és megnézzük, ebből mi jöhet ki.”

Szerző