Lebukott egy egész Európát behálózó tatabányai bűnszövetkezet

Kétmilliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat Tatabányán egy társaság ellen. A vádlottak egy a teljes Európát behálózó bűnszövetkezetet működtettek. 

Itt az áfa, hol az áfa?

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette emelt vádat egy 12 tagú társaság ellen, amely kétmilliárd forint áfát csalt el – tájékoztatta csütörtökön a megyei főügyész az MTI-t.
Reszl Ildikó közölte: a bűnszervezet vezetője tatabányai székhelyű húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságokat irányított,. A cégek 2012. júniusa és 2014. decembere között az EU-ból belföldi cégeknek értékesítettek árut.
A két vállalkozás áfa levonására nem volt jogosult. A fizetendő adó összegét az elsőrendű vádlott fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentette.
A fiktív számlákat nyolc cég állította ki, ezeket szintén az elsőrendű vádlott irányította. A cégláncolat alkalmazásával azt a látszatot keltették, hogy a közbeékelődött vállalkozások vásároltak uniós cégektől.
A bűnszervezet 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, ennek nyomán tanúkat hallgattak ki és iratokat szereztek be.
Az ügyészség indítványozta, hogy – ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik – a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év fegyházra, két vádlottat 7 és 6 év fegyházra, hármat 3-3 év, egyet 2 év 6 hónap, négyet pedig 2-2 év börtönre ítéljen.

Hasonló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük