Még mindig KATA-sok, figyelem! Újabb változás!

Miután a kormány július 10-én derült égből villámcsapásként benyújtotta, majd egy nap alatt a kétharmados többséggel meg is szavaztatta a kisadózó vállalkozók tételes adójának -KATA- új szabályait, mintegy 450 ezer vállalkozó számára vált nyilvánvalóvá, hogy újra kell gondolnia teljes működését.

KATA-változás, amiről a rezsinövelés elvette a figyelmet….

Miután Orbán Viktor egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az nem működik, hogy 450 ezer KATA-s nem fizet elég nyugdíjjárulékot, már nagyjából lehetett sejteni, hogy több tízezres tömegtüntetések ide, hídlezárások oda, nem lesz érdemi változás a könyvelők egyesülete szerint egyébként hibákat tartalmazó jogszabály szövegében. Az érintett közel félmillió emberről és családjukról lassanként elvonta a figyelmet a rezsicsökkentés csökkentése, a napról napra tapasztalt infláció és az iskolakezdés-mizéria, pedig a helyzet változatlan…..

Változás!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a közelmúltban szervezett online konferenciát 1586 résztvevővel, amelyen a NAV szakértői mellett adótanácsadó és könyvelő szakértők járták körbe mi mindent kell számba venni, ha a vállalkozó folytatni szeretné a tevékenységét, és ehhez a számára legmegfelelőbb adózási formát szeretné megtalálni.

Az egyik legfontosabb új információ

amelyre a BKIK felhívja a figyelmet, hogy augusztus 18., azaz a konferencia óta megváltozott egy fontos határidő:

azon KATA-sok számára, akik jogosultak lennének továbbra is a KATA-ra, de mégis átalányadózásra térnek át, a bejelentés határidejét kitolták augusztus 31-ről október 31-re.

A kamara közleménye szerint a konferencián – melynek előadásai itt ingyenesen visszanézhetők – egyrészt a NAV-adminisztrációval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a biztosítottág és a folyamatban lévő céges ügyek kérdéseit, valamint a KATA-ban maradókra és az azt elhagyókra háruló feladatokat járta körbe dr. Kecsmárik Viktor a NAV osztályvezetőjének előadása. Papp Tibor adószakértő, Írisz Office Zrt. vezérigazgatója a KATA helyett szóba jöhető adónemek legfontosabb tudnivalói mellett többek között arról beszélt, hogy mire érdemes figyelni, ha főállású, mellékállású, vagy pedig nyugdíjas választaná az átalányadózást, illetve hogy a KIVA, vagy a társasági adózás választása esetén milyen pénzügyi és adminisztrációs tudnivalók mérlegelése nélkülözhetetlen a döntés előtt.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.