Hogy mi köze van az Ukrajnában dúló háborúnak a magyar taxisokhoz? A kormány megtalálta az összefüggést!

Szerda este a regnáló kormány Orbán Viktor vezetésével a kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva megengedte a közbeszerzések nyerteseinek, hogy árat emeljenek, csütörtök este ugyanerre hivatkozva hatósági árat vezetett be a taxi tarifákra. Ez idő alatt Ukrajnában, ahol valóban veszélyhelyzet, sőt háború van, behatoltak az orosz egységek a Donyecktől mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Vuhledarba.

Csütörtöktől már életbe is lép….

A kormány szerdán hatósági árat vezetett be a taxi tarifákra. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a vészhelyzet ideje alatt nem lehet változtatni a rendelet kiadásának napján hatályos tarifán. A kormány az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozik.

A budapesti taxisok viszont éppen az üzemanyag-ársapka eltörlése után álltak elő tarifaemelési javaslattal. A javaslatokról a városvezetés már több körben egyeztetett is a taxisokkal, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közlése szerint nem sikerült közös nevezőre jutniuk, így mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadott előterjesztés nem konszenzuson alapult.

Ebben még arról volt szó, hogy márciustól az alapdíj 1000 forintról 1100 forintra, a távolsággal arányos egységdíj kilométerenként 400-ról 440 forintra, míg a percdíj 100 forintról 110 forintra emelkedik. Ugyanakkor az árszabályozás rugalmasabbá vált volna, ezért az új tarifákat középárként határozták meg, melytől felfelé és lefelé is 10 százalékkal el lehet térni.

A Világgazdaság cikke alapján a kormányhoz a taxisok fordultak azzal a kéréssel, hogy Budapesten megmaradjon a hatósági ár, miután megjelentek azok a törekvések, hogy a fix tarifát részben vagy akár teljesen szabad piaci árral váltsák fel – utaltak a fővárosi tervekre. A főváros egészen pontosan a bécsi modell bevezetését kezdeményezné a taxizásban, azaz

lenne egy 10 százalékos mozgás az emelésben, ha erre szükség van – erről a cégek maguk dönthetnének.

A jelek szerint viszont erre így már nem lesz lehetőség. A lap arról is írt, hogy

a budapesti taxisok jelentősebb áremelést szeretnének 2023-ban annál, mint amit a főváros most előterjesztett, mivel úgy látják, hogy 10 százalékos emelésre már decemberben szükség lett volna, majd tavasztól egy újabbra.