Sorting by

×

Miért jó a regnálónak, ha kevesen írunk-olvasunk idegen nyelven? Például ezért!

Az az állampolgár, aki kijárta az iskolákat, amit csak kilehet és megtanult pár idegen nyelvet, feltételezhetően használja is megszerzett tudását: érdeklődik, olvas, kérdez, vitatkozik. Ebből következik, hogy a hatalom számára “nehezen kezelhető, irányítható”. Mi erre a fidesz-megoldás? Tankötelezettség leszállítása, oktatás központosítása, egyentankönyvből “fékezett habzású” választópolgárok “nevelése”.

Mást kommunikálnak “kerítésen belülre” magyarul, mint a világ felé angolul

Kevés különbség volt egy MTI-hír és annak a kormány honlapjára felkerült angol változata között, de az épp Oroszországot nevesítette agresszorként – szúrta ki a HVG. Több, mint 200 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra – erről beszélt Szijjártó Péter március 10-én. A miniszter megszólalásáról hírt adott az MTI, másnap pedig a magyar kormány honlapjának angol nyelvű hírei között meg is jelent ennek a hírnek a fordítása.

Egy különbséggel: a magyar MTI-hír szerint

„Szijjártó Péter fontosnak nevezte a világos és egyenes beszédet ebben a helyzetben, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elítéli a katonai agressziót, kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása, kiáll az ukránok mellett.”

Míg ennek az angol fordításában

már azt olvashatjuk, hogy

„Minister Szijjártó underlined the importance of communicating clearly and responsibly about the war, stressing that Hungary condemned Russia’s military aggression and supported Ukraine’s territorial integrity and sovereignty and the Ukrainian people.”,

ami majdnem precíz fordítása a szöveg magyar eredetijének,

épp csak háborúnak hívják a háborút, és nevesítik benne agresszorként Oroszországot, míg magyarul ez nem történt meg.

fotó: HVG

Ugyanígy csak általánosságban ítélte el Szijjártó az agressziót minden olyan honlap szerint, amelyek az MTI magyar nyelvű hírét átvették.

Kapcsolódó

Miért jó a regnálónak, ha kevesen beszélünk idegen nyelven? Például ezért!

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.