Oltásiterv helyett, ahogy esik, úgy puffan! - száguldó lassulás? - Városi Kurír

Sorting by

×

Oltásiterv helyett, ahogy esik, úgy puffan! – száguldó lassulás?

Lassan megszokjuk, hogy mióta rátört a világra és Magyarországra a járvány, Orbán Viktor mindig kiemel egy mutatót, amiben ezért, vagy azért elfogadható a kormány teljesítménye és csak azt ismétli, mint egyetlen és üdvözítő adatot. Emlékezzünk arra, a mikor a halálozások száma alakult kedvezően, akkor abban mért, majd mikor felpörgött, ejtette az adatot és jött az átoltottság. Most ez is veszni látszik. Mi lesz a következő üdvhonban, ha bukik az “oltásiterv”?

Hirdetés

Az egyén a felelős, naná, hogy nem a kormány

A kormány beoltottsági számokhoz kötötte a könnyítéseket. 3,5 milliónál nyithattak a teraszok, 4 milliótól a védettségi kártyával sok, rég el nem érhető szolgáltatás vehető ismét igénybe, majd május végére 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből – írja a Telex.

Május 1-én Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy

„vakcina van, beoltani képesek mindenkit, a siker csak azon múlik, hogy jelentkeznek-e az emberek”.

Ha ez valóban így van, akkor az azt jelenti, hogy bizony kevesebb az oltandó ember, mint amennyivel eredetileg számoltak. Az elmúlt 4 napban ugyanis összesen 100 ezer oltást adtak be. A május 5-én közölt adatok szerint kedden (tegnap) 24 202 első dózist adtak be, ezzel már olyan jelentős elmaradásba került a terv, ahonnan nem lesz könnyű visszahozni.

A oltásiterv és a valóság

A miniszterelnök 2021. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette az oltási ütemet, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll, ami a lakosság (legalább az első adag oltással való) átoltottságának 70%-át jelenti. Eszerint

május elején 4 millió beoltott lesz (ez meg is lett);✓
május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra (ez tart most);
május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Orbán azt mondta, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina. A kedden közölt adatok szerint 4 725 000 a regisztráltak száma, vagyis még lenne kit oltani. Ez alig több mint százezerrel haladja meg a múlt péntekit – igaz, egy új korosztály regisztrációjának megnyitása ezt az ütemet ismét felpörgetheti.

 

oltásiterv

 

Itt az új korcsoport

Május 7-ig regisztrálhatnak ugyanis a 16-18 évesek, akiket jövő hét második felében már olthatnak is. Előállhat az a helyzet is, hogy a nyitások miatt a járvány nyomásának csökkenésével egyre kevesebben érzik majd szükségét az oltakozásnak, így lassulhat a folyamat. De a sikert más tényezők is befolyásolhatják, például hiába érkezik elég vakcina, ha abból a fajtából pont nem kérnek az oltandók. Írja a Telex.

Van az úgy!

Így azután senki se csodálkozzon, ha a kormánypropaganda lassan elengedi majd az oltásitervre hivatkozást, mint a folyamatos siker zálogát, és valami egészen más, számunkra még ismeretlen mutatóval áll elő. Alighanem ezt a célt szolgálta  már az a bizonyos statisztikai táblázat is, ami joggal váltotta ki szinte a teljes tudományos világ felháborodását, emlékszünk még, hogy többek közt Karikaó Katalin is megfricskázta érte a kormányt, nem csoda hogy ezek után  a rájuk jellemző gyorsasággal ejtették is a számsort, de hogy mi jöhet az oltásiterven túl?

 

oltásiterv

 

 

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Oltásiterv helyett, ahogy esik, úgy puffan! – száguldó lassulás?

  • 2021.05.05 - 15:31
    Közvetlen hivatkozás

    Szétbarmolták az ÁNTSZ-t, akik szuper oltási tervet rittyentettek volna. Ez a bagázs, akiket orbán kukázott össze, nem tudni, hogy jók-e valamire. A papír, amit nyunyó néni lobogtatott, nem oltási terv, csak egy prioritási lista. Aztán orbán, és a papagáj – kórusa ész nélkül nyomja az “oltásellenes baloldal” című rizsát, ami baromira nem igaz. Az emberek nyilván az Unió által bevizsgált vakcinákat preferálják, és nem a szíjjártó által engedélyezett kínai cuccot. Ehhez nem kellett a baloldal, az emberek nem hülyék. Az, hogy orbán most nyitott, annak az eredménye kB másfél hét múlva fog jelentkezni. Addig orbán jól tenné, ha imádkozna, hogy ne robbanjon be a negyedik hullám, mert annak egyedül ő lesz az oka. De neki sokkal fontosabbak a rohadalmas focimeccsek, mint az emberek élete.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.