Kiemelt hírekKoronavírus

Upsz! Nem a nálunk használt Sinopharmot, hanem a másik kínai oltást készül jóváhagyni az EU!

Amindenit! Csillagjegyed szerint ezek a pozitív és negatív hatások határozzák meg a szerdádat....

Az Európai Unió gyógyszerügynöksége, az EMA (European Medicines Agency) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága május 4-én jelentette be, hogy megkezdte a kínai Sinovac gyógyszergyár új típusú koronavírus elleni vakcinájának engedélyezési folyamatát. Ez véletlenül sem az, amit Magyarország milliószámra vásárolt.

Nekünk minden jó, ha kínai?

Az eddig engedélyezett vakcinákhoz hasonlóan itt is az úgynevezett “rolling review” folyamatáról van szó, vagyis a vakcina vizsgálata során született eredményeit nem a megszokott módon, egy dossziéban, hanem a vizsgálatok fázisainak lezajlása során, folyamatosan nyújtja be a gyártó. Ezzel az amúgy rendkívül időigényes folyamat valamelyest lerövidíthető.

Az ügynökség azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárás végső lefolyása még hátravan, annak idejére még tippelni sem érdemes.

A WHO szerint….

A Sinopharmról szó sincs….

Kínában legalább tíz vakcinagyártó létezik, és a legutóbbi időkig viszonylag keveset lehetett róluk hivatalosan tudni. Ez 2006–2007 környékén kezdett változni, amikor a WHO pandémiás veszélynek nyilvánította az influenza A H5N1-et. A Sinovac ekkor az elsők között fejlesztett megoldást ez ellen az új, rendkívül makacs és veszélyes vírus ellen.

A fejlesztést jól dokumentálták, és a nyugati világ legrangosabb szakmai lapjaiban publikálták, független szakemberek lektori véleményét követően.

Ezután a Sinovac újra felbukkant a nemzetközi tudományos élet színterén, mégpedig a 2009-es influenza A H1N1-járvány idején. Ekkor is az elsők között jelentkeztek védőoltással, amelyről az egyik legszínvonalasabb szakmai fórum, az angol Lancet hasábjain számoltak be, a magyar fejlesztők hasonló tanulmányával azonos időben.

A most szóban forgó Covid-vakcina is az előző fejlesztések során már bevált technológiára épül,

vagyis teljes, elpusztított vírust tartalmaz, a Sinopharm-vakcinához hasonlóan.

A technológia tehát hasonló, a hatékonyságról annyit tudunk jelenleg, hogy Törökországban 83,5 százalékosnak bizonyult, ami az AstraZeneca- és a Janssen-vakcinák eredményénél elviekben magasabb, bár nem egy helyen és nem egyszerre, sőt nem is azonos módszerekkel vizsgálták az oltásokat. Brazíliában ezzel szemben mindössze 50 százalék körüli eredményt produkált a Sinovac-vakcina, amiben feltehetőleg az ott pusztító új vírusvariáns is szerepet játszott.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

 

kinai

Szólj hozzá!