Hadházy: ismét egy olyan rendeletet hozott a kormány, amit nem szabad betartani

Ahogy arról beszámoltunk, az Orbán-kormány újra elővette a civilszervezetesdit, miután az Unió elkaszálta a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017-es törvényt, mert ellentétes volt a tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának több cikkelyével – ezek a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot érintik. 

Nem térdelnek, megfélemlítenek!

Egy szerdán megjelent és csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében

megszűnik a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére.

Az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak.

Az adatokat a kormánynak kell elküldeni, minden évben.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz

Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

Hadházy Ákos közösségi oldalán írta le véleményét a fentiekről:

“Tovább a putyini úton? Nem hagyjuk!

Újabb szomorú bizonyítékát látjuk annak, hogy Orbán Viktor a putyini Oroszországot másolja: miután az EU ellenállása miatt nem tudták „külföldi ügynöknek” minősíteni a nekik nem tetsző szervezeteket, új tervet eszeltek ki: az adományozók megfélemlítését.

A szerdán megjelent, majd csütörtöktől visszamenőlegesen(!) hatályos rendelet értelmében minden civil szervezetnek közzé kell tennie név szerint, kiktől kapott adományokat. Ez egyrészt lehetetlen, hiszen utólag kellene kitalálni névtelen adományozókról, kik is voltak, másrészt értelmetlen: a pénzmosás és egyéb bűncselekmények megelőzésére kellő garanciák vannak már most is, fölösleges még ezt is előírni.

Mi akkor a cél? Nyilvánvalóan a megfélemlítés!

  • Ki és mihez kezd majd azokkal a listákkal, amelyeket minden szervezet köteles közzétenni?
  • Milyen más adatbázisokkal kapcsolják össze?

Ezekre ma még nem tudjuk a választ, de természetesen sokakban fel fog merülni, hogy valamiféle feketelista készül itt, így kétszer is meggondolják, adjanak-e 500 forintot a helyi kutyamentőknek vagy az iskolai alapítványnak.

Miért teszik mindezt?

Mert az autoriter állam legnagyobb ellensége a szabad polgár, aki képes önszerveződésre és adott esetben anyagilag is kész támogatni a neki fontos ügyeket.

Ez a fajta önállóskodás veszélyes ezekre a rendszerekre nézve, ráadásul állandóan szükségük van képzelt ellenségekre, akik ellen uszítani lehet – most épp a melegek vannak soron, de ezek szerint a civil szervezetek is újra sorra kerülnek. Szoktam mondani, hogy eljött az idő, amikor olyan törvényeket hoznak, amelyeket már nem szabad betartani. Ez a rendelet is ilyen. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy ne adjon le ilyen tartalmú beszámolót! Jöjjön az ügyészség, ha nem tetszik nekik és indítson eljárást, töröltessen százezer egyesületet vagy alapítványt, ha akar! Állunk elébe, de nem fogunk részt venni ilyen aljas mutatványban!”

Kapcsolódó

 

kormány

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük