Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az előválasztáson és az is kiderült, hogy mikor! - Városi Kurír

Sorting by

×

Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az előválasztáson és az is kiderült, hogy mikor!

Az ellenzéki pártelnökök úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az előválasztáson mind a személyes, mind az online regisztrációt és szavazást – derült ki a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szerdai közös közleményéből.

Hirdetés

Kedden ismét ülésezett a hat ellenzéki párt elnöke és társelnöke

Az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatos egyeztetéseket folytattak a pártok az előválasztás kulcskérdéseiről, most pedig a kirakós utolsó darabja is a helyére került.

„Bár a Fidesz a választási rendszer folyamatos átalakításával gyakorlatilag minden erejével a demokratikus versenyt ássa alá, a kormányváltásra szövetkezett hat párt ezt visszahozza a választók életébe az idén ősszel tartandó előválasztáson. Tudjuk, hogy a kormány nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat, de megfogadtuk: mindent megteszünk azért, hogy az előválasztást sikeresen megtartsuk, és az ellenzéki választók elmondhassák a véleményüket – hiszen az előválasztás a demokrácia ünnepe is”

– fogalmaztak.

Az előválasztás legfontosabb részletei tehát az alábbiak:

 •  A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.
 • A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
 • Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).
 • Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.
 • Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).
 • Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.

Forrás

 

elovalasztas

Hirdetés
átver

4 hozzászólás

 • 2021.05.12 - 11:15
  Közvetlen hivatkozás

  Ez már megint Orbán Viktornak és bandájának kedvez…. Megint csalni fognak…..

  Válasz
 • Visszajelzés: Karácsony felkérve! - A válasz szombatig várat magára, de aligha lehet meglepő - Városi Kurír

 • 2021.05.15 - 08:55
  Közvetlen hivatkozás

  Csalnának, de… ha a pártok jelöltjei hiteles emberek, bármelyik győz – akár fideszes hekkeléssel -, az összes párt támogatni fogja. Mindegyik miniszterelnök jelölt hiteles, elfogadható, lehet, hogy a fidesz ráerősít a legesélytelenebbnek gondoltra, de ez sem egyszerű, és bármelyik is nyer, a többiek mögéje állnak. Dobrev eléggé elutasított, ugyanakkor remekül beszél, okos, és nagyon empatikus, Fegya okos, van bázisa, remekül építkezett, tudja, mit kell majd tenni, ahogy a többiek is tudják. MZP integratív, ahogy Karácsony is, Jakab pedig “lázadó, szókimondó, petőfisen a zsarnokság és a hatalom ellen lázadó”. Szóval szerintem itt nincs rossz választás. Majd a 22-es választásnál kell résen lenni, kiszűrni, lefotózni a láncszavazókat, figyelni, filmezni a helyszíneket, az urnákat. Sok-sok aktivista, szavazatszámláló kell. Ja, és előre felgöngyölíteni az ukrán és más lefizetett bérszavazók maffiáját, helyi szinten, a falvakban kiállni ellenük, megtudni a nevüket, feljelenteni őket az ukrán hatóságoknál, mert tudtommal Ukrajna tiltja a kettős állampolgárságot.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.