Kerítésen innenKiemelt hírek

Orbán beugrott a kormányinfóra: konzultáció újratöltve, aki nem oltat kétszer, törlik a védettek közül, mehet a gyerekek oltása

Decens miniszterelnöki évértékelő: "piros volt a paradicsom, nem sárga...."

A csütörtöki Kormányinfón most Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt a kérdésekre. A kormányfő elmondta, hogy tegnap úgy döntöttek, engedélyezik a 12-15 év közöttiek oltását, de erre kampányt nem szerveznek. Közölte azt is, hogy újabb nemzeti konzultáció indul.

A helyzet megváltozását legjobban azt mutatja, hogy ismét személyesen találkozhatunk Önökkel

– mondta a tájékoztató elején Orbán Viktor, miközben a tegnapi kormányülésen hozott döntéseket ismertette. Jelentősen csökkent a pozitív tesztek aránya. Már 4 millió felett van a második oltást megkapottak száma.

Első oltás tekintetében Európában első helyen állunk

Orbán Viktor szerint ez nem verseny, mert emberéletekről van szó, de meg lehet állapítani, hogy Magyarországon van egyedül több vakcina, mint amennyien oltásra jelentkeztek. Amíg nincs elég vakcina, addig állami felelősség az oltás, de amint elég van, ez egyéni felelősséggé válik- hangsúlyozta a mniszterelnök.

A járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. Akik nem, azok akár életveszélyben is lehetnek

– mondta Orbán.

Pintér Sándor tájékoztatta a kormányt a vakcinatartalékokról: 17 millió nyugati vakcina érkezik, kínai vakcina is van még. Orbán Viktor azt mondta, hogy a Szputnyikot kapkodták el.

Olthatók a 12-15 évesek

A kormány tegnap úgy döntött, hogy engedélyezik a 12-15 év közöttiek oltását, de erre kampányt nem szerveznek.

137 ezren nem vették fel a második oltást, azt a döntést hozták, aki nem vette fel, azt törlik a védettségi igazolványok rendszeréből.

A jövő héttől áttérünk a készenléti oltási rendre – jelentette ki a miniszterelnök, megköszönve mindenki munkáját, aki ezt lehetővé tette. Orbán Viktor szerint 1-1,5 hónappal előrébb járunk az oltással, ami a GDP-ben 1 százalékos többletet jelent.

Gazdaság

A kormánynak azt kellett még tegnap megállapítani, hogy a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék, míg Európában az átlag 8 százalék. A kormány azt vállalta, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre. Orbán Viktor azt mondta,

most lehetőségük lesz arra, hogy kétszer annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a vírus tönkretett.

Két operatív törzs alakul a napokban: az egyik a gazdaság, a másik a társadalmi élet újraindításával fog foglalkozni. A kormány áttekintette a gazdaság újraindításának legfontosabb lépéseit. 15 év alatt 3 súlyos válság rázta meg Európát, és Magyarországot: a gazdasági válság, a 2015-ös bevándorlási válság, és most a koronavírus-válság. Egy olyan évtizedre készülnek, amelyben a gazdaság járványok és népvándorlások hatására is képesek biztonságot nyújtani a lakosságnak.

Újabb nemzeti konzultáció

Orbán Viktor bejelentette, újabb nemzeti konzultációt fognak indítani, valamint eddig nem ismert gazdasági intézkedéseket fognak bevezetni. A konzultáció a gazdasági újraindításról, a stabil gazdaság megteremtéséről fog szólni. Fontos, hogy egyetértés legyen a minimálbér tekintetében – azaz, hogy egy vagy több lépésben 200 ezer forint felé emelik ennek összegét. Ennek érdekében valószínűleg jelentős mértékű adókedvezményeket kell adni a kis-és középvállalkozásoknak – tette hozzá. Azt is megkérdezik, hogy a gyermeküket nevelő szülők visszakapják 2022-ben a a 2021-ben befizetett adót, az átlagbér adószintjéig. Konzultációban szeretnének döntetni a hitelmoratórium kérdéséről is.

A klímaadóról is közeleg a vita, amibe csak akkor fognak belemenni, ha a magyarok minél szélesebb támogatását élvezik

– közölte a miniszterelnök. Szerinte ez lehet az újabb rezsi-vita Brüsszellel.

Tíz napos rendkívüli szabadságot kapnak azok, akik részt vettek a védekezésben, erről csütörtökön jelenhet meg rendelet, ez tartalmazza majd, hogy kikre vonatkozik a szabadság.

Európában a déli országok ismét felvetették a emigráns-kvóta kérdését

– mondta Orbán Viktor, aki szerint addig az egész európai bevándorlást fel kellene függeszteni, legalább két évig, amíg a válságból kilábalunk.

A nemzeti konzultációt postai úton és elektronikus formában is ki lehet dönteni.

10 nap szabadság, ír-magyar meccs

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy 10 napos rendkívüli fizetett szabadságot adnak azoknak, akik részt vettek a védekezésben.

Ezzel a “térdelősdivel” a legkevésbé sem szimpatizálok, ez nem sportfüggő

– mondta Orbán Viktor az ír-magyar meccs kapcsán. A miniszterelnök szerint

ez kulturális különbség is, idegen a mi világunktól. Orbán szerint van mögötte egy valóságos, morális megfontolás, ugyanis volt rabszolgatartó országok találták ki. Mi ezt azért nem érezzük át, mert soha nem voltunk rabszolgatartó ország, hiába hozzák fel ezt a terhet a futballpályára

– fogalmazott.

A szurkolókkal értek egyet, helyeslem, hogy magyar csapat állva akar harcolni

– mondta Orbán Viktor. Gulyás Gergely megjegyezte, hogy neki még radikálisabb véleménye van a BLM-ről. Orbán Viktor megjegyezte, ebben a kérdésben ő a kormány mérsékeltebb szárnyához tartozik. Az RTL kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy

a térdeléssel provokálták a magyarokat, mint vendéglátókat, ezért a kifütyülésben nem lát problémát.

Leggazdagabb magyarok

Ha valakinek sok pénze van, két szabályt kell követni: minden szabályt be kell tartani, és be kell fizetni az adókat – mondta annak kapcsán, hogy a legújabb lista szerint Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar. Azt is megjegyezte, hogy

a lista 80 százalékát még mindig baloldali üzletemberek teszik ki.

A politikai és üzlet viszonya kapcsán elmondta, hogy

nemzeti oldalon az a szabály, hogy az üzletet és a politikát nem lehet összekeverni. A baloldal hagyománya más: ott az üzlet és politika nincs elválasztva, ott nagytőkések válnak a politikai vezetőkké – fogalmazott.

Üzleti kérdésekkel nem akarnak foglalkozni – jegyezte meg Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy kereskedelmi forgalomban mikor lehet oltást beadatni, Orbán megjegyezte, hogy ez bonyolultabb kérdés, mint elsőre hangzik. Eddig a kormány készleteket halmozott fel, ezek raktáron vannak, amivel az a gond, hogy a tőke áll.

Orbán Viktor szerint viszont az elmúlt időszak azt mutatta meg, hogy a biztonsághoz raktározni kell, jobban, mint amit az egyszeri pénzügyi racionalitás indokolna.

“Mindenből politikai vita van”

Niedermüller Péter kijelentése kapcsán, miszerint a keddi meccset követően jobb volt írnek lenni, mint magyarnak, Orbán Viktor elmondta, hogy a választók majd véleményt formálnak erről. Neki széleskörű nemzetkoncepciója van, azt is magyarnak tartja, aki ír szeretne lenni. Azt javasolta, Gulyás Gergely ne mondja el álláspontját, “mindenki jobban jár”.

A magyar-kínai gazdasági együttműködés nem ideológiai, politikai, hanem szigorúan gazdasági, Medgyessy Péter is támogatta annak idején. Orbán szerint a keleti országokkal való együttműködés komoly gazdasági kérdés, Unión belül versenyfutás van a kínai kapcsolatokért.

“Abból, hogy ebből politikai vita van, nem kell meglepődni, Magyarországon élünk, mindenből politikai vita van, ez a lényegen nem változtat” – mondta Orbán.

Az szia-visszatérítés kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy 530-580 milliárd közötti adóról, és 1,1 millió érintett családról van szó.

Pápa-Orbán találkozó

A HírTV kérdésére Orbán Viktor elárulta, hogy

az biztos, hogy már találkozott a pápával. A pápa egyszerre államfő is egyszerre egyházfő, ezt a tisztelet kell megadni neki. A pápa nem a magyar államhoz érkezik találkozóra, hanem egy világtalálkozó vendégeként, e ezért ő dönti el, kivel akar találkozni.

Orbán Viktor szerint ha találkozni akar velük, akkor keresztény alázattal kell fogadni.

Lesz-e vita?

Az ATV kérdésére, hogy Orbán Viktor tervez-e vitát az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, a kormányfő kijelentette, januárig nem foglalkozik kampánykérdésekkel.

“Ott állok szügyig vérben a parlamentben”

– jelentette ki Orbán, megjegyezve, hogy nem szenved az ország politikai viták hiányától.

Az ATV-nek arra a kérdésére, hogy miért a választások előtt adnák vissza az adót, választási győzelem céljából, Orbán Viktor úgy reagált, hogy választást jó kormányzással lehet nyerni.

“Mindent megteszek, hogy ettől függetlenítsem magamat”

– mondta a miniszterelnök annak kapcsán, hogy változik-e Karácsony Gergellyel való munkakapcsolata azt követően, hogy bejelentette, részt vesz az ellenzéki előválasztáson.

Szintén az ATV kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy a Fudan Egyetem ügye szakmai kérdés lenne, de mégis politikaivá tették. Így már politikai úton lehet eldönteni, ehhez pedig a népszavazás alkalmas eszköz.

Lesz zárószavazás a Fudannal kapcsolatos törvényekről, egy mondatos módosítót nyújtottak be hozzá

– mondta Gulyás Gergely.

Orbán Viktor szerint nem csak a gazdasági élet változik meg, hanem az oktatási is, erre pedig fel kell készíteni a fiatalokat, hogy helyt tudjanak állni.

“Japán, dél-koreai de vietnami egyetemet is fogadnánk, pedig kommunista kormány van ott is. Mi nem félünk a kommunistáktól”

– jelentette ki.

Fudan: “lesz egy népszavazás”

“Lesz egy népszavazás, majd az emberek eldöntik”

– mondta Orbán Viktor az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy a kormány letett-e a budapesti Fudan Egyetemről, és esetleg Debrecenbe helyezik-e. Gulyás Gergely közölte, hogy helyi népszavazás szabályainak megfelelően lehet kiírni a Fudannal kapcsolatos népszavazást.

Szja-visszatérítés, járványkezelés

A 25 év alattiak adómentessége 2022 január 1-jével lép érvénybe, ezért a most bejelentett családi adóvisszatérítéssel nem ütközik.

Az Mfor kérdésére, hogy mi mutatja a járványkezelés sikerességét, a halálozások vagy oltások száma, Orbán kijelentette, hogy a halálozások száma, mert az emberi életeket kell nézni. Az EU minden héten közzétesz egy listát, hogy mennyivel nőtt a többlethalálozás száma, ott középmezőnyben vagyunk – tette hozzá. A 30 ezer halálos áldozat az mindenképpen sok – mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy politikai vita van az adatok kapcsán.

Az szja-visszatérítéssel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy ő is jogosult lesz, mivel van egy kiskorú gyermeke.

Repülőtér, nemzetközi gazdaság

Mindennel nem tudjuk magunkat ellátni, ezért a nemzetközi gazdaságban való részvétel érdeke az országnak – mondta Orbán, kifejezve, hogy nem híve annak, hogy Magyarország bezárkózzon.

Szerinte nem jó egy országnak az, ha a lakossága tájékoztatásában nemzetközi szereplők vannak többségben, de ugyanez igaz a bankszektorra.

A repülőtér a stratégiailag fontos kérdések közé tartozik, de a repülőtársaság nem feltétlen – mondta Orbán.

A Telex kérdésére, hogy a jövőben is várható-e, hogy a miniszterelnök felbukkan a Kormányinfón, Orbán Viktor azt mondta: évente egyszer eddig is részt vett a Kormányinfóm, interjúra is nyitott.

A Fudan-ügye kapcsán megjegyezte, hogy nem ők döntik el, hogy közéleti vitára alkalmas-e, hiszen közéleti vita zajlik már most. Azt meg lehet kérdezni szerinte, hogy érdemes-e erről vitatkozni.

Vakcinák, Simonka-ügy

A vakcinák hatékonyságáról szóló vizsgálat kapcsán elmondta, hogy sürgetik Kásler Miklóst, még nincs meg az eredmény.

A 24.hu kérdésére, hogy a 2022-es választáson Simonka Györgyöt indítják-e el, valamint mi a véleménye az ügyről, Orbán Viktor elmondta, hogy lezáratlan ügyről nem akar nyilatkozni, és helyi szinten döntik el, hogy indítják-e Simonkát, utána tud erről nyilatkozni. Azt is elmondta, hogy Habony Árpád ad neki tanácsokat, de ennek nincs anyagi vonzata.

Orbán Viktor közölte: szeretné minél hamarabb a veszélyhelyzeti állapot kivezetését. Az EB után remélhetőleg ezt rendezni is fogják.

A miniszterelnök szerint a gyógyszergyárak tudása korlátos, megérti, hogy minél több vakcinát el akarnak adni, meg mindenkit újraoltani, de a vakcinatárolással, védettséggel kapcsolatos időpontok tolódnak. Azért rendeltünk mindenből, mert nem volt olyan tudományos támpont, ami alapján meg lehetett volna mondani, hogy melyik a leghatékonyabb. Most elegendő vakcinánk van, 2022-ben pedig már termelni fog a magyar vakcina gyár – tette hozzá.

Izraeli vakcinagyár, kötelező oltás

Azt is elárulta, hogy Netanjahuval megállapodtak, hogy Izraelben létrehoznának egy vakckinagyárat, ami Unión kívüli lábon áll. Ebben a csehek is partnerek. Azt nem tudja, hogy a kormányváltást túléli-e ez a gondolat.

A kötelező oltás lehetőségét vizsgálta a kormány, de el kellett engedniük, ezzel ugyanis szerinte nem lehet az oltást fel nem vevő 3 millió embert elérni.

Arra a kérdésre, hogy Ferenc pápa keresztényellenes-e, Orbán Viktor úgy reagált, hogy a katolikus egyház feje, ennek megfelelő alázattal kell az irányába lenni.

“Érdekes kérdés, de csak a Jóisten mondhatja meg”

– válaszolta.

Orbán Viktor szerint a hidegháború rossz, ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy rendezze az Egyesült Államok és Kína a viszonyt.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Comments (4)

  1. […] úgy érezhette, hogy “tűrte, amíg tűrhette”, de amikor Orbán Viktor csütörtöki monstre kérdezz-felelkén arról beszélt, hogy a száz leggazdagabb magyar listájában több a baloldali, mint a hozzáhű, […]

  2. […] szinte senkit nem lepett meg, alig volt benne szufla, ami nem is csoda a tegnapi magasra hangolt áriája után, amivel a sajtót próbálta lenyűgözni. Aki azt hitte, hogy na jó, akkor végre egy […]

Szólj hozzá!