Orbán jóváhagyta: 18,5 milliárd forint átcsoportosítva, amiből az egészségügy csak 2 milliárdot kapott

Fontossági sorrend! Van még olyan ember az országban, aki ezt a prioritást megszavazta volna? Választott vezetőnk megtette. Felvetődik a kérdés: Miért?

Az Orbán-kabinet szombaton 18,5 milliárd forint átcsoportosításáról döntött, az egészségügy azonban mindebből csak kétmilliárdot látott. A fenti rendeletek mindegyikét Orbán Viktor hagyta jóvá.

Miközben egymást érik a járványügyi rendelkezések és bejelentések,

naponta jelent be valamit az operatív törzs, a kormány egy sor érdekes pénzügyi döntést is meghozott. Az átcsoportosításokról szóló rendeletek a szombati Magyar Közlönyökben jelentek meg: a 42. közlönyszám arról tudósít, hogy a kormány a rendkívüli intézkedések pénzügyi keretéből kétmilliárd forintot küld az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak. Logikus intézkedés ez a koronavírus-járvány közepén; ám a 43. közlönyszámból már az derül ki, hogy

az Orbán-kabinet ugyanebből a rendkívüli keretből 2,77 milliárdot folyósított a Miniszterelnökségnek, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások javára.

A „miértre” nem ad választ a szűkszavú közlemény

Kiderül viszont a közlönyszámból, hogy kormány 13,17 milliárd forintot vont el a központi maradványelszámolási alapból. Ebből:

  • 8,47 milliárdot utalnak az innovációs tárcának a hulladékgazdálkodási feladatok kezelésére, beleértve a kártalanításokat is
  • mintegy 135 millió forint jut ebben az ínséges időszakban az állami kitüntetésekre is
  • A Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására, és az Eiffel Műhelyházra plusz 4,56 milliárd forintot szánnak – bár mindkét beruházás eddig is súlyos milliárdokat emésztett fel

Egy másik, 600 milliós tételt

„a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai”

című zsebből vett ki a kormány, és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa által jóváhagyott fejlesztéseket támogatta meg vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük