Orbán Viktor egyik lába még a Fehér Házban, a másik pedig Budapesten lépdelt, mindkét helyen persze csak a mi érdekünkben. “Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületének átadásán.

Mindene a kultúra….!?

“Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget”

– hangsúlyozta, majd kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti,

“azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”.

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek,

mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a “vészcsengő” – fogalmazott a kormányfő.

Ja, így már értjük…..

Az OMRRK-ról szólva Orbán Viktor kiemelte: Európában csak két ilyen intézmény van, az egyik Londonban a British Museumhoz, a másik pedig Szentpéterváron az Ermitázshoz tartozik. Rámutatott arra, hogy a most átadott intézmény évtizedek óta a legnagyobb múzeumszakmai fejlesztés Magyarországon, több mint egymillió kulturális emléket tárolnak, gondoznak majd a központban, amellyel Budapest még szebb, még modernebb, még zöldebb lett.

Az egymillió kulturális emlékkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a baloldali, progresszív megközelítés szerint ezekben

“a halott fehér kultúra porosodó tárgyai”

láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az

“eleven kulturális örökségünk”.

A múlt talapzata nélkül ugyanis

“gyökértelenül sodródunk a történelem viharai közepette”

– fogalmazott, a múzeumokat pedig – háttérintézményeikkel együtt – a gondolkodás iránytűinek nevezte.

Mindezt egy időben azzal, hogy éppen most érik be az MTA kivéreztetése, a színházak megregulázása, a felsőoktatás devalválása. Ehhez aztán orca kell, no meg mi, akik csendben bevesszük….

Önfényezés ötér…..

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy tíz éve még gondolni sem lehetett Magyarországon nagy kulturális vállalkozásokra, 2011-re azonban “megjött a bátorság”, hosszú távú, nagy kulturális vállalkozások nélkül ugyanis a gazdaság rendbetétele is kevesebbet ér.

Orbán Viktor beszéde végén azt mondta, hogy ilyen léptékű kulturális fejlesztésre, mint a most átadott központ, csak a leggazdagabb, legerősebb európai nemzetek voltak képesek, Magyarország pedig az elmúlt években annyira megerősödött, hogy

“az elmúlt száz évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben”.

A Liget Budapest Projekt keretében elkészült új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret a Városliget szomszédságában, a XIII. kerületi Szabolcs utcában.

Végezetül az egyetlen igazán fajsúlyos szenzáció

Orbán Viktor miniszterelnök és  Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa leleplezte a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeum számára megvásárolt, Renoir Fekvő női akt című festményét

orbán
MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét