Őszentsége nem kíváncsi sem Orbánra, sem Áderre - nem lesz pápa-miniszterelnök csúcstalálkozó Budapesten! - Városi Kurír

Sorting by

×

Őszentsége nem kíváncsi sem Orbánra, sem Áderre – nem lesz pápa-miniszterelnök csúcstalálkozó Budapesten!

Miközben a szervezők gőzerővel készülnek Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatására az  Eucharisztikus Kongresszus szentmiséjén,  komoly diplomáciai feszültséget okoz a színfalak mögött, hogy a Szentatya – tervei szerint – kihagyja a találkozót miniszterelnökkel és az államfővel– értesült vatikáni és magyar egyházi forrásokból a tekintélyes amerikai katolikus lap, a National Catholic Register – írta meg a Blikk.

Hirdetés

Sejtések szerint Ferenc pápa döntésének háttérben világnézeti ellentétek húzódnak.

A Vatikánban „nyílt titok”, hogy a Szentatya nem ért egyet a magyar kormány – több magyar püspök által is támogatott – bevándorlási politikájával, a katolikus egyház feje ugyanis jóval megengedőbb ebben a kérdésben. A lap idézte Ferenc pápa „Fratelli tutti…” (Mindannyian testvérek…”) kezdetű enciklikáját is, amiben a populista kormányok

„rövidlátó, szélsőséges, neheztelő és agresszív nacionalizmusát”

bírálta.

Ferenc pápa tudatában van annak is, hogy a közelgő magyarországi választások miatt látogatását pártpolitikai célokra is igyekezhetnek felhasználni.

A magyar kormány a hírek szerint a Szentatya emiatti óvatosságát azzal próbálja enyhíteni, hogy az ellenzéki vezetőkkel való találkozásra is lehetőséget kíván biztosítani.

A katolikus lap szerint korábban nem fordult még olyan elő, hogy a pápa egy ország fővárosába látogatva ne találkozott volna az állami vezetőkkel.

Igaz, mint írják, az sem mindennapos, hogy az egyházfő ellátogat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra: ilyen utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő.

A Blikk megkereste a miniszterelnökséget,

hogy mit szólnak ahhoz, hogy a „gyors menetrend” mellett döntött Ferenc pápa, de egyelőre nincs reakció.

A jelenlegi tervek szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező Ferenc pápa mindössze három órát tölt majd Magyarországon,

ahol részt vesz az esemény zárómiséjén. A katolikus lap értesülései szerint szándékosan hagyja ki a találkozást Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában. Mi több, Orbán Viktornál sem tesz látogatást pár száz méterrel arrébb, az 1763-1787 között Karmelita kolostorként üzemelő miniszterelnöki kormányirodában.

A Vatikán el akar kerülni minden politikai jellegű találkozót, ami politikai feszültségeket generál – mondta a lapnak egy budapesti forrás. Értesüléseik szerint a magyar kormány kitartóan invitálja személyes találkozóra a pápát, de az államfőnél tett látogatásnak normális esetben egyébként is „a csomag részének” kellene lennie egy ilyen utazás során.

 

pápa

Hirdetés
átver

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.