Sorting by

×

Pedagógussztrájk felfüggesztve az új kormány megalakulásáig

Az új kormány megalakulásáig felfüggeszti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok március 16-án induló, határozatlan ideig tartó sztrájkját – írta meg több portál is.

Az érdekvédők a választások után kialakuló új helyzet miatt döntöttek így

Az április 3-ai országgyűlési választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány fog működni, így a sztrájktárgyalások nem tudnak érdemben folytatódni. A sztrájkbizottság döntését Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi tagja úgy kommentálta:

„Az ügyvezető kormánynak nincs joga rendeletalkotásra, nincs joga megállapodásra, így tulajdonképpen egy darabig nem lesz másik fél, akivel érdemben tárgyalni tudnánk. A sztrájktörvény ugyanakkor előírja, hogy a tárgyalásokat a sztrájk ideje alatt is folytatni kell. Ennek hiányában a munkabeszüntetés jogszerűtlen lenne, a kollégákat pedig semmiképp nem sodornánk veszélybe”.

Jogszerű és sikeres

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke arról beszélt, hogy a sztrájk mindvégig jogszerűen és sikeresen zajlott,

március 16-án, 17-én, és 18-án több mint 40 ezren vettek részt benne, de a legalább egy napig tiltakozó kollégák száma is meghaladta a 29 ezret.

A szakszervezetek januárban sztrájkoltak először, akkor még csak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak. Később viszont megjelent egy kormányrendelet, ami kritikáik szerint ellehetetlenítette az érdemi sztrájkot, így több iskola is polgári engedetlenséget elkövetve hirdette heteken át: a sztrájk igenis alapjog.

A pedagógusok a rossz munkakörülmények és a roppant alacsony bérek ellen tiltakoznak, ugyanis attól tartanak, ha nem történik változás, hamarosan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket.

Akik melléjük álltak

A tanárok mozgalmának a nyilvánosságban is számtalan támogatója lett, például a Tanítanék Mozgalommal közösen noÁr éppen pénteken este 18.00-ra szervez tüntetéssel egybekötött koncertet, amin olyan ismert előadók is fellépnek, mint a Punnany Massif vagy a Ricsárdgír.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Pedagógussztrájk felfüggesztve az új kormány megalakulásáig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.