A sztrájk – alapjog! – A tanároknak is szabad sztrájkolni.- Csak nem lehet!

Az orosz-ukrán háború önmagában is borzasztó dolog. Mellékhatásaiban azonban vannak egyáltalán nem mellékes következményei is. Mostanában okkal-joggal az orosz-ukrán konfliktusra figyel a világ, Európa, és természetesen Magyarországon is mindenki, félő tehát, hogy a rettenetes háborús tömegkommunikációs zavarban elvész a tanárok polgári engedetlenségi akcióinak, hangja.

Pedig a kormány és az oktatás irányításáért felelős műintézet(ek)

végtelenül ostoba és káros önkénye elleni, immár több éves tiltakozás a mostani megmozdulásokban már a jogi határokat is feszegeti. Szégyenteljesen alacsony a tanárok jövedelme, túlzottan nagy a munkaterhelésük, a tanulókat fojtogatja a (sokszor ostoba, avitt) tananyag mennyisége és a tanszabadság hiánya. A szakszervezetek előbb figyelmeztető sztrájkkal, majd nagyobb sztrájk fenyegetésével próbálták rávenni a kormányt, hogy gondoskodjon végre a közoktatás áldatlan állapotának javításáról és a tanárok jövedelmének emeléséről!

Ámde a kormány csak arra volt képes, hogy nagy dérrel-dúrral bejelentse a pedagógusok nagyon is csekélyke, 10 százalékos (a gyakorlatban egyébként kétséges) fizetésemelését.

Majd miután a két órás munkabeszüntetés után a bíróság (az első fokú ítélettel szemben) kimondta a sztrájk jogellenességét, a kormány kiadta azt a példa nélküli, cinikus rendeletet, amely a már megszokott, fideszes módon szabályozta a sztrájkjogot – felülírva az érvényben levő törvényt!

E szerint – szabad sztrájkolni, csak éppen nem lehet! (Tudjuk: rendkívüli körülmények között ez egyáltalán nem rendkívüli Orbániában.)

Pénteken több iskola és több száz tanár csatlakozott a két hete folytatódó polgári engedetlenségi akciósorozathoz,

amelyben a pedagógusok munkamegtagadással tiltakoznak a kormány sztrájkjogot korlátozó rendelete ellen. A Népszava szerint

„február 25-én legalább 27 iskola több mint 500 pedagógusa tagadta meg a munkavégzést néhány órára vagy egész napra. A polgári engedetlenségben részt vevő intézmények száma így 128-ra nőtt az első, február 14-ei megmozdulás óta, a tiltakozás radikálisabb formáját választó pedagógusok száma pedig meghaladta a háromezret.”

A kormány nyilvánvalóan nem ért a szóból, s a pedagógusoknak elege lett az ismétlődő porhintésből, a hivatali bölcsek hazudozásából, és most már ilyen módon is követelik jogaik érvényesítését, indokolt igényeik teljesítését.

Minden jel azt mutatja, hogy a társadalom többsége,

a szülők közösségei és a civil szervezetek sokasága támogatja a tanárok akcióit, de

a kormány a három majom módjára reagál: nem hall, nem, lát, nem beszél.

És most ez a szörnyű háború végképp elvonja a közfigyelmet a tanárok, az iskolák és az egész közoktatás sanyarú sorsáról, pedig a tét valójában országunk fejlődése, jelene és jövője, ami a mai diák-nemzedékek felkészítésén múlik.

Április 3-án (ha egyáltalán lesz választás, és Orbán Viktor 133 kezes-bamba, de bátor szolgájával – járványra, háborúra hivatkozva – nem halasztatja el a voksolást, akkor) már csak e miatt a gyalázatos oktatáspolitika miatt is el kell zavarni a Fidesz-kormányt, hogy a nemzet végre szabad lélegzethez jusson.

 

A sztrájk – alapjog! - A tanároknak is szabad sztrájkolni.- Csak nem lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük