Senki ne írjon alá közös megegyezéssel történő felmondást! – százezres munkanélküliségre számít a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón tájékoztatott a kormány legújabb intézkedéseiről.

Kiderült,

sokkal több fertőzött lehet látenciában, mint a hivatalos adatok mutatják. Szóba került, hogy a hitelezési moratóriummal nem élőknek mit kell tenniük, de a katonák utcai jelenléte is téma volt. Gulyás Gergely szerint százezres munkanélküliségre számítanak, de felszólított mindenkit: közös megegyezéssel történő felmondást ne írjon alá senki!

Helyzet a határon

Egy akut problémát is kezelni kellett: az osztrák-magyar határon kialakult helyzet miatt humanitárius korridort alakított ki a kormány a vendégmunkások számára, de csak azzal a feltétellel, ha a román állam garanciát vállal arra, hogy befogadja polgárait és a rajtuk átutazó bolgárokat. A garanciát megkapta Magyarország, ezért lehetővé tették az átutazást.

Az áruk tranzitforgalma akadálytalan áthaladását is veszélyeztette a határon kialakult hosszú sor, ezért új határátkelőket nyitottak, (Kópháza, Rábafüzes),de Hegyeshalomnál a helyzet továbbra is fenn fog maradni. A humanitárius korridort éjjel nyitják meg. A határátkelés hosszú ideig nehézkes lesz. Nem kizárt hogy napközben is esetleg meg kell nyitni a humanitárius folyosót.

Vírus-fertőzöttek

A koronavírus fertőzöttek száma 10-15-szöröse lehet azoknak, akikről már bizonyítható, hogy elkapták a betegséget, ugyanis nem mindenki rendelkezik tünetekkel, ezért a hivatalos számok és a látencia között óriási a különbség. A következő napokban vélhetően ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzöttek száma – mondta Gulyás Gergely, azt ígérve, hogy a tájékoztatás a védekezésről folyamatos lesz minden csatornán.

Gazdasági élet

A kormány értékelte a gazdasági hatásokat is

Várhatóan ezer hotel zár be, a turizmust érinti a legrosszabbul a járvány. Az országgyűlés hétfőn és kedden meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet, ezzel kapcsolatban egyeztettek a többi parlamenti párttal is. Fontos, hogy megadják a felhatalmazást, hogy az eddig megtett intézkedések hatályban maradjanak és további intézkedéseket hozhassanak.

Újabb akciócsoport jön létre:

az önkéntességgel foglakozik majd, szeretnék, ha a beérkezett sok felajánlást valaki koordinálná, ez Révész Máriusz lesz .

Mert bár a védekezésre szükséges források rendelkezésre állnak, de más kérdés, hogy sokan, ha digitális eszközökhöz juthatnának az elmaradottabb térségekben élőkhöz, azért hálát kell mondani – mondta a miniszter. Magánkórházak is sokat tesznek azért, hogy az ország felkészült legyen a védekezésre. Egy magánklinikát teljesen átrendeztek például arra, hogy ha kell, a válsághelyzetben besegítsen – tette hozzá a miniszter.

A babaváró hitel törlesztésére is vonatkozik, de ott a törlesztési futamidő nem hosszabbodik meg. A diákhitelt sem kell törleszteni év végéig. A magánszemélyek közötti hitelekre ez nem vonatkozik. A fogyasztói hitelek THM-jét maximalizálták.

Válaszok a kérdésekre

A kormány a Jegybankkal közösen intézkedéseket tervez a kis- és középvállalkozások segítésére.

– Ha csak az eddigi kereskedelmi bezárásokról beszélünk, ez heti 140-160 milliárdos kiesést jelent. Tehát ahol lehet, fenn kell tartani a munkaviszonyt és a munkarendet. Ha ezt nem tudjuk megtenni, sokkal nehezebb lesz a talpra állás – mondta el egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

– A banki törlesztési moratóriumról szólva elmondta: bárki dönthet úgy, hogy a moratórium ideje alatt is tovább törleszti a hitelét.

– Minden forrást a gazdaság fenntartására és élénkítésére fognak fordítani.

– A végrehajtások nagyon nagy részét fel fogjuk függeszteni – mondta a korábban eladósodottak helyzete kapcsán Gulyás Gergely.

– Az egészségügyben prioritást élvez a maszkok biztosítása, nagy esély van arra, hogy a jelenlegi készleteknél nagyobb készlet érkezzen Kínából. Most a szabadkereskedelem a szabadrabláshoz áll közelebb – mondta Gulyás. Megteszünk mindent azért, hogy a Németországból rendelt maszkok is megérkezzenek.

– Kínában most milliós nagyságrendnél is nagyobb számú maszkért állunk sorba más államok képviselői mellett, elvileg a szállítás is megoldott, de az üzlet kimenetele még nem teljesen biztos – derült ki a miniszter szavaiból.

– A legjobb az FFP3-as maszk a koronavírus ellen.

– Érettségi: Mindent megtesz a kormány azért, hogy az érettségi előtt álló diákok le tudjanak érettségizni.

– Nem született olyan döntés, hogy lakhelyelhagyási tilalmat vezessenek be, a katonák a biztonságérzet növelés érdekében lehetnek az utcán, illetve meg kell vizsgálni, hogy milyen helyszínek lehetnek, ahol meg elengedhetetlen a jelenlétük.

– Törlesztési moratórium: Alaphelyzet az, hogy moratórium van. Annak kell tennie majd valamit, aki tovább akarja fizetni a hiteltörlesztőjét. Hogy ez pontosan mi lesz, arról még egyeztetni kell a bankszövetséggel.

Munkanélküliség

– Százezres munkanélküliséggel számolnak, a kérdés az, hány százezres lesz – mondta egy kérdésre Gulyás Gergely.

– Közös megegyezéssel történő felmondást ne írjon alá senki! – Mondta Gulyás Gergely. Nem az a cél, hogy a munkanélküliség időszakát megszüntessük, hanem az, hogy minél kevesebb munkanélküli legyen.

Gyógyszerek

– Elképzelhető, hogy korlátozni kell majd, hogy ki mennyit vehet bizonyos készítményekből, de gyógyszerhiány nincs, az lehet, hogy néhány termék nem érkezett még meg az országba, főleg a határokon kialakult tumultus miatt.

További kérdésekre adott válaszok

– Százmilliárdos károkkal számol a kormány

– Koronavírus: Tesztek számát növelni kell. A betegek helyi megoszlását azért nem közlik, mert az, hogy kinek hol van a lakóhelye, vagy a tartózkodási helye az teljesen különböző lehet, nem akarják, hogy a betegek azonosíthatóak legyenek, felesleges pánikkeltés lenne.

– Van olyan területe az országnak, amit még nem érintett a szerződés.

– Az ellenzék kormányt bíráló kijelentéseivel Gulyás nem akar foglalkozni, ami elvárható tőlük, hogy adják meg a négyötödös felhatalmazást, hogy kezelhesse a helyzetet.Van ellenzéki, aki felelősségteljesen gondolkodik, van, aki nem, van, aki azon kesereg, hogy nem magyar volt az első beteg – ezen túlmenően most ellenzéki kijelentésekkel nem akar foglalkozni – mondta Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva.

– Az új uniós költségvetés tárgylása leállt, mindenki azzal foglalkozik, hogy a jelenlegi keretek között mit lehet tenni, illetve, hogy legyenek-e közös intézkedések.

– A patikáknál vizsgálják az elképesztő áremelkedéseket, amiket tapasztalnak – 20-30 százalék áremelés bármikor elképzelhető, de 3000 szeres ár nem. Ezekben az esetekben hatósági eljárások indulnak.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük