Frissítve! Hazudott a kardiológiai intézet, tudott a betegről, aki meghalt az elmaradt műtét miatt

Az Intézet azt állította, nem tudtak a betegről, aki Székely László szívsebész kirúgása, műtétjének elmaradása miatt meghalt. Egy levél azonban cáfolja ezt.

A Népszava birtokában van az a levél amelyben Ender Gábor szívsebész felhívja a figyelmet három betegre, akik érimplantátum beültetésre vártak, közülük kettőnek az eszköze is elkészült, a harmadiknál jelezte, hogy az implantátum elkészülte várható. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint a sebész nem tájékoztatta távozásakor az intézetet.

A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.”

A beteg meghalt, pedig meg is operálhatták volna

Mint azt tegnap mi is megírtuk, meghalt egy 55 éves férfi, aki a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetből (GOKI) elbocsátott Székely László szívsebész betege volt. Pedig akár meg is operálhatták volna.

Július közepén vizsgálták meg az intézetben, ahol kiderült: speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szükség. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire azok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott.

Tegnap a Kardiológiai Intézet vezetője közleményében azt állította: „a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga (Székely László) nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.” A levél viszont bizonyítja hogy ez egyszerűen nem igaz.

Az MSZP feljelentést tett az elbocsátott szívsebész betegének halála miatt

Az MSZP gondatlanságból elkövetett emberölés miatt feljelentést tett a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének halála miatt és az egészségügyért felelős Kásler Miklós miniszter lemondását követeli – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten.

Bangóné Borbély Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Akadémia utcai székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ismét bebizonyította az alkalmatlanságát akkor, amikor képes volt kirúgni egy pótolhatatlan szakembert az intézetből.

Ennek most tragédia a végeredménye:

a miniszter döntése egy ember életébe került – hangoztatta.

A szocialista politikus közölte, nem lehet miniszter az, akinek az alkalmatlansága miatt egy ember meghalt, de gyanúsított és vádlott még lehet belőle.

Közölte, a nap folyamán feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Szerinte a Fidesz-kormány károkozása a betegellátásban bizalmatlan, rettegő betegekben és hozzátartozókban, menekülő munkaerőben, tönkrement egészségekben, gondatlanságból és hanyagságból kioltott életekben mérhető.

Az ellenzéki képviselő szóvá tette, Orbán Viktor miniszterelnök nem érzi úgy, hogy felelősséggel tartozva az egészségügy helyzete miatt, azonnal fel kellene mentenie Kásler Miklóst.

Kásler megszegte orvosi esküjét

Szerinte a korábban orvosként dolgozó miniszter megszegte orvosi esküjét, ezért azt hétfőn a Parlamentben átnyújtja neki.

„Hogy idézzek tőle: a tízparancsolat azt mondja, hogy ne ölj. Mi meg azt mondjuk: Kásler Miklós, takarodj!” – fogalmazott.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, az elhunyt szívbeteget az Emmi saját halottjának tekintik. A sajtótájékoztató végén a képviselő egy fekete zászlót kötött ki az minisztérium ablakának rácsához.

(Forrás: Népszava, MTI)

Kapcsolódó:

Elmaradt a műtét, meghalt a kirúgott szívsebész betege – dübörög az egészségügy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük