Szentpéteri Nagy Richard: az ellenzék legyőzheti Orbánt április 8-án

A parlamenti választás alig valamivel több, mint egy hónap múlva lesz, így különösen érdekes lehet olvasóink számára is, miképpen látja a választási szakértő az esélyeket. mit tehet az ellenzék?

Szentpéteri Nagy Richard

– a Kliment Ohridszki Egyetemen Szófiában tanult jogász szakon, majd egyetemi előképzéseken vett részt Csehországban és Szlovákiában. A Varsói Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szintén jogot és politológiát hallgatott. Oktatott az Állami Továbbképző Intézetben, a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is. A Méltányosság politikai elemző központ főmunkatársa. A politológussal a Népszava készített interjút.

A hódmezővásárhelyi időközi polgármester választás legfontosabb tapasztalatait a következőkben foglalta össze:

“Még ha a világ legszabályosabb közbeszerzésén indul is a miniszterelnök veje, egy demokratikus, nyugati közvélemény azt sem viseli el. Ha ráadásul bűnszövetkezetben és hatalmas közpénzt eltulajdonítva végzik a munkát, annak híre eljut az emberekhez, még ha sokan nem tudják is, mi az az Elios. A hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredményeiben ez is megmutatkozott – sok más jelenség mellett. Mint ahogy az a szabály is egyértelmű lett végre, hogy ha sokan mennek el szavazni, az jó az ellenzéknek, ha pedig kevesen, az nem.”

Gábor György: Waterloo Napóleon végét jelentette, Hódmezővásárhely – sajnos – még nem jelenti Orbán végét

A Fidesz nem változik

Az elemző szerint a Fidesz nem sokat tud változtatni azon, ahogy eddig működött, az ellenzék pedig örül a megtalált receptnek, miközben végig egyértelmű volt: ha egy jelölt áll a kormánypárti jelölttel szemben, nyilván könnyebb a győzelem, mint más esetben:

“Minden kampány lényege az, hogy hogyan sikerül a vége. Ha egy kampány túl korán finisel, vagy túl későn pörög fel, akkor nem sikeres. A sportolónak is az olimpiai döntőben kell a legjobb formában lennie. Ha egy tematikát évekkel a választások előtt elindítanak, akkor nagy a veszélye annak, hogy rosszkor ér el a csúcsra. Éveken át úgy látszott, megérte migránsozni és sorosozni, de várható volt a korai kifáradás.”

Szentpéteri úgy látja, Hódmezővásárhely után ellenzéki oldalon az ébredés jelei láthatóak, valami elindult, ami akár sikerrel is járhat:

“Az eddigi ellenzéki stratégia abból állt, hogy jussunk be valahogy, úgyis a Fidesz nyer. Most megcsillant egy lehetőség, akár győzni is lehet. Tény, hogy jó bent ülni a melegben ellenzékiként, de mondjuk államtitkárnak lenni még jobb opció. Az LMP vezetőségében egyébként régóta van olyan, aki nyitott az együttműködésre. És olyan is van, aki nem.”

Lakner Zoltán: van az az ellenszenv, amit nem fordít meg a Kubatov-lista

NER

Beszélt arról is, hogy 2010-ben, a parlament alakuló ülésén felszólalt Orbán Viktor. Különös beszéd volt, azt mondta, vége a régi politikai rendszernek – amelyet demokráciának hívtak -, és új politikai rendszert hirdetett, amelyet a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett el. Ennek alapító nyilatkozata a kormányprogramba is bekerült. A programot a kormány megvalósította:

“Megváltozott a pártrendszer 2013-hoz képest. A 2014-es választás előtt világos volt, hogy a Fidesz ismét nyerni fog, méghozzá nagyon. A centrális erőtér tökéletesen állt 2014-ben. Most nem ez a helyzet, kétpólusú lett a pártrendszer. Ezzel már ki lehet használni a választási rendszer sajátosságait, így ma már választásokon is meg lehet szorongatni vagy le lehet győzni a Fideszt, ha egyértelmű a közhangulat és persze, ha ezt felismerik az ellenzéki pártok.”

Karácsony Gergelyt, az MSZP- Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét alkalmasnak tartja a feladatra:

“A jelenlegi mezőnyből a legnépszerűbb. Elismertségét önazonos személyiségének, őszinte beszédmódjának köszönheti. A szeme ugyanazt mondja, mint a szája.” /……/ ” A Párbeszéd azt viszi a baloldali közösségbe, ami a legjobban hiányzott onnan, cserébe azt kapja, ami neki hiányzott: a hálózatot, a szervezetet, a tagságot, vagyis a démoszt.”

Teljes Fidesz-tüzérség bemérte és lövi Karácsonyt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük