Újabb Figyelő-lista

A listázásáról elhíresült magazin nem kér főszerkesztői vezércikkben elnézést azoktól, akiket kipécézett a vélt Soros-ügynökök nevét tartalmazó megbélyegző lista közlése miatt. Lánczi Tamás nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy büszke a szerinte hősies tettre.

Ez a lista nem az a lista….

A Figyelő az elmúlt hetek kormányzati jelzései alapján sorba rendezte, milyen intézkedések várhatók a most induló ciklusban. A klasszikus tankönyvi megoldásoktól eltérő, vagyis unortodox megoldásokra kell felkészülnünk.

Mindenesetre az biztos, hogy Orbán Viktor kormányfő komolyan gondolta, amit az április 10-i nemzetközi sajtótájékoztatón is jelezett:

“demográfiai súlypontú lesz az új ciklus kormányzása”

Megtudhattuk még a miniszterelnöki szájból, hogy

“A Matolcsy-féle közgazdasági iskolához tartozom, amelynek egyik alaptétele, hogy a pénzügyeknek rendben kell lenniük, ezért arra lehet számítani, hogy az államadósság csökkenni fog.”

A diákhitel-tartozás elengedése, a diplomások gyed-időtartamának kitolása, a jelzáloghitel-tartozás csökkentése a harmadik gyermek megszületése után és egy családpolitikai kutatóintézet létrehozása szerepel a Figyelő értesülései szerint a negyedik Orbán-kormány demográfia fókuszú intézkedéscsomagjában.

Konkrétumok

információs halmaz alapján a portál az alábbi lépésekre hívja fel a figyelmet:

 • A következő 10 évben meg akarja duplázni a reálbéreket a kormány (az MKIK évadnyitón Parragh jelezte)
 • 2020-ra deficit nélküli legyen a pénzforgalmi államháztartási hiány (az MKIK évadnyitón Varga Mihály jelezte)
 • Az uniós átlagos meghaladó gazdasági növekedést kell elérni a következő 4 évben is (szintén Varga fogalmazta meg)
 • A GDP-arányos államadósság ráta 60% alá bukjon 2022-re,
 • A bérekre rakódó közterhek csökkenjenek a régiós szint alá,
 • az 1 millió új munkahely 2010-es ígéretéhez hiányzó 300 ezer munkahelyet meg kell teremteni 2020-ig
 • A vállalati szakmunkásképző helyeken 2022-ig a tanulói szerződések számát 75 ezer fölé tervezik emelni (ezek mind-mind Varga akkori beszédében foglalt célkitűzések)
 • Az egykulcsos személyi jövedelemadó megtartása (az Orbán-interjú egyik fő üzenete), mert aki tízszer többet keres, az tízszer többet is adózik.
 • Az egyszámjegyű szja-rendszer bevezetését többször belengette már Varga Mihály, de a lap arra figyelmeztet, hogy ez csak 3-4%-os éves gazdasági növekedés mellett nem okozna költségvetési gondot, márpedig 2020 utántól kérdéses a lendület és az szja-vágások is csak egyszeri lökést adnak a gazdaságnak
 • Nem tervezi az általános áfakulcs csökkentését a kormány (27%), inkább célzott további vágások jöhetnek az előző lépések kiértékelése után (ezeket Varga Mihályra hivatkozva írja a lap)
 • A családtámogatási rendszer átfogó felülvizsgálata várható és ennek kapcsán írta a lap a bevezetőben már vázolt lépéseket.
 • A gazdaság versenyképességének javítása is fontos célkitűzés, itt a lehetséges lépések kapcsán az MNB korábbi elemzésére utal vissza a lap (pl. a munkareőpiacon megjelenők képzettségének fejlesztése, a kkv-k termelékenységének javítása).

Ugye micsoda különbség van lista és lista között?

(forrás: napi.hu)

Az MTA pálcát tört a Orbán listázása felett

Farkasházy listája, amit Orbán nem tesz ki az ablakba!

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük