Hoppá! Egy újabb füllentés vakcinabeszerzés ügyben az Orbán-kormány haza tájékáról!

Gulyás Gergely felelős (?) miniszter a csütörtöki Kormányinfón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az uniós vakcinaszállítás időpontjairól azért nem tud információval szolgálni, mert nem Magyarország a szerződő fél, így csak Az Európai Unió tudja, hogy melyik oltás mikor, hová érkezik. Erről az információról nagyon hamar kiderült, hogy kamu.

A valóság aGulyás-linkeléssel szemben az…..

Számtalan alkalommal világossá tettem már, hogy a Fidesz-kormány konkrétan hazudik a vakcinaszerződésekkel kapcsolatban, amikor azt állítja: a szállítási és ütemezései megállapodásokat „Brüsszel” kötötte, nekik ahhoz semmi közük.

A valóság ezzel szemben, hogy az Európai Bizottság a vakcinagyártókkal csak a keretmegállapodást kötötte meg (azt is a kormányok felügyeletével és egyetértésével), a szállításról és ütemezésről viszont már a tagállamok szerződtek a gyártókkal közvetlenül.

Többször követeltem már, hogy a kormány hozza nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat és lássuk mindannyian tisztán: mikor és mennyi oltóanyaggal számolhatunk, de Orbánék csak sunnyognak, titkolóznak és hazug módon az Unióra mutogatnak – írta Ujhelyi István közösségi oldalán.

Itt van azonban az újabb vaskos cáfolat,

ami egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány egyszerűen hazudik.

Az euronews munkatársa az Európai Bizottság mai sajtóértekezletén feltette az ezzel kapcsolatos kérdést a bizottsági szóvivőnek, Stefan De Keersmaecker pedig a következőket válaszolta szó szerinti fordításban:

 „(…) Ami a konkrét tagállami szerződéseket, a megrendelőket illeti, így van, ezeket a tagállamok írták alá közvetlenül a cégekkel. Az Európai Bizottság nem szerződő fél ezekben a konkrét szerződésekben és megrendelésekben. Ez azért van, mert az egyes tagállamok tudják a legjobban a gyártók felé jelezni, hogy hány adag vakcinára van szükségük, mikorra és hova kérik. Ezek olyan információk, amik a tagállamoknál állnak rendelkezésre; az adott tagállam ismeri leginkább saját oltási helyzetét és azt, hogy mekkora otthon a vakcinák iránti igény. Tehát még egyszer, ezek a tagállamok és a gyártó cégek között létrejött szerződések.” ‼‼

Vagyis, Orbán Viktor és a Fidesz kormány hazudik. Pont!

Nincs több mellébeszélés! Követeljük, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a gyártókkal kötött szállítási és ütemezési megállapodásokat, amelyeket tehát – és ez ismét megerősítést nyert – nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a kormány kötött.

 

vakcinabeszerzés
illusztráció: V.K.

5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük