Uniós vakcinatitkok és a jogállamiság - A valóság a minisztereket nem zavarja - A rinocerosz bőre - Városi Kurír

Sorting by

×

Uniós vakcinatitkok és a jogállamiság – A valóság a minisztereket nem zavarja – A rinocerosz bőre

Varga Judit igazságügyi miniszter megapprehendált az Európai Unióra. Közösségi oldalán elég durcás hangnemű írást tett közzé, amelyben számon kérte az Európai Bizottságon a testület által oly sokszor Magyarország kormányán keresett jogállamisági kritériumokat.

Hirdetés

Ezt írta a drága, szép asszonyság:

A közérdekű információk közzététele minden európai érdeke, „hová tűnt a jogállami-ság fontos alapelve” az Európai Unióban? A jogállamiság elve alól az EU-s intézmények sem képezhetnek kivételt. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha az uniós intézmények titkolóznak és nem teszik közzé a vakcinabeszerzési szerződéseket, az ho-gyan felel meg az átláthatóság követelményének és az„ európai értékeknek?”

– írta Varga Judit, s feltette a kemény kérdést:

A titkolózás nem lehetetleníti el a polgárok tájékoztatáshoz való jogát?“

A miniszter eme felszólamlása teljessséggel indokolt

Bizony! Ha az EU eltitkolja a szerződések tartalmát, akkor sérül az uniós polgárok tájékoztatáshoz, tájékozódáshoz való joga. Lám, a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azt állította, hogy az uniós vakcinaszállítás időpontjairól azért nem tud információval szolgálni, mert nem Magyarország a szerződő fél, így csak az Európai Unió tudja, hogy melyik oltás mikor, hová érkezik. Péntek reggel aztán az Orbán-rádióban vakcinaszerződés-ügyben Brüsszel a miniszterelnöktől is megkapta a magáét, szerinte az EU botlásait alig győzzük kivédeni.

Ámde-bizony-csakhogy van itten valamely aprócska kis bökkenő!

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete 2021. január 15-én közleményt hozott nyilvánosságra az EU vakcinabeszerzéseiről, s ebben – egyebek mellett – a követ-kezőket írta:

„A gyártókkal kötött uniós szintű megállapodások alapján a tagállamok egyénileg egyeztetik a cégekkel az olyan részleteket, mint hogy pontosan mikor, hova, mennyi vakcinát szállítsanak. A szállítmányok ütemezése kizárólag a vállalatok gyártókapaci-tásán múlik. A közeljövőben egyrészt egyes gyártók termelési kapacitásának bővítése, másrészt további oltóanyagok uniós szintű engedélyezése révén a kiszállítások várhatóan felgyorsulnak.“

Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Gulyás Gergely állításához fűzött nyilvános megjegyzéseiben olvasható:

“…, hogy a Fidesz-kormány konkrétan hazudik a vakcinaszerződésekkel kapcsolatban, amikor azt állítja: a szállítási és ütemezései megállapodásokat „Brüsszel” kötötte!….Az Európai Bizottság a vakcinagyár-tókkal (a tagállamok kormányainak felügyelete mellett, azok egyetértésével csak a keretszerződéseket kötötte meg, a szállításokról és az ütemezésről a tagországok képvi-uselői írtak alá megállapodást közvetlenül a gyártókkal.“

A valóság a minisztereket szemlátomást nemigen zavarja

Még az is lehet, hogy a kormánytagokat fondorlatos módon éppen saját apparátusuk vezette félre, mert esetleg a Fidesz-kommunikációért felelős főguru úgy látta jónak, hogy híre keljen a hazában:

az Unió megsérti a jogállamiság követelményeit és titkolózik a vakcinaszerződésekről.

Ha a kormány ismeri a tényeket, akkor szimplán hazudnak,

ráadásképpen Varga Judit a jogállam minéműségét illetően rágalmazza az Uniót – sajátos módon próbálván ezzel mintegy felmentést adni a magyar kormány állandó jogsértéseinek. Varga Judit panaszából nagyjából kihüvelyezhető az óhaj: az Európai Bizottság ne kérjen számon a tagállamokon, főként ne Magyarországon olyasmit, amiben maga is vétkes.

Erre mondják mifelénk, hogy van bőr a képén, adott esetben olyan, mint egy rinoceroszé, de ez most csak a megemlített urakra lehet érvényes, mert magára adó tollforgató asszonyról ilyesmit le nem ír.

 

vakcina
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.