Ujhelyi: hiába küldik rám a fideszes médiakennel vérebeit, továbbra is le fogom leplezni a sumákságokat!

Már csak mosolyogni tudok azon, ahogyan a Fidesz minden eszközt bevet, hogy – ahogyan egyszer Orbán Viktor mondta – meghajlítsa a valóságot. Így tesznek azzal az uniós programmal kapcsolatban is, amelynek részleteiről az elmúlt napokban több sajtótájékoztatót is tartottam.

A Fidesz fajsúlyos és komolyan nem vehető politikusai közül is többen nekem ugrottak,

de az állításaimat érdemben senki nem cáfolta (a Pénzügyminisztérium például nevetséges módon olyan állítást igyekezett cáfolni, ami el sem hangzott), a számos módon feltett kérdéseimre viszont megnyugtató választ továbbra sem voltak képesek adni. Éppen az erősíti meg a kételyeket, ahogyan sunyiznak és csapkodnak az ügyben.
Csak néhány pontban akkor a legfontosabb tételeket még egyszer:

1.Az Európai Bizottság tavasszal meghirdetett egy százmilliárd eurós keretösszegű programot (SURE),

amelynek célja kedvezményes hitelkeretből segíteni a megnövekedett közkiadások finanszírozását, többek között a válság miatti rész- vagy csökkentett munkaidős alkalmazásra kényszerült dolgozók bértámogatását. A kormány kezdetben azt hangoztatta, hogy az Európai Unió („Brüsszel”) semmiben nem segíti a magyarországi védekezést. A Fidesz-kormány pedig elutasít mindent, ami hitelfelvétellel jár, hiszen az ország gazdasági állapota több mint kitűnő, ezért nem szorulunk rá.

Ehhez képest….

néhány hónappal később a magyar kormány is pályázatot nyújtott be a SURE-program forrásaira (nagyon helyesen, hiszen soktízezer munkavállaló szorul azonnali segítségre a koronavírus miatti válság következtében hazánkban). A megítélt hitelkeret felhasználásának részleteiről azonban csak brüsszeli dokumentumokból tudni valamint,

a kormányzat egyelőre nem érzi fontosnak, hogy érdemben számot adjon róla.

2. A magyar kormány kérelmét fogadta el utoljára az Európai Bizottság a SURE-programhoz kapcsolódóan az eddig pályázó 17 tagállam közül,

sajtóértesülések szerint azért, mert az Orbán-kormány olyan tételeket is el akart számolni erre a keretre, amelyre egyébként nem lett volna mód – ezért kellett hosszabban egyeztetni és egyezkedni a magyar kormánnyal. A Pénzügyminisztérium által kiadott közleményben azt hangoztatták, valótlanul állítottam, hogy a Fidesz-kormány elcsúszott a pályázat beadásával, miközben én mindössze arra vártam választ az érintettektől, hogy miért csúszott meg jelentősen az „elfogadás” ideje. Ezt azonban már elfelejtették érinteni a kormányzati szereplők, vagyis olyat cáfoltak, ami fel sem merült.

Ehhez képest….

továbbra sem tudni, hogy mi volt a kormány által beadott dokumentumban, ami megakasztotta a folyamatot. Több héttel a többi tagállam sikeres pályázata után tette csak lehetővé, hogy megnyíljon számunkra is az uniós hitelkeret. Rendkívül vicces, hogy a Fidesz prominenseinek vagdalkozó szavait maga az Európai Bizottság tette helyre, amikor egy nyilvános sajtótájékoztatón szóvivőjük útján megerősítették: a magyar pályázat volt az utolsó, amelyben döntöttek, az intenzív tárgyalásokra pedig azért volt szükség, hogy „néhány a magyar fél által javasolt intézkedést tisztázzanak”.

Úgy tudni a brüsszeli sajtóból, hogy módosítani is kellett a magyar pályázatot, mert „a magyar fél egyik intézkedési javaslata elfogadhatatlan volt a Bizottság számára”. ennek részleteiről azonban a kormánypárti oldal már nem szívesen beszél. Helyette inkább alpári támadásokkal jönnek.

3. A SURE-programból a többi tagállam is jelentős forrásokra pályázott,

Olaszország például 27 milliárd eurót kap, a spanyolok 21 milliárd eurót, Lengyelország 11 milliárd eurót kért és kapott, Románia pedig 4 milliárdot.

Ehhez képest…

a magyar kormány ezen összegeknek a töredékéhez, alig több mint félmilliárd euróhoz fér majd hozzá. Azt továbbra sem tudni, hogy mekkora összeget akartunk eredetileg kérni, erről ugyanis nem adnak érdemi tájékoztatást – a brüsszeli sajtóhírek szerint az elnyert összeg közel dupláját szerettük volna eredetileg. Ezzel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium harcias válaszközleménye azt igyekezett mutatni, hogy valótlanságot állítottam az összeggel kapcsolatban, holott, ha pontosan olvassuk a PM közleményét, akkor épp maguk ismerik el benne az igazságot. „Magyarország akkora összegre kapott előzetes jóváhagyást, amekkorát a SURE jogszabály alapján befogadható intézkedések lehetővé tettek” – írja a Pénzügyminisztérium, ami viszont

magyarra fordítva azt jelenti: annyi pénzt kapunk, amennyit végül megítéltek.

Azt viszont nem cáfolták, mert nem tudták, hogy nem ez volt az eredetileg kért összeg. Apróság, de fontos, különösen akkor, amikor a kormányzat egyszerű válaszadás helyett alaptalanul hazugozik.

4. Végezetül megosztom Önökkel rövid levelezésemet Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel,

akitől még azelőtt kértem tájékoztatást a SURE-pályázat sorsáról, hogy bejelentették volna a döntést. Az alábbi kérdéseket küldtem el neki:

  • Pontosan mi szerepel a magyar pályázatban és mi lehet az oka annak, hogy az európai intézmények még nem döntöttek az ügyben?
  • A Pénzügyminisztérium állítása szerint a magyar kormány a már meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv forrásait kérte visszatéríteni ebből a hivatkozott keretből. Ha így van: mekkora ez az összeg, ebből hány kis- és középvállalkozásnak tudtak segítséget nyújtani, közelebbről milyen ágazatok éltek, illetve élhettek ezzel a lehetőséggel?
  • Milyen további forrásokat tud, illetve tervez lehívni, megnyitni a magyar kormány a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak?
  • Tartja-e még a kormány azt az állítását, miszerint Brüsszel „semmiben nem segíti” a magyar védekezést?

És az alábbi válasz érkezett meg a tegnapi napon

Döntsék el Önök, hogy miniszter úr mennyiben bontotta ki az igazság minden részletét és mennyiben használta ezt a lehetőséget is arra, hogy NER-stílusban minősítgessen.

„Tisztelt Képviselő Úr!
Hazánk SURE uniós hitelprogramban való részvétele kapcsán szeretném tájékoztatni, hogy az Európai Bizottság 2020. október 7-i közleményében jelentette be, hogy elfogadta a magyar pályázatot. A Bizottság javaslatát a Tanács heteken belül jóváhagyja. Ismételten bebizonyosodott tehát, hogy képviselő úr újfent alaptalanul riogatott azzal, hogy a magyar kérelem teljesítésének bármilyen akadálya lett volna.

Egyben szeretném megnyugtatni, hogy szemben a baloldali kormányzás időszakával,

amikor a magyar gazdaságot csődbe vitték, az államot, az önkormányzatokat és a családokat példátlan mértékben eladósították, ma a magyar állam és a gazdaság jó állapotban van. Ezért ma saját erőből is lehetőségünk van a válság okozta gazdasági és foglalkoztatási nehézségek kezelésére, a munkahelyek megvédésére. A magyar kormánynak ezért nem kellett sem az Európai Bizottsághoz, sem az IMF-hez rohannia a válság kitörésekor, mint ahogy ezt Gyurcsány Ferenc tette 2008-ban.

Tekintettel arra, hogy képviselő úr különös figyelemmel kíséri a magyar munkaerőpiac alakulását,

szintén szeretném emlékeztetni, hogy a nemzeti kormány gazdaságpolitikájának eredményeképpen ma Magyarországon közel egymillióval több ember dolgozik, mint 2010 tavaszán, 8 év baloldali kormányzás után. Ha valamitől tehát a magyar embereket meg kell védeni, az a baloldali gazdaság- és foglalkoztatáspolitika. Ennek fényében a baloldaltól kellő szerénységet és önmérsékletet kérünk a foglalkoztatáspolitikai és válságkezelési javaslatok megfogalmazásakor.
Tisztelettel: Gulyás Gergely”

Én továbbra is elhivatottan és kellő határozottsággal folytatom a munkámat a magyar emberek és az európai értékek védelmében.

Sunyizzon bármennyit és bármiként is a kormányzat, támadjon bármilyen stílustalanul a Fidesz, küldjék rám a fideszes médiakennel bármelyik vérebét, továbbra is le fogom leplezni a sumákságokat.

Forrás

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük