Most derült ki! Újra jöhet a maszkviselés, a védettségi igazolások fokozott ellenőrzése és még ki tudja mi.... - Városi Kurír

Sorting by

×

Most derült ki! Újra jöhet a maszkviselés, a védettségi igazolások fokozott ellenőrzése és még ki tudja mi….

Feltehetően mindez csak a két nagy dzsembori lefutása után várható intézkedés, hiszen az Eucharisztikus Kongresszus és a Vadászati kiállítás idejére minden óvintézkedés felfüggesztéséről döntöttek a “mindenttudók” és ugye nem csinálhatnak -miért pont most ne?- hátsót a szájukból. Azért azt javasoljuk, hogy mindenki gondolkozzon el, mielőtt kilátogat bármelyikre is: a Covid biztosan tiszteletben tartja majd Orbán ötleteit?

Hirdetés

Maszk, távolságtartás….

Állásfoglalást tett közzé a koronavírus járvány negyedik hulláma kapcsán a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – írta meg a Blikk. Freund Tamás szakértők szakmai véleménye alapján ajánlásokat is megfogalmazott a kormány számára.

Az egyik javaslat a maszkviselés zárt térben, illetve a zárt térben tartandó nagyobb rendezvények esetén a védettségi igazolványok szigorú megkövetelése.

Mint ismert, korábban Gulyás Gergely azt mondta, a maszkviselés újbóli bevezetésének lehetőségét szakmai ajánlások alapján fogják megfontolni. Azt is mondta, hogy akik be vannak oltva, annak számára nem lesznek érdemi korlátozások, ez is egybevág a mostani javaslatokkal.

Freund Tamás, az MTA elnökének állásfoglalása szó szerint

“A környező országok mellett már itthon is elkezdett emelkedni a koronavírus delta-variánsával fertőzöttek száma. A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként szakértők szakmai véleménye alapján javaslatokkal kívánom segíteni Magyarország Kormányának, szakembereinek és állampolgárainak a felkészülését a negyedik hullámra és megküzdését a COVID-19-járvánnyal.

Aki még nem oltatta be magát, minél előbb kérje az oltást!

Akik még nem tették meg, minél előbb vegyék fel az első, illetve a második védőoltást. A védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszközei, jelen tudásunk szerint hatásosak és biztonságosak, a komoly mellékhatások előfordulásának gyakorisága igen alacsony, különösen a COVID-19 életet veszélyeztető és egészségkárosító hatásaival összevetve. A világ számos országából érkező beszámolók tanúsága szerint a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került COVID-19-betegek csaknem 90%-a az oltatlanok közül kerül ki. Az új koronavírus okozta fertőzésnek egyre jobban ismertek hosszan tartó és súlyos károsító hatásai az érrendszerre, a véralvadásra és az idegrendszerre is, ezért a védőoltások alkalmazása nem csak a halálozások megelőzése érdekében alapvető népegészségügyi feladat.

Kinek javasoljuk a harmadik oltást?

A Magyarországon már elérhető harmadik oltás a szakmai közlemények alapján jelenleg azoknak javasolt, akiknek szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Ennek vizsgálata kiemelten fontos a 60 év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó kórképekben szenvedő betegek és a fertőzésnek fokozottan kitett (pl. egészségügyben dolgozó, közszolgálatot ellátó) állampolgárok esetében.

Fiatalok oltása

Fontosnak tartjuk, hogy a 12–18 éves korosztály tagjai is megkapják a COVID-19 elleni védőoltást (jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcinája már megkapta az erre vonatkozó engedélyt). Különös figyelmet kell fordítani azokra, akik krónikus betegségben szenvednek, fogyatékkal élők, valamint akiknek családtagjai immunhiányos vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek. A fiatalok szélesebb körű oltásának indokoltságával kapcsolatban hamarosan több adat is várható, így nemsokára erre vonatkozóan is megalapozott javaslat tehető. Mivel ismertté vált, hogy a fiatalabbak körében is előfordulnak súlyos, esetenként hosszú távú károsodást okozó COVID-19-kórképek, ennek a kérdésnek fokozott figyelmet kell szentelni. Egyetértünk az iskolákban elindított oltási kampánnyal, és azt támogatjuk.”

“Javaslatok a Kormánynak

A Kormánynak javasoljuk, mindent tegyen meg annak érdekében, hogy minél több magyar állampolgár megkapja az engedélyezett vakcinák megfelelő adagjait, és így sikerüljön a járvány következő hullámát megelőzni. Ezért az alábbiakat tartjuk megfontolásra érdemesnek:

 • a kötelező, az oltási hajlandóságot erősen csökkentő regisztráció eltörlését, az oltások széles körű beadási lehetőségének bővítését, az oltások ajánlásában és beadásában dolgozó orvosok lehetőség szerinti tehermentesítését;
 • a veszélyeztetettek és az idős korosztály antitestszint-mérésének lehetővé tételét állami támogatással;
 • az elzárt, gyakran szegénységgel küzdő településeken az oltásban való részvétel támogatási lehetőségeinek feltárását és bevezetését;
 • vizsgálatok végzését a vakcina visszautasítása okainak jobb megértése, valamint az átoltottság területi, szociális és gazdasági egyenlőtlenségeinek feltárása céljából, majd ezek alapján megtervezett intézkedések végrehajtását;
 • a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget vagy fokozottan érzékeny populációt fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához, amint a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi (ez már több európai országban újra gyakorlat, ideértve az éttermek látogatását is).

A Magyar Tudományos Akadémia Magyarország miniszterelnökétől kapott felkérést egy poszt-COVID-stratégia, továbbá egy hosszú távú általános pandémiás terv kidolgozására, amire a Kormány az MTA bázisköltségvetésében 2022-től jelentős forrást biztosít. A Kormány ezenfelül négy akadémiai nemzeti program indítását támogatja, amelyek közül az egyik a COVID-kutatásokra alakuló konzorcium lesz. Mindezek első lépése az MTA új kutatási pályázata.”

“Az álhírek veszélyei

Az Akadémia határozottan állást foglal azok ellen a főleg a közösségi médiában terjedő, hamis, tudománytalan információk ellen, amelyek a védőoltásokról terjesztenek megalapozatlan, esetenként teljesen értelmetlen álhíreket, és ezzel elbizonytalanítják az oltásra jelentkezőket. A védőoltások nem jelentenek százszázalékos védelmet, és előfordulhatnak mellékhatások is, így ezek folyamatos és nyilvános követése kiemelt jelentőségű feladat, ám ez csak szigorú, transzparens tudományos módszertannal végezve szolgálja a lakosság és a népegészségügy érdekeit. Ma már több százmillió beadott védőoltás követése bizonyítja, hogy a vakcinák hatékonyan védenek a megbetegedéssel szemben, illetve az eddig ismert, esetenként agresszíven fertőző variánsok esetében (lásd delta) jelentősen mérsékelik a megbetegedés súlyosságát. Az MTA bátorítja a tudományos közösséget, hogy a higgadt, kiegyensúlyozott, tényeken alapuló felvilágosítás eszközeivel lépjen fel a tudománytalan, oltásellenes álhírek terjesztőivel szemben.

Magyarország nemzetközi statisztikák szerint is élen jár a COVID-19 elleni átoltottságban. Meggyőződésünk, hogy javaslataink, ajánlásaink alapján tovább javítható Magyarország népességének védelme.”

VIA Blikk

 

maszk

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Most derült ki! Újra jöhet a maszkviselés, a védettségi igazolások fokozott ellenőrzése és még ki tudja mi….

 • 2021.09.14 - 17:05
  Közvetlen hivatkozás

  Ez a kormány eddig is lesz@rta a járványkezelést, de úgy csináltak, mintha…..
  Ami abból állt, hogy igazi idióta módjára megvettek 16ezer horkolásgátló kütyüt, akkor, mikor kb 2500-3000 személy tudta kezelni. Aztán megvettek a fene tudja hány millió kínai vakcinát,
  amiről orbán döntötte el, hogy nálunk jó lesz a hatvanon felülieknek. Mi akart ez lenni? Tervezett népirtás, vagy mi? Mindenesetre a zsebeiket jó alaposan ki tudták tömni az ezekből a bizniszekből származó lóvéval. Kb ennyiből állt a fideszes járványkezelés. Nem véletlenül halt meg több mint harmincezer ember. Remélem, felelősségre vonják majd őket ezért is

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.