Újra link volt – egyelőre első fokon – a Magyar Hírlap és a Pesti Srácok!

Első fokon pert nyert a Fővárosi Törvényszéken a 8. kerületi Auróra Közösségi Ház a Magyar Hírlap és a Pesti Srácok nevű kormánymédiumok ellen. Szinte azonos sorvezetőt követve mindkét médiatermék azt állította márciusban, Tanácsköztársaság 100 éves évfordulójával kapcsolatos programjukról, hogy ott „drogokat fogyasztanak”, illetve, hogy az Auróra Kioszk nevű kocsmarészt 2017-ben „a lakók kérésére” záratták be.

Az ítélet a perköltség és illeték megfizetésén kívül helyreigazítás megjelenésére is kötelezte a két fideszes újságot, a következő szöveggel:

„Helyreigazítás
A Tanácsköztársaságot ünneplik az Aurórában” címmel a Magyar Hírlap 2019. március 22-i lapszámában megjelent cikkben valótlanul állítottuk, hogy az Auróra Kioszk vendéglátó üzletben drogoznak. Továbbá azt a valós tényt, hogy az Auróra Kioszk vendéglátó üzlet teljes bezáratását 2017-ben egy olyan jogszerűtlen eljárásban kezdeményezte a rendőrség, amely eljárásban a jegyző bezárató határozatát a másodfokú hatóság megsemmisítette, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy az Auróra Kioszk vendéglátó üzlet éjszakai zárvatartását kezdeményezte a rendőrség.”

Az Auróra még márciusban a cikkek megjelenése után, helyreigazításért indított sajtópert,

a bíróság első fokon pedig nekik adott igazat, mivel a felperes a Mérce által megszerzett ítéletek szerint valóban jogalap nélkül fogalmazta meg mindkét állítását: a drogozásra konkrét bizonyítékot egyikük sem tudott találni, az Auróra és Fecske utcai lakóházak bezáratási „kérelmével” kapcsolatban, amelyről azt állították, a környék 200 lakójának véleményét fejezik ki.

Az Auróra a perben utóbbi tárgykörben azzal érvelt, a lakóházak közgyűlései egy kivétellel csak többszöri határozatképtelenség mellett, minősített többséggel tudtak a kérdésben dönteni, ráadásul Józsefváros fideszes önkormányzatának a környékbeli lakóházakban jelentős tulajdoni hányada, így szavazati hányada is van, ami segítette a számukra kedvező kérelmek elfogadását.

A bírósági ítélet egészen pontosan úgy érvel:

mindenkinek, így a kormánymédiumok munkatársainak is biztosítja az Alaptörvény a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor hamis tényállításokat még így sem tehetnek.
Ennél fogva megállapítja az ügyben döntő bíró azt is, azt, hogy az Aurórában „drogoztak” sem a Magyar Hírlap, sem a PestiSrácok cikkíróinak nem sikerült érdemben alátámasztania, csupán egy 2017 június 10-én, a kocsma ellenőrzésénél felvett rendőrségi jegyzőkönyv átiratára sikerült hivatkozniuk, amikor is a padlón „kábító hatású szereket” találtak, ugyanakkor nem nyert bizonyítást, hogy ezeket ott, a helyszínen bárki is használta volna.

Az Auróra közösségi oldalán így számolt be:

“Miután a józsefvárosi önkormányzat bezáratta az Auróra pultjait minden nap 22:00 után, szokás szerint a propagandamédia is beszállt a hely elleni inkvizícióba, a fenti, már végtelenül unalmas szavakat hajtogatva. Mind a Pesti Srácokat, mind a Magyar Hírlapot bepereltük. És most a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee ügyvédei segítségével első fokon győztünk is!….”

A további részleteket ide kattintva olvashatja.

Forrás: merce.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük