Zacher Gábor: felejtsük el az idei karácsonyt, „hogy legyen jövőre is karácsony”! – Megspékelve Győrfi-reakcióval…

Zacher Gábor az RTL Klub Reggeli című műsorának vendége volt. A toxikológus szerint el kellene felejteni az idei karácsonyt, „hogy legyen jövőre is karácsony”.

„Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be tulajdonképpen a szabályokat, mert azért látni ilyet”

– fogalmazott.

„…Nem értem, hogy emberek hogyan lehetnek ennyire stupidak…”

A toxikológus elmondta, a tegnapi futása során is látott egy 30-40 fős csoportosulást, az emberek forralt bort ittak, beszélgettek, dohányoztak, és persze, maszk nélkül voltak.

„Nem értem, hogy emberek hogyan lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, hogy ez tulajdonképpen az ő érdekük” – mondta.

Nem gyógyítás, hanem túlélés….

Szóba került az is, hogy most elsősorban nem a gyógyításért, hanem a túlélésért küzdenek az orvosok, aminek kapcsán Zacher azt is kiemelte, hogy tanulnak is folyamatosan.

„Ez egy olyan betegség, amilyennel eddig még nem találkoztunk, amit nem ismerünk. Nap mint nap új dolgok derülnek ki eről az egész történetről. Kezdetben voltak olyan gyógyszerek, mint a malária elleni készítmény, antibiotikum, amire azt mondtuk, hogy ez jó, aztán kiderült, hogy nem jó”

– magyarázta, hangsúlyozva, furcsa, hogy ilyen járvánnyal találkozunk a 21. században, mert

ilyet még nem látott az orvostudomány.

A „gyenge pont”

Zacher egy kérdésre válaszolva kijelentette, vannak lélegeztetőgépek, arról pedig, hogy ezt vajon kezelni is tudják-e, annyit mondott:

„alapvetően a vas, meg a műanyag, meg a folyadék az rendelkezésre áll. Na, jó, de ebbe életet kell lehelni. Itt is, ha lennének kamerák, és mondjuk engem odaállítanának a kamera mögé, hogy csináljak valamit, talán el tudnám tolni jobbról balra, de hogy most melyik gomb mi, mivel és mit kell csinálni, azt nem tudnám. Most ez lehet itt a gyenge pontja”

Zacher szerint a lélegeztetőgépre került betegek 50%-a meghal.

„Tulajdonképpen ez arról szól, hogy elfogy a légzőfelület, ezt bizonyos ideig ugye a géppel, különböző technikákkal lehet idézőjelben pótolni, meg lehet esetleg, vannak ilyen testen kívüli technikák”

– magyarázta a toxikológus.

„Tök jó lenne, ma ugye kormánygyűlés lesz, ha meghoznák azokat a döntéseket, hogy bezárják a plázákat”

– fogalmazott.

Forrás

Győrfi Pál közösségi oldalán reagált a fentiekre

„NE felejtsük el a Karácsonyt! Az általam szeretve tisztelt Zacher főorvos úr mai sajtónyilatkozatára reagálok, aki orvosi, szakmai szempontból nagyon helyesen félti az embereket a járvány erősödésétől, a fertőződéstől. Az óvatosság, a szigorú korlátozások teljesen helyénvalók,

nekem valójában a média által a cikkhez adott „felejtsük el ezt az idei karácsonyt” címmel és annak kissé félreérthető üzenetével van bajom.

Szerintem talán sohasem volt ekkora értéke és tartalma az előttünk álló Ünnepnek.

Az összetartozás, a szeretet és az önzetlenség megtapasztalásának, átélésének. Ne felejtsük el, hanem készüljünk rá már most és tiszta szívvel.

Idén tényleg ne a bevásárlás, a boltokban vett sok drága ajándék legyen a cél, hanem a lelki örömszerzés.

Tervezzük meg, hogy esetleg ha kell, fizikai kontaktus nélkül hogyan lehetünk együtt azokkal, akiket szeretünk. Biztosan nem könnyű, de ha addig nem csökken jelentősen a kockázat el kell fogadni, hogy ebben a veszélyes időszakban a puszi és az ölelés helyett egymás érdekében telefonon, videón, vagy levélben mondjuk el egymásnak azokat a szavakat, amiknek jelentését jó esetben egész évben érezhetjük, törődve a másikkal családban és családon kívül egyaránt.

Nekem a Karácsony a legfontosabb ünnep. Még egy címmel sem hagyom bántani”

kigyuladt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük