Frissítve! A Fidesz nem meri betiltani a Jobbikot

A Jobbik megmaradását nevezte a májusi európai parlament választás fő tétjének szombaton, a párt rendkívüli kongresszusát követő sajtótájékoztatón Szilágyi György frakcióvezető-helyettes és szóvivő.

Orbán fél a Jobbiktól

Arról beszélt: ha elegendő voksot kapnak, „a Fidesz nem meri betiltani a Jobbikot”, amely jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

Szavai szerint egy olyan diktatúra ellen küzdenek, amelynek „a zsarolás, a korrupció, a felhalmozott vagyon, az állami szervek kézi irányítása, a saját médiabirodalom adja a fő erejét”. Szerinte „Orbán Viktor fél a következményektől és ezért fél a Jobbiktól”, mert ez a párt képes lebontani a nemzeti együttműködés rendszerét és elszámoltatni annak vezetőit.

Közlése szerint a tanácskozáson elfogadott alapszabály-módosítás alapján „különösen indokolt esetben”, a pártelnökség írásos jóváhagyásával más szervezetbe is beléphetnek a párt tagjai, kérdésre válaszolva ezzel csak egy lehetőséget teremtette meg, hogy „legyen eszköz a kezünkben, hogy tudjunk továbblépni” szükség esetén.

Elvi előkészítés arra az esetre, ha megszüntetnék a pártot

Ez utóbbi döntés nem más, mint elvi előkészítése annak, hogy ha szükségessé válna a párt megszüntetése, felszámolása, a tagságot tömegesen át tudják terelni egy új pártba.

Szilágyi György kérdésre válaszolva közölte: napokon belül kiderül, kapnak-e részletfizetési lehetőséget az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott szankcióra, amelyet igazságtalannak, törvénytelennek tartanak, de igyekeznek befizetni, ugyanakkor az újabb szankció miatt is nemzetközi jogi fórumhoz fordulnak. Elmondta: arra számítanak, hogy a jövőben sorozatosan megbünteti őket az ÁSZ, függetlenül leadott jelentéseik tartalmától.

A vezetőségben bízik a tagság

A küldötteknek is az volt a véleményük, hogy a Jobbik jó irányba halad – jelentette ki kérdésre válaszolva Szilágyi György és kiemelte, hogy az alapszabály módosítását 99 százalékos többséggel, a párt kiáltványát pedig egyhangúlag fogadta el a kongresszus.

Arról beszélt: a vezetőség élvezi a Jobbik tagságának és küldötteinek bizalmát, „amely egy szebb jövőt vizionál abban az esetben, ha tudunk tovább dolgozni és nem szüntetik meg a legnagyobb ellenzéki pártot”.

Egy nehéz tíz hónapos időszakon vagyunk túl, amelyben sorozatos, nemtelen támadások érték a Jobbikot a Fidesz részéről és aminek végén egy érezhető tisztulási folyamat is volt – jelentette ki, hozzátéve: a tanácskozáson érezhető volt, hogy a párt „nemhogy nem roppant meg ebben a tíz hónapban, de elszántabb, mint valaha is volt”. A Jobbik egyik fő erénye napjainkban a kitartás, és ez így lesz a jövőben is – fogalmazott.

Ügyek mentén elengedhetetlen a teljes ellenzéki összefogás

Jelezte: az utóbbi időben 44 új szervezetük alakult, 400 új tagot vettek fel; a kongresszus célul tűzte ki, hogy duplázzák meg ezt a bővülést. Hosszú távú célként a kongresszus a most nem, vagy alig létező középosztály megteremtését jelölte meg, mondván ma „mintegy kétezer család az, aki támogatja Orbán Viktor diktatórikus rendszerét” és további 120-150 ezer „kiszolgáló család” létezik.

Arról beszélt: az ellenzéki pártok közül szoros együttműködést csak az LMP-vel tudnak elképzelni, de ügyek mentén elengedhetetlen az összefogás a többiekkel is.

Előzmény

Új párt alapításán törik a fejüket a Jobbikban

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük