A konstruktív hozzáállás - (Ha ti normálisak vagytok...!?) - Városi Kurír

Sorting by

×

A konstruktív hozzáállás – (Ha ti normálisak vagytok…!?)

Szíjjártó Péter vezető magyar vakcinaforgalmazási szakember (ráérő idejében külgazdasági és külügyminiszter és a helyreállítási operatív törzs főnöke), a minap Portugáliában járt részben karitatív, részben üzleti ügyben, amennyiben 200 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adott el Portugáliának. A bevétel 365 ezer euró, vagyis nagyjából 130 millió forint. (Az útiköltségről, szállítási kiadásról, napidíjról, az Astra-Zeneca eredeti beszerzési költségéről nem szól a fáma). Csak konstruktívan!

Hirdetés

Magyarország eddig összesen 1 350 000 adag oltóanyagot adott el vagy kölcsönzött vagy adományozott nyolc országnak

De ez szemlátomást nagy üzlet, s igazolja Magyarország jótékonyságát is, a Zöld-foki Köztársaság 100 ezer adagja után Portugália is élvezheti a magyar kormány segítő kezét. (Nagyon helyes!) Szijjártó el is mondta a nagy nyilvánosságnak: ha nem spejzoltunk volna be kellő időben kellő mennyiségű vakcinát mindenféle forrásból, akkor most nem tudnánk másokon segíteni. Magyarország eddig összesen 1 350 000 adag oltóanyagot adott el, vagy kölcsönzött, vagy adományozott nyolc országnak – olvasható az Origo tudósításában.

Az már viszont az Euronews (és portálunk más lapjain) követhető, hogy a jó vakcinafutár nyilatkozott a portugál köztévének is, és jogi huliganizmussal, vandalizmussal vádolta meg az Európai Bizottságot. (Úgy rémlik, a miniszter úr a minősítéseket kenyéradó gazdája legutóbbi rádiós meséjéből kölcsönözte.) Szerinte az EB csak a gyerekvédelmi, (az európaiak többsége által melegellenesnek hívott) törvény megszavazása miatt nem fogadta el a magyar helyreállítási tervet. A magyar kormány a hét végén határozatban szabott feltételeket (ugyan vajon kinek?) a helyreállítási támogatás elfogadásához, de ez már a múlt. Most a kormány konstruktív. A helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét kedden két hónappal, szeptember végéig közösen meghosszabbították, a magyar fél pedig jelezte a brüsszeli bizottságnak, hogy kész konstruktívan együttműködni a vitás kérdésekben.

Valószínűleg zavar támadt az időben és az erőben

Ehhez képest igen kevés konstruktivitásról tanúskodik Szijjártó Péter lisszaboni nyilatkozata. Valószínűleg zavar támadt az időben és az erőben, a komplikált vakcinaüzlet lebonyolítása során a miniszter úr nem értesült arról, hogy a magyar kormány időközben konstruktív lett – talán abban a reményben, hogy esetleg mégis megkapjuk a 2500 milliárd forintos uniós támogatást. Didier Reynders igazságügyi biztos ugyan határozottan kijelentette: Magyarország az EU-tól mindaddig nem kap egy fillért sem, amíg a kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és nem ad garanciát arra, hogy a támogatásokat ellenőrizhetően és az elfogadott célokra költi el. (Más országok sem kaptak még brüsszeli áldást terveikre, de nem jogi hiátusok miatt.)

A támogatások ügyében tehát van némi zűrzavar, s világjáró miniszterünknek olykor talán nincs ideje tájékozódni főnöke éppen aktuális véleményéről. Ezért aztán fáziskésésben lehet, amikor demokratikus országokban a demokratikus sajtó képviselői faggatják, s egy orbáni brosúrával korábbi álláspontot képvisel.

Legutóbb még azt mondta a miniszter úr, hogy megvagyunk a támogatások nélkül is, kifizetjük saját zsebből, ami helyreállítási kiadásunk adódik. No és persze a szigorú kormányhatározat sem csak süketelés a levegőégbe, mi magyarok, különlegesek vagyunk, nem fogadunk el adományokat még az Európai Uniótól sem magunk szabta feltételek nélkül, és különben is ez jogi huliganizmus és vandalizmus. Na ilyen a magyar kormány konstruktív hozzáállása a további tárgyalásokhoz! Ez is amolyan hangulati előkészítése lehet országunk kiléptetéséhez az EU-ból. Mert Orbán Viktor, ha nyer a választáson, erre vélhetően kísérletet tesz majd!

Jövő tavasszal a szavazófülke magányában érdemes lesz a súlyosan retardált külügyminiszter szavaira emlékezni

Csak emlékeztetném a még hivatalban levő, mélyen tisztelt döntéshozókat: a legutóbbi felmérés szerint a népesség mintegy 80 százaléka támogatja uniós tagságunkat. A Fidesz hívei körében ez az arány 70 százalék körül van, ellenzékiek körében 90 százalékon áll. Habár Orbán Viktor és hű tettestársa, Szijjártó Péter általában és amúgy nem igazán törődik az emberek véleményével (v.ö.: népszavazási kérdések és nemzeti konzultáció), azért a választások előtt legalább átmenetileg érdemes lenne felfüggeszteni az EU útszéli szidalmazását, ha már ilyen sokan támogatják tagságunkat. Még jobb lenne megfelelni az európai közösség követelményeinek, akkor talán megkapánk a pénzt is, sőt a talonba helyezett 3300 milliárd olcsó hitelt is, de Orbán Viktor kormányától ez a politika nem remélhető. A választónak jövő tavasszal a szavazófülke magányában érdemes lesz a súlyosan retardált külügyminiszter szavaira emlékezni: aki szerint (amikor az EU számon kéri a kormányon a jogállamot, és nem adja ide a pénzt, ami nekünk jár), „jogi huliganizmust, vandalizmust“ követ el Magyarországgal szemben!
(Ha ti normálisak vagytok…!?)

Kapcsolódó

 

konstruktív

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.07.29 - 18:23
  Közvetlen hivatkozás

  Hányinger ez a vizfejü idióta, szégyen a világ elött ez a kakadú ,meg a sötét muzsikus fönöke…. ez ma Magyarország,és ilyenek képviselik az országot,, siralmas

  Válasz
  • 2021.07.29 - 18:46
   Közvetlen hivatkozás

   “Didier Reynders igazságügyi biztos ugyan határozottan kijelentette: Magyarország az EU-tól mindaddig nem kap egy fillért sem, amíg a kormány nem hajt végre igazságügyi reformot..”
   ***
   Pajtás én túléltem a “népidemokráciát” de nem emlékszem, hogy Leonyid Iljics Brezsnyev egyszer is fenyegetett volna bennünket, nemhogy valami harmadrangú nacsalnyik.
   Ez azért nem akármi.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.