Sorting by

×

A terasznyitás utáni rajzásról: a bulizós képek főszereplői a jelenleg 10-25%-ban átoltott 18-40 évesek

Aki kidugta az orrát a több, mint egy éve tartó önkéntes karanténjából, az azzal szembesült a hétvégén, hogy egy, a témában teljesen járatlan ismeretlen -estünkben Orbán Viktor- minden médiából áradó mondatára, miszerint “nyitunk!”, emberhegyek dobták sutba az elővigyázatosságot és egymás hegyén-hátán teraszoztak, nyomultak Magyarország-szerte.

Értem én, hogy jó volt elhinni…

Persze, hogy rengetegen örömmel vették készpénznek a hírt, hogy egyik napról a másikra “legyőztük a vírust”, de a józan ész azért nyomokban megmaradhatott volna. Mi indokolta azt, hogy életszerűnek tűnt, hogy egy 10 cm magas dobogón -terasz- nem terjed a kór, levehető a maszk de, ha lelépett onnan az ember, akkor újra fel kell venni? Mi késztette arra az ötlet elrendelőjét, hogy a féktelen tömegben lesz annyi “életrevalóság”, hogy magától betartja a felhígított szabályokat?

Az például nem ütött szöget a fejekben, hogy semmiféle vizsgálat nincs az oltások után? Nem követi senki nyomon, -csak, aki magánúton teszteltet- hogy kialakult-e ellenanyagtermelődés a delikvens szervezetében?

A háziorvos -akivel a legszorosabb a kapcsolatunk a kínálatból- nem csak azt nem tudja, hogy van-e ellenanyag, vagy sincs, de legtöbbször azt sem, hogy már elküldte-e a paciensét oltakozni és az illető meg is kapta az anyagot. Ki és minek alapján készítette el a kormány hivatalos oldalán megjelent táblázatot, amiben ecsetelik a különböző vakcinák hatékonyságát? Csak az, aki a nyugati vakcinákat akarja lejáratni, illetve a táblázatával támasztaná alá a baloldal oltásellenességét.

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa szerint….

a féktelen bulizás hatásait két hét múlva megérzi az egészségügy. A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért

– mondta az Indexnek.

Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagyfokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam

– fogalmazott Zacher Gábor a lapnak.

Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség

– húzta alá a főorvos, aki arra is kitért, hogy az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről. Mint mondta, így

elsősorban nem köhögéssel, cseppfertőzéssel adunk utat a vírus terjedésének, hanem a levegőben található, mikroszkopikus méretű részecskékbe kapaszkodva, úgymond „szörföl” a vírus. Így nemhogy a tőlünk 80 méterre sétálgatót, hanem az akár 200 méterre lévő személyt is megfertőzhetjük.

Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken.

Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem „aktuális”, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez?

– mondta Zacher Gábor.

A toxikológus szerint hiába jó hír, hogy kevesebb a beteg, amikor egyre többen fordulnak orvoshoz poszt-Covid tünetekkel: Azt hiszem, ez lesz a következő óriási feladat. Egyre többen kérnek segítséget olyan tünetek miatt, mint a látászavar, bőrelváltozás, pszichés problémák – és most csak a három legjellemzőbbet említettem.

Óriási teher lesz, hogy „vissza tudok-e menni a munkába?”, „ugyanúgy teljesítek-e?”, „mennyire változott meg a fizikai állapotom, életem?”, és sorolhatnám. Ezzel újra visszakanyarodnék a mostani rajzáshoz: legyünk türelmesek, kérjük az oltást, várjuk meg a védettséget, ne legyen szükség gépi lélegeztetésre, kórházi kezelésre, poszt-Covid-ambulanciára. Ez mindenkinek a saját felelőssége.

Kemenesi Gábor virológus szerint

“Sokan kérdezték mit gondolok a terasznyitásról és arról ahogy ezt sokan megélték. Egyetlen képpel válaszolnék így vasárnap este. Ezt nem egy buliként kell megélni, hanem felelősségként a még nem beoltottakért akik továbbra is veszélyben vannak és kórházba kerülhetnek és természetesen felelősségként, hogy az éttermeken segítsünk és az ágazat továbbra is működhessen, hetek múlva is és ősszel is. Felelősséggel egymásért…
Csak érdekesség:

A bulizós képek főszereplői a jelenleg ~10-25%-ban átoltott 18-40 éves fiatalok, emellett a járvány még tart.”

Fent említett miniszterelnök -aki, mint tőle tudjuk soha nem hazudik, mondott már cifrákat vírus-ügyben:

Ne feledkezzünk el Müller Cecíliáról sem….

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.