Sorting by

×

A választások után durva megszorításra készül a kormány?

Megszüntetnék például a 13. havi nyugdíjat – állítja Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Azt is mondta, hogy nem hosszabbítják meg a benzinár-stopot, amely következtében az infláció 13 százalék lesz az idén. Ujhelyi szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már ez alapján emelte meg jelentősen az idei inflációs prognózisát.

Szakértők szerint bárki is nyeri a választásokat, megszorításra lesz szükség, amit mind a kormány, mind az ellenzék cáfol. Mindenesetre Varga Mihály pénzügyminiszter egy lakossági fórumon már elejtette, hogy győzelmük esetén a háború okozta nehézségekhez és károkhoz kell igazítani a magyar államháztartást.

Márpedig a magyar kormány brutális megszorításra készül – jelentette ki Ujhelyi István az ATV reggeli műsorában.

Szerinte a brutális megszorítást az Európai Bizottság (EB) kész tényként kezeli, igaz, hozzátette: ezt a kormány eddig még nem adta írásba. Ezt állítása szerint Ujhelyi az EB azon tisztségviselőitől hallotta, akik ismerik az Orbán-kabinettel folyó tárgyalások témáját.

Ez a súlyos kijelentés az ellenzéki képviselő szerint nem egy egyszerű kampányállítás

Hanem az úgynevezett európai szemeszterhez kötődik. Ennek keretében minden évben ilyenkor, március-áprilisban az európai uniós tagországok kormányainak be kell nyújtaniuk a következő félévre vonatkozó gazdasági prognózisukat, költségvetési számaikat, az ezekkel kapcsolatos összes tudnivalókat. Teszik ezt azért, mert az egyes kormányoknak össze kell hangolniuk a költségvetési politikájukat az EU-s szabályokkal.

Ezt a prognózist az egyes kormányoknak április 15-éig kell benyújtaniuk. Ujhelyi értesülései szerint ezt az Orbán-kabinet eddig még nem tette meg – ami persze, tegyük hozzá, még nem jelent semmit, hiszen még három hétre vagyunk ettől a határidőtől. Viszont az ellenzéki képviselő azt állította, hogy

a kormány jelezte, a magyar gazdaság állapota miatt „elképesztően erős, az elmúlt tizenvalahány évben nem látott méretű megszorításra készülnek”.

Méghozzá azért, mert azokat az uniós pénzeket, amelyeknek már meg kellett volna érkezniük az úgynevezett Helyreállítási Alapból, Magyarország eddig még nem kapta meg (közel 6 ezer milliárd forintról van szó), így megbillent a magyar államháztartás.

Bár a kormány tavaly ősszel 1700 milliárd forintnak megfelelő hitelt vett fel, külföldi kötvénykibocsátások révén, ezt a pénzt nem a büdzsé konszolidációjára fordították, hanem elosztogatták – lásd a nyugdíjemelés, egységes nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj kétheti részlete helyett egy összegű kifizetése, családosok szja-visszatérítése, 25 év alatti fiatalok szja-mentessége.

Ujhelyi szerint ezek a megszorítások alapvetően a szociális szférát érintik majd, valamint a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentést, amit az Orbán-kormány is már fenntarthatatlannak tart. Jelzésként még azt is hallotta az ellenzéki képviselő, hogy az államháztartás egészéből számos olyan támogatást vonnának ki, amelyeket a választási kampányban ígéretként megfogalmaztak.

Most az egészet újra kell nyilván majd tervezni. Április 3-ig már viszonylag kevés idő van, tehát szerintem ezzel érdemes megvárni április 3-át. Ha nekünk ebben szerepünk lesz, akkor nyilván az első és egyik legfontosabb lépés az lesz, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz hozzá kell majd igazítani a magyar államháztartást is

– mondta az RTL Híradónak Varga Mihály pénzügyminiszter még hétfőn.

Ujhelyi szerint a Magyar Nemzeti Bank is úgy készítette a legfrissebb prognózisait – amelyeket tegnap publikált –, hogy

ha a benzinár-stop nem lenne, akkor 13 százalékos lenne a hazai infláció.

A kormány az RTL Híradó kérdésére úgy reagált: megszorítástól csak akkor kell tartani, ha a baloldal kerül kormányra.

A Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint viszont bárki is kerül hatalomra, ezermilliárdos nagyságrendű kiigazítás kell.

A legnagyobb súlyú probléma ma, az a rezsiköltség-csökkentés fenntartása. Ha ezek az árak maradnak, amik ma vannak, akkor ez nagyságrendileg egy 1000 milliárdos tőkepótlást tesz szükségessé az energetikai cégeknél

– mondta el az RTL Híradónak Molnár László.

És ez csak az egyik érintett terület. Molnár László szerint a büdzsében vannak megspórolható tételek, az uniós támogatásokhoz azonban szükség van a költségvetés egyensúlyának visszaállításához.

(A benzinár-stop május 15-éig, a hat termékre kivetett élelmiszerár-stop május 1-jéig tart.)

Forrás: ATV / Mfor.hu / RTL.hu

Megszavazta a Fidesz az Európai Parlamentben az orosz befektetési bank kitiltását és a paksi bővítés leállítását!

"Jogod van ostobának lenni de nagyon visszaélsz vele..." - Buhera Fidesz-reklám egy igaz hívőtől!

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.