Frissítve!!! Megérkezett Spanyolországba az Aquarius menekülthajó

Kora reggel partra léphetett Valenciában a mentőhajó menekültjeinek első csoportja, és még a délelőtt a többiek is megérkeznek.

Az Aquarius egy hete vett fel a fedélzetére 629 embert, akik Líbiából indulva túlzsúfolt gumicsónakokkal akartak Európába jutni, azonban elakadtak, 20 órán át hánykolódtak a tengeren, mire az olasz hatóságok riasztása után kimentették őket. A menekülteket az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet által üzemeltetett Aquarius nevű hajó vette fel.

Pár órával korábban a menekültek izgatottan várták a kikötést

Reményeik szerint az utolsó órákat töltik az Aquarius fedélzetén azok a menekültek, akik vasárnap várhatóan kikötnek Spanyolországban – mondta az Euronewsnak a hajón tartózkodó tudósítója, Anelise Borges.

„Most, hogy alig pár óra múlva az Aquarius kiköt Valenciában, az emberek izgalma kézzel fogható a fedélzeten. Ma reggel páran imádkoztak, az életet ünnepelték és a lehetőséget, hogy újrakezdhetik Európában.

A fedélzeten lévő 106 ember napokat töltött a tengeren. Elképzelhetetlen dolgokon mentek keresztül. Néhányan kis híján meghaltak, mások szeretteiket veszítették el. Ez az utazás örökre megváltoztatta őket. Csak remélni tudják, hogy megérte. Csak remélni tudják, hogy Európában megvalósul a békés és gyarapodó életről szőtt álmuk – amiért mindent kockára tettek.”

Valencia felkészült az Aquarius fogadására

A valenciai kikötő felkészült az Aquarius és két olasz kísérőhajója fogadására. Az Aquarius, mely hatszáz észak-afrikai bevándorlót mentett ki a vízből, lassan egy hete hánykolódik a tengeren, miután Olaszország és Málta lezárta a kikötőit előtte.

David Noguera, az Orvosok Határok nélkül spanyolországi elnöke így értékelte a hajó kálváriáját, mely az európai menekültügyi rendszer kudarcának jelképévé vált:

„Az Aquariuson érkező emberek az európai államok következetlen és ellentmondásos politikájának túszai lettek. Az élethez való jog figyelmen kívül hagyása elfogadhatatlan, az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása a legfontosabb kell, hogy legyen.”

A valenciai emberek vegyesen vélekedtek arról, hogy Spanyolország befogadja a hajót.

„Körbementünk a kikötőben, hogy megnézzük az előkészületeket. Szerintem ez egy helyes döntés, teljesen egyetértek vele, ez a legkevesebb, amit tehetünk az emberiség érdekében” – mondta egy helyi asszony.

„Csak annyit tudunk, hogy mikor jönnek a migránsok. Nem tájékoztattak bennünket arról, hogy hol lesznek elszállásolva, és hogy ez extra terheket jelent-e majd a valenciai polgárok számára. Lehet, hogy jó emberek érkeznek, de a szociális különbségek attól még megmaradnak” – vélekedett egy valenciai férfi.

A vasárnapi humanitárius műveletben összesen 2300 ember vesz majd részt. A segélyszállítmányok már megérkeztek Valenciába.

A kikötő 1-es számú dokkjában köt ki az Aquarius és kísérő hajói 100 gyermekkel, 80 nővel és 450 férfival a fedélzetén – jelenti az Euronews tudósítója Valenciából – „A hatóságok többször is elpróbálták a partraszállást, hogy minden gördülékenyen menjen vasárnap. Az első számú cél a fedélzeten lévők egészségének védelme lesz.”

Rogán Antal: Soros György hajói “üzemszerűen” szállítják Európába az Afrikából érkezőket

Megdöbbentőnek nevezte a propagandaminiszter, hogy Soros György hajói “üzemszerűen” szállítják Európába az Afrikából érkezőket, holott azoknak szerinte az európai jogszabályok alapján eddig se lehetett volna fogadni. Rogán Antal szerint a tagállamoknak úgy kellene eljárni, ahogy az ilyen hajók kikötését a héten megtiltó Olaszország is tette, a menekültjogi problémákat pedig szerinte az első biztonságos országban kell kivizsgálni.

Úgy vélte, a Soros-szervezetek által finanszírozott NGO hajónak vissza kell térnie Afrikába. “Az a helyes elv, ha ott segítünk, ahol a baj van, azoknak az országoknak adunk anyagi segítséget, ahonnan érkeznek, és nem a bajt hozzuk be Európába, és utána meg szétterítjük az összes európai ország között” – fogalmazott Rogán Atnal, hozzátéve, hogy a kormánynak mindig is ez volt az elve, és ezt fogja képviselni a következő hónapok európai uniós döntéshozataliban is.

Megjegyezte továbbá, hogy az európai vezetők álláspontjának változását az európai választók kényszerítik ki, ahogy az Olaszország mellett Ausztriában és részben már Németországban is látszik. Magyarországgal ellentétben másutt soha nem kérdezték meg az embereket a milliók betelepítését célzó, elhibázott politikáról, így ez a kérdés határozza majd meg az európai parlamenti választásokat 2019 májusában, “pánikreakciókat” keltve az európai vezetésben – tette hozzá.

Rogán Antal kifogásolta, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján a következő uniós költségvetés minden támogatást mérsékelne a migráció kivételével, arra viszont három forrásból is költenének.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a határvédelem költségeinek felét az EU-nak meg kellene térítenie minden tagállam számára, Magyarország így 150 milliárd forint támogatásra tartana igényt 2020 után az eddigi kiadások miatt.

Rogán Antal kifejtette: a menekültkvótáknál is nagyobb veszélyt jelentene, ha Brüsszel dönthetne arról, hogy az Európába érkezők közül ki számít menekültnek.

(Forrás: Euronews, 444, MTI)

Kapcsolódó:

Hajmeresztő! Hidvéghi: az Aquarius migránshajó, egy Soros-hajó

Úton az Aquarius – exkluzív riport a fedélzetről

A spanyol kormány befogadja a menekülteket szállító Aquriust

Nem engedik kikötni a menekülteket szállító mentőhajót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük