Csak olvasgatok, és reszelgetem a körmöm

A világhálón jártomban-keltemben időnként mindenféle érdekes, sőt különleges helyekre bukkanok, legutóbb például a koronavirus.gov.hu oldalon találkoztam az augusztus 7-én keltezett MTI hírrel:

„A családtámogatások kibővítésével párhuzamosan nő a családalapítási kedv és nő a házasságkötések száma“

– közölte a nagyközönséggel Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter (még jóval fontos római kirándulása előtt).

Ez bizony a mostanában nagyon kevés örvendetes hír egyike

Megtudhattuk a minisztertől, hogy a

„családtámogatások folyamatosan bővülnek, egyre több pénz marad a családoknál, biztosabb a megélhetés, kevesebb az akadály az otthonteremtés és a gyermekvállalás előtt.“

Na bizony! Vajon ezt a családok is tudják?

Valamennyi család? Vagy inkább csak azok, amelyek eleve elég sokat keresnek, hogy élhessenek a kedvezményekkel? A legszegényebbeknek különösen fontos támogatás, a családi pótlék például már több mint tíz éve nem emelkedett egy piculát sem. Adókedvezményt pedig csak az kap, akinek van adóköteles jövedelme. Valami zavar lehet itt vagy a tényekben vagy a kommunikációban. Másként szólva:

a világ által állítólag irigyelt magyar családtámogatási rendszer nem kis részben inkább csak süketelés és humbug.

Ámde a miniszter nagyon bizakodik a szép jövőben, és el is mondja, hogy van oka rá:

„Az Európai Unióban 2010-hez képest Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is….Nőtt az emberek családba vetett hite: a házasságkötések száma csaknem kétszeresére növekedett, mi-közben 37 százalékkal kevesebben váltak el, a gyermekvállalási kedv közel 24 százalékkal nőtt.“

Szép! Mindez ugyan a statisztikák szerint még nem vezetett a magyarság lélekszámának gyarapodásához, de azért szép!

Hanem hát mászkáljunk tovább a neten, annyi minden található ott, folyton a bőség zavarában szenvedünk. Augusztus 30-án adott hírt ugyancsak az Index (MTI) arról, hogy egy amerikai tudományos folyóiratban (PNAS) megjelent tanulmány szerint a járvány ideje alatt több európai országban csökkent a születési arány. (A megszületett gyermekek száma a szülőképes korú nők számához képest.)

„A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatója, Arnstein Aassve vezetésével a szakemberek 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési számokat. A tudósok 2020. novemberétől 2021. márciusáig vizsgálták az adatokat, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is. A születési arány az elemzés szerint Olaszországban 9,1 százalékkal, Magyarországon 8,5 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza. Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is visszaesés volt tapasztalható.A szakértők szerint a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani. Más országokban, például Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott vagy némileg növekedett is a születési arány.“

Na tessék, most aztán zavarban vagyok!

Én itt csak olvasgatok a neten és reszelgetem a körmöm. Vagy Novák Katalin formál a kormány álmaiból tényeket, vagy a tudósok beszélnek-irkálnak összevissza, végső esetben pedig a házasságkötések számának emelkedése nem vezet feltétlenül a gyermekvállalási kedv élénküléséhez, netán a születésszám növekedéséhez. És nem azért, mert a kormány által kórosan vizionált meleg-propaganda hatásos lenne!

Bárha ki tudja? Ebben az országban már a lehetetlen is lehetségesnek látszik, ha a kormánysajtó ad róla tájékoztatást.

 

olvas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük