Ezt kapja ajándékba Ferenc pápa Orbán Viktortól és a kormánytól! - Városi Kurír

Sorting by

×

Ezt kapja ajándékba Ferenc pápa Orbán Viktortól és a kormánytól!

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei a magyar kormány ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápának.

Hirdetés

Az Országos Széchényi Könyvtár oldalán írja le a felbecsülhetetlen értékű kódex történetét, aminek a díszmásolatát kapja ajándékba a pápa, több hónapon keresztül készült.

Liturgikus kódex

Mint írják, a Pray-kódex felbecsülhetetlen értékű kézirategyüttest a pozsonyi káptalan adományozta az OSZK-nak 1813-ban, és Toldy Ferenc (1805–1875) irodalomtörténész nevezte el Pray György (1723–1801) jezsuita történészről, aki 1770-ben először adott hírt róla. A Pray-kódex a 12. századi magyarországi egyházi kultúra egyik legfontosabb dokumentuma.

varosikurir 1

Ez egy liturgikus kódex, aminek jó részét egy könyörgésgyűjtemény (sacramentarium) foglalja el, de a misén kívüli szertartások, így a temetések, esküvők, illetve a templomi alapkőletételek során elhangzó szövegek is helyet kaptak benne.

A műből az OSZK munkatársai az elmúlt hónapokban előbb nagyfelbontású digitális fotókat készítettek, majd pergamenre, lúdtollal írt magyar és spanyol nyelvű ismertetőszöveget is rejtő díszmásolatot készítettek belőle, amit a magyar kormány az Eucharisztikus Kongresszus miatt Budapestre érkező Ferenc pápának ajándékoz majd – vette észre a HVG.

varosikurir 3 1

A több hónapos folyamatot az OSZK Történeti Fénykép- és Videótárának munkatársai kamerával kísérték végig. Ezekből a filmfelvételekből és a nemzeti könyvtár főigazgatójával, kutatóival, digitalizáló-, könyvkötő- és restaurátor- szakembereivel, valamint a felkért közreműködőkkel készült interjúk felhasználásával a Pray-kódexet és a Halotti beszéd és könyörgést részletesen és több szempontból bemutató dokumentumfilm készül

– olvasható az OSZK oldalán.

Forrás

Kapcsolódó

 

pápa
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.