Finkelstein: „meg akartam változtatni a világot. Sikerült. Rosszabbá tettem!”

„Meg akartam változtatni a világot. Sikerült. Rosszabbá tettem” – összegezte életét a Fidesz legfontosabb kampánytanácsadója, a 2017-ben elhunyt Arthur Finkelstein. A melegházasságban élt zsidó férfi antiszemita és homofób kampányokat is vezényelt szerte a világon, és módszere magyar megrendelőjének is sikert hozott. Orbán Viktor 2015-ben beindította a gyűlöletvonatot, amit a Fidesz azóta is különböző, előítélettel övezett kisebbségi csoportoknak vezet neki – kezdte cikkét a Szabad Európa, melyben azt vizsgálta, hogy milyen nyomot hagyott a magyar társadalom mentális állapotán a kormány lassan évtizedes kisebbségellenes politikai kampánya.

2015 elején kezdtek el Orbán Viktor és politikusai a migrációban rejlő veszélyekről beszélni

Azóta is állandó témájuk, százmilliárdokat költöttek ezzel kapcsolatos kampányokra, „nemzeti konzultációkra”. 2015 májusában, még a nagy menekülthullám előtt volt az első plakátkampány, amit nyáron „konzultáció” követett. Nem csupán a valóban ellentmondásos globális migráció kihívásai váltak a kormányzat meghatározta közbeszéd fő témájává (ahogy szerte Európában), hanem hús-vér emberek, menekültek: akik elvesznek tőlünk valamit, akik fertőznek, akik gyilkolnak. A gyűlöletkampányok mindig fizikai veszélyt jelentő emberek, embercsoportok ellen irányulnak.

„A Fidesz sikerének az a titka, hogy a bonyolult kérdéseket végtelenül egyszerűen, szinte a társadalmat lenéző egyszerűséggel fordítja le üzenetekre. A homoszexuálisok pedofilok, és a gyerekeinket nemváltás fenyegeti. Ezek első hallásra nevetséges állítások, de az emberek jelentős része nem gondolja át az igazságtartalmukat, egyszerűen meg kell hogy érintse őket érzelmileg

– mondja Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont igazgatóhelyettese.

A migrációs kampány elején még mondatok voltak a plakátokra írva, az utolsón már csak a gyalogló tömeg látszott, és ennyi: Stop.”

Soros mint politikai termék

A kormányzat 2010-es hatalomra kerülése óta folyamatosan jelölte ki az ellenségeket, melyektől meg kell védeni „minket, magyarokat”.

  • Először a Nemzetközi Valutaalap (IMF),
  • majd Brüsszel, vagyis az EU (amelyet azóta is folyamatosan győzünk le különböző hadszíntereken),
  • aztán jöttek a politizáló civil szervezetek,
  • végül a migránsok.
  • 2020 elején, közvetlenül a járvány előtt a Fidesz ráfordult a hazai romákra is. Az EU bírósága által a gyöngyöspatai cigány gyerekek szegregált oktatása miatt megítélt kártérítés után Orbán már a „nemzeti konzultáció” romaellenes kérdéseit is meghirdette (emellett a bírósági függetlenséget vették volna célkeresztbe), de aztán a járvány után ezt a témát nem vették elő újra. Szabó Andrea szerint lehetséges, hogy felmérték a kockázatait: „A romákkal szembeni ellenségképzésnek nagy problémája, hogy fizikai erőszakká tud fordulni, amire volt is példa.”
  • A menekülteket/migránsokat egy olyan, Finkelsteinék által kiválasztott célponthoz, a „nemzetközi zsidóhoz”, Soros Györgyhöz kötötték a kormányzati kampányok, akit már 2014 előtt Magyarország ellenségeként rajzoltak föl a céltáblára.

A „morális pánikgomb”

A Fidesz mindegyik ellenségképzésre épülő kampányát összekapcsolja a Soros-féle világ-összeesküvés – ennek katonái, a civil szervezetek

– elmélete és Brüsszel.

Magyarországon az idegenellenesség minden csoportban magas.

„Ez a kormánynak köszönhető: a morális pánikgomb gomb megszünteti az emberekben a gondolkodást arról, hogy jó-e, etikus-e a migráció ellenzése vagy támogatása, hogy hogyan viszonyuljak hozzá vallásos alapon stb. Ehelyett mindenki egyformán azt mondja, hogy a migráció rossz, veszélyes”

– mondja a Társadalomtudományi Központ kutatója. Sik Endre szerint a kormány a „morális pánikgomb nyomogatásával” új minőséget teremtett a magyarországi idegenellenességben.

Az éveken át, több hullámban előállított kormányzati kampányokat „egy mesterségesen, a 2014-es szimpátiavesztés után kitalált, külföldről behozott, egyenesen göbbelsi propagandaelemeket felhasználó tudatos kormányzati politikaként” értékeli.

Nemcsak a választók gerjesztése a célja és a haszna, hanem különféle törvényi szabályozásokat is legitimálnak vele, vagyis

„közvetlen társadalomátalakítás az eredménye.”

Emellett csökkenti az általános toleranciaszintet:

„hiába vannak a kijelölt bűnbakok, azt szocializálja belénk, hogy gyűlöljünk mindenkit. Ez a legnagyobb veszélye.”

Építőkockák

A melegek célponttá tétele, ahogy korábban a migránstematikáé is, fokozatosan épült föl az elmúlt két évben. A kezdőrúgást Kövér László parlamenti elnök végezte még 2019-ben, kimondva, hogy a melegeknek másodrendű állampolgárokként kellene magukra tekinteniük (egy „normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak” – mondta.) Orbán Viktor pedig már a homoszexualitás és a pedofília összemosásával nyitott („…hagyják békén a gyerekeinket!”– fogalmazott 2020 októberében az állami rádióban) .

Ketten mintegy programot adtak a törvényhozás számára, amely e két szempont alapján kezdett dolgozni.

„A Fideszben azt tapasztalták, hogy konzervatív közönség számára jól működik az üzenet, hogy a melegek, akik pedofilok is, az okai mindennek. És mivel Magyarországon a politikai helyzet szokatlanul kiélezett, a külsők után belső ellenség kreálásához fogtak” – mondja Szabó Andrea.

A teljes cikket a Szabad Európa oldalán olvashatja.

Kapcsolódó

 

finkelstein

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük