Kerítésen innenKiemelt hírek

Mit szól hozzá? Fizetni kell a háziorvosnál bizonyos szolgáltatásokért….

...ha bármelyikünk kidől, akkor még ennyi ellátás sem lesz...! - Egy gyakorló háziorvos reakciója a "Kásler-Müller diktátumra"

Nem, nem a 300 forintos vizitdíjról van szó, amit a “népharag” csírájában fojtott meg, hanem arról van szó, hogy a háziorvosi ellátást 1992-ben privatizálták, így az alapellátást gyakorlatilag a magánszektor biztosítja, aminek az egyre fogyó 6500 házi- és és házi gyermekorvos egyre nehezebben tud finanszírozni.

Itt jön a képbe Ön, a beteg….

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A munkához a szakmai hátteret a MOK háziorvosi munkacsoportja, a Háziorvosok Online Szövetsége és az Országos Alapellátási Szövetség (OASZ) biztosította. A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk – mondta a VG-nek Nagy Ákos, a MOK alelnöke – írta meg a napidoktor.hu.

Gyakran maguknak a háziorvosoknak sincs „magánorvosi tudatuk”,

hiába dolgoznak vállalkozóként, inkább kényszervállalkozóként aposztrofáljak magukat – jelentette ki Nagy Ákos. A díjtáblázatban meghatározott tételek minimum- és maximumdíjakat tartalmaznak a csendesen fogyó 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál. A MOK alelnöke példaként említette, hogy

a legalacsonyabb díjtétel 2550, a legmagasabb pedig 13 250 forint.

A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok,

akik barna tajszámmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

Mennyi az annyi?

Az ajánlott díjtételek, amelyek szakvéleményeket vagy külföldi utazáshoz szükséges gyógyszerszedés magyar nyelvű igazolását, esetleg a barna tajszámmal rendelkező beteg ellátásához szükséges terápiákat vagy egy lelet kinyomtatását tartalmazzák,

2021. november 1-jétől használhatják a háziorvosok.

fotó: vg.hu

Persze, csak ha szükséges, mert ha a nemzetgazdasági mutatók indokolják, akkor a táblázatban szereplő térítési összegeket felül fogják vizsgálni. Ide kattintva megtekintheti a térítésköteles háziorvosi ellátások díjtétel táblázatát.

A MOK díjtáblázata 18 tételt sorol fel

A betegeket nem éri majd váratlanul a táblázat, eddig is volt a rendelőkben kifüggesztve egy árlista, amely feltüntette a NEAK által nem finanszírozott ellátásokat

– közölte Nagy Ákos. Hozzátette:

azáltal, hogy az orvosi kamara kiadott egy ajánlást, most egységesebbek lesznek az árak, megszűnnek a területi egyenlőtlenségek.

Forrás: MOK

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Mit szól hozzá? Fizetni kell a háziorvosnál bizonyos szolgáltatásokért....

About Author

Szólj hozzá!