Gábor György: ne gondolja senki, hogy egy Komócsin-Döbrögi, vagy egy Orbán-Döbrögi között oly nagy a különbség - Városi Kurír

Sorting by

×

Gábor György: ne gondolja senki, hogy egy Komócsin-Döbrögi, vagy egy Orbán-Döbrögi között oly nagy a különbség

Ami a rezidensek leinasozását illeti, azért szép lassan mondjuk már ki, hogy Orbán egy félművelt tahó. Süvít a paliról: ahhoz szokott hozzá, hogy bábuként tologathatja az embereit, s önmagán, családján és strómanjain kívül szarba sem vesz senkit.

Hirdetés

Ezek a rezidensek – a szolgák – ötszázszor többet tanultak és dolgoztak életükben,

mint a Dubajba röpködő, Zuckerbergnél okosabb, amúgy megszólalásai alapján enyhén retardáltnak tűnő gázszerelő, Orbán vagyonának tartótisztje. Ha az ország Döbrögije azt hiszi, hogy ezzel az inasozással megint mondott valami nagyon vicceset, szotyolaköpködősen-pálinkázósan-sok kislányt meglövő fehérvári huszárosan-hellóröfisen-kolbásztöltősen-asszonyságosan népszerűt, akkor ezzel már csak saját, legkitartóbb és leghűségesebb szektatagjait tudja lázba hozni és elszórakoztatni, azokat, akik ab ovo gyűlölik az egyetemet végzett értelmiségieket, frusztráltakká válnak tőlük, s annak örülnek, ha a hülye, szemüveges, romkocsmákban mélázó könyvmolyokat időnként a Döbrögi, sunyin, gyáván, aljas módon, hátulról jól seggbe rúgja, aztán röhögve körülnéz, és várja az elismerést. Mert ő a főnök, neki szabad.

Szeretném elhessenteni a jókedvét: ezek az inasnak nevezett rezidensek (ez az ő nevük, még akkor is, ha nem áll a szájára ennek a tahónak), szóval ezek az inasok Munkácsy Ásító inasához hasonlóan ásítoznak és röhögnek rajta, épp úgy, ahogy mi röhögtünk az akkori Döbrögiken. És ne gondolja senki, hogy egy Komócsin-Döbrögi vagy egy Orbán-Döbrögi között oly nagy lenne a különbség.

A francokat!

Az imént felhívott tanszékünk legifjabb oktatója, aki tanít, s közben tehetséges doktorandaként végzi a doktori iskolát. Azt kérdezte tőlem, hogy

mondd, Gyuri, ha én tanársegéd vagyok, akkor Orbán észjárása szerint szolga lennék?

Szélesen vett családomban épp akad egy rezidens, aki ezekben a percekben egy kórházban küzd az emberek életéért. Két tehetséges, képzett, okos és becsületes fiatalember.

Nem szolgák, nem inasok, nem az alpári gúny tárgyai: nem lopnak, nem tagjai semmilyen bűnszövetkezetnek, nincs jachtkikötőjük a Balatonnál, sem 20 milliós órájuk a kis kacsójukon, s nem tudom, hogy mennyire képesek saját lábukon megállni, de ha az ország miniszterelnöke a minimális tiszteletet nem képes megadni, mert erre ő ab ovo, eredendő tahóságából fakadóan képtelen, akkor ne csodálkozzon azon, hogy ezek az inasok és szolgák, ezek a romkocsmákban merengők szépen, annak rendje és módja szerint mielőbb elhúznak innen valahová.

Például angol nyelvterületre, ahol a miniszterelnököt prime ministernek, legelső miniszternek nevezik, vagyis a nép legelső szolgájának. Döbrögi meg maradhat egyedül, a saját szektájával.

Forrás

Háttér….

„Inas – ‘tanonc, kereskedelmi vagy ipari tanuló’; ‘kezdő, újonc’; ‘gazdag házban, hajón személyi szolgálatot végző férfi’: libériás inas. Származékai: inasság, inaskodik”

– írja az Arcanum Digitális Tudománytárban az inas szóról a Magyar etimológiai szótár.

A szó jelentése azért lett péntek reggel ennyire fontos, mert Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, pénteki, Kossuth rádiónak adott interjújában azt találta mondani arra a kérdésre, hogy mennek-e a medikusok, vagyis orvostanhallgatók, ha hívják őket, hogy:

„Most az a helyzet, hogy a rezidenseket, ők az inasok vagy (…) frissen végzett diplomások és készülnek a szakmájukra, őket már javarészt beoltottuk, és már vezényeltük is, a végzős medikus hallgatók pedig most jönnek sorra az oltásban, és utána, most már van jogszabályi alapja is, és úgy látom, hogy a szívükben-lelkünkben is készen állnak arra, hogy ha menni kell, akkor mennek.”

Az ellenzék rögtön reagált is miniszterelnöki interjúra, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke pedig az inasozásra tért ki a Facebookon. Azt írta, szégyelli magát Orbán helyett, amiért elsőként az inas szó jutott eszébe róluk.

„Orbán Viktor ma »inasoknak«️ nevezte a kórházakban dolgozó rezidenseket. Azokat az orvosdiplomásokat, akik éjjel-nappal a kórházakban mentik a betegeket. Nyilván azért hívta így őket, mert az orvosok alatt dolgoznak. De ezzel az erővel az összes kórházi dolgozó – ápoló, műtős, beteghordozó, műszakis – is inas”

– írta Szabó azzal, hogy

„nem tudja, Orbán ennyire semmibe veszi-e ezeket az embereket vagy ez csak egy rossz elszólás volt”.

 

döbrögi
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

5 hozzászólás

 • 2021.03.19 - 17:57
  Közvetlen hivatkozás

  Nem kell ezen csodálkozni. Orbán megmaradt annak a vidéki suttyónak, aki zsebredugja a kezét, és tahó, gyökér előszólásai vannak. Szomorú, hogy a jómodorból nemigen ragadt rá semmi. Ez talán annak is betudható, hogy körülötte ugyanilyen suttyó vannak, nézzünk szét a kormányában. Nincs honnan ráragadjon némi kis jómodor. De ez legyen az ő problémája, sok más negatív dolog mellett ezt fogja róla tudni az utókor, mint M. o. legtahóbb miniszterelnöke volt. Istenem, bárcsak már múltidőben beszélhetnénk róla!

  Válasz
 • 2021.03.19 - 19:25
  Közvetlen hivatkozás

  Ez így nem tiszteli az EMBER-t ? Úgy egyáltalán senkit. Amikor a süketszobába mondja,hogy hány embert “oltottunk be”,ezt komolyan gondolja,ezt a fejedelmi többest?Ez egy polihisztor?Ebben nincs egy szemernyi emberi szerénység sem?Ez nevezi magát kereszténynek?Ez ,ez,ez……….

  Válasz
 • Visszajelzés: Orbánt "elküldték gyufáért", a rezidensek, ilyen az amikor a fagyi visszanyal - Városi Kurír

 • Visszajelzés: "Orbán Viktor, a suttyó" - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.