Sorting by

×

Ha én éhes vagyok, neked nem lehet igazad!

Kormányozni egy országot – még ha kicsi is – elég macerás dolog lehet – különösen akkor, ha az emberek életét járvány és ehhez társuló (világ)gazdasági válság nehezíti. „Pártunk és kormányunk“ politikai vezérelve minden jel szerint az, hogy aki és ami – lett légyen az akármi – nem fideszes valami, az nem lehet jó.

Oroszország, Kína és, Azerbajdzsán, Erdogan, meg Salvini lélekben fideszes, tehát jó.

Ámde nem jó például az Európai Unió, habár azért a támogatásukat elfogadjuk, hiszen tagjai vagyunk a közös Európának, az a pénz nekünk jár! (Ma még!.) Használhatatlan az ellenzék is, már vagy tíz esztendeje nem voltak képesek egyetlen elfogadható törvényjavaslatot sem beterjeszteni a T. Ház elé, mindent a Fidesz kénytelen megoldani, pedig a kormány ilyen válságos helyzetben mennyire szeretne nemzeti egységet teremteni, a miniszterelnök legutóbbi rádiószózatában mondta:

a legjobb az lenne, ha az ellenzék befogná a száját.

Itt van például az oltásellenességük

Hát értelmes dolog, hogy folyton nyavalyognak a keleti vakcinavásárlások miatt? Hát értelmes dolog, hogy az önkormányzatok is állítsanak fel oltópontokat, hogy gyorsabban menjen az emberek beoltása? Na ugye hogy nem! (Szombathelyen a helyi fideszesek már kis híján beleestek az ellen-zék csapdájába ezzel a közös oltópontosdival, de még időben sikerült elejét venni a nagyobb bajnak. A budapesti XVI. kerületben lehet, ott fideszesek adják a jó példát.) Mert az alapelv az, hogy az ellenzéknek közügyekben nem lehet, sőt nem szabad hasznát venni. Ezt a politikai elvet rögzítő, már jelképpé vált példamondat egyenesen Enyvestenyerű Pocaknagytól származik:

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.”

Ha Budapest önkormányzata oltópontokat akar, akarjon nyugodtan, de vakcinát és engedélyt nem kap

Ha Hiller István könnyebbé akarja tenni az idei érettségit, akkor ideje, hogy a Fidesz kissé nehezebbé tegye a vizsgát gyerekeknek is, tanároknak is. Oltást pedig a pedagógusok akkor kapnak, amikor rájuk kerül a sor, beszélhetkérhet a szakszervezet akármit. Egyebekben pedig motorversenypályát építeni feltétlenül szükséges, és ideje már most nekilátni. Orbán Viktor hobbija a foci, Kocsis Máté biznisze a kézilabda, Kósa Lajosé pedig a motorverseny. Épp a minap kotyogta el, hogy a pálya építése úgy kábé 70 milliárdba kerül majd amúgy a tervezés első fázisában. Korábban még csak 65 milliárd volt az irányár.

A százmilliárdokba kerülő hobbipolitika is hungarikum. A versenyeket a két-három millió nyomorgó is örömmel nézi.

A jelszó, és az egyetlen, mindenkor érvényes kormányzati gondolat: „Csak a Fidesz!“

Amúgy el kell ismerni, a kormányzati apparátusban akadnak szakemberek, akik szakmai anyagokat állítanak össze abban a balga reményben, hogy a kormány majd azokra építi a kövekező évek gazdaságpolitikáját. A Pénzügyminisztériumban például terjedelmes anyag készült Makrogazdasági és költségvetési előrejelzés 2020-2024 címmel, amelybe a viszontagságos évek kormányzati teljesítményének dicsérete mellett a szerzők becsempésztek néhány hasznos ötletet is. A Magyar Nemzeti Bank igen alapos, 330 pontot tartalmazó összefoglalója fölöttébb hasznos segédlete lehetne a kormányzásnak. (Vajon akadt döntés illetékes, aki elolvasta ezeket?) A Magyar Közlönyök (gyakran az éjszakai órákban megjelenő) példányait forgatva kiderül, hogy a kormány a költésekről inkább dönt az „Orbán Viktor rokoni és haveri kör“ javára, – tekintet nélkül az ország tényleges érdekeire.

 

A legutóbbi, március 17-i határozat szerint a (már semmire nem jó) költségvetés fejezetei között újabb átcsoportosításokat hajtanak végre

  • A tartalékból 3,6 milliárdot vesznek ki, ebből kap egy milliárdot az EMMI nevezetű gigantikus gittegylet versenysport és sportszakmai tevékenységek támogatására, valamint 1,2 milliárdot a Magyarságkutató Intézet. (Mátyás király feltámad!)
  • A Gazdaságvédelmi Alapból 7,5 milliárd jut örökségvédelemre, 2,1 milliárdot kap a Klebelsberg Központ. 1,1 milliárd jut majd fővárosi fejlesztésekre, és 540 milliót kap a Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanberuházásokra.
  • „Regionális határon túli és egyéb nemzetközi fejlesztési és kutatási programokra” 1,5 milliárd akadt még a ládafiában úgynevezett kötött segélyhitelezés helyett. (Egy sor, 3-900 millió közötti tétel már említést sem érdemel.) Így megy nálunk a közpénzköltés, vagyis a politika.

A forint árfolyama, s vele a gazdaság teljesítményének értéke zuhan, az államadósság pedig csak nő,

ismét veszünk fel devizahiteleket is, holott amikor ezt valaha még baloldali kormányok tették, a Fidesz átkot szórt rájuk és az eladósodásra. Az Unió, meg az ellenzék, de még Matolcsy is mondhatja a magáét a termelékenység növeléséről, értelmes gazdasági mentőcsomagokról és fejlesztésekről, a köz- és felsőoktatás kivételes fontosságáról, a gazdaság dinamizálásának más, minőségi elemeiről, a nagyközönség a Magyar Közlönyből mostanában jobbára csak ilyesféle költésekről és a haveri kör gyarapodásáról szerez tudomást.

Évekkel ezelőtt vettem én hitvesemnek egy aprócska ajándékot, jelesül egy hűtőmágnest, amelyen ez a szöveg ékeskedik: „Ha én éhes vagyok, neked nem lehet igazad!“ A Fidesz és Orbán Viktor kormánya állandóan éhes.

 

éhes
illusztráció: V.K.
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.