A hungarikum hungarikuma: aki anonimitást akar, lépjen be a 499.999 forintot adományozó mecénások közé! - Városi Kurír

Sorting by

×

A hungarikum hungarikuma: aki anonimitást akar, lépjen be a 499.999 forintot adományozó mecénások közé!

Ahogy arról beszámoltunk, kormányunk úgy akart újabb cokit bevinni a civilszervezeteknek és az őket támogatóknak, hogy előbbieknek minden pénzadományról rögvest részletes tájékoztatást kelljen küldeni a Nagytesónak. A felzúdulás visszakozásra kényszerítette az agyament “mindent tudni akarok”-tervet, de ettől a szándék nem változott: nehogy már eluralkodjon a civilek pénzelése!

Hirdetés

500 ezer forint alatt továbbra is névtelenül lehet majd adományozni a civileknek. A váratlanul élesített kormányrendelet kiverte a biztosítékot a civileknél és ellenzéki politikai körökben

-foglalta össze a kormány pillanatnyi visszakozását a Propeller.

Ködös Orbán-magyarázat

Orbán Balázs miniszterhelyettes közölte, az ennél nagyobb összegeknél erre nem lesz lehetőség – írja a kormányközeli Mandiner.

„Az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása”

– tájékoztatott Facebook-bejegyzésben a miniszterelnökség államtitkára. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint félmillió forint adományozása esetén a kedvezményezett civil szervezetnek nem kell közzétennie az adományozó nevét.

Arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye.

A kormány 2017-ben szigorította első körben a civilek beszámolási kötelezettségét az adományokról

Akkor előírták, hogy amelyik szervezet egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, annak viselnie kell a

“külföldről támogatott szervezet”

címkét hivatalos iratokon és kiadványokon, illetve név szerint be kell számolniuk arról, hogy kik a külföldi támogatóik.

Ezt a törvényt az EU Bírósága jogellenesnek találta,

úgyhogy a magyar parlament idén kénytelen volt visszavonni. Helyette azt a törvényt hozták, hogy

a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

Az eredeti terv…

A szerdán megjelent és csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére.

Az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak.

A kormányrendelet azt is előírta, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz

Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

Kormány-tromf

Mint most kiderült, ezzel még nem ért véget a jogszabályalkotás a kormány részéről, hiszen a mostani kormányrendelettel tovább szigorítottak. A legfrissebb módosítás némileg hasonlít a külföldi adományozókat célzó, immár visszavont törvényre, csak sokkal szélesebb kört érint: immár

nemcsak a külföldi, hanem a hazai adományozók nevét is meg kell küldeni a kormánynak.

Az új kormányrendelettel bővített jogszabály itt olvasható, az újdonság a 4. alcím 12/A paragrafusa.

Ne feledjük azonban….

Kapcsolódó

 

adomány

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.