Jakab Péter és a kisded – egy kampánykörút margójára

Jakab Péter a Jobbik elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje Veszprémben és Sümegen járt, és ahogy az már lenni szokott így kampány idején, a helyi fanokkal igyekezett bizonyítani országnak-világnak, hogy nemcsak tervei, de támogatói is vannak. Ez eddig oké, de csak eddig.

Egyszer már majdnem bedőltünk a szemünknek

Emlékeznek még a legutóbbi országgyűlési választásra? Akkor Jakab pártbéli elődje, egy bizonyos Vona Gábor cukiskodott kutyákkal, ezzel is bizonyítva, hogy Ő, aki annak idején „gárda-mellényben” lopakodott be a parlamentbe letenni első képviselői esküjét, 2015-re, mert akkor történt a pálfordulása, megváltozott, és egy konszolidált politikus képét akarta sugározni. Zárójeles megjegyzés: 2016-os bukása után egyetlen mozdulattal döccent vissza szélsőjobbra, zárójel bezárva.
És most tessék az utód még rajta is túltesz, hiszen nem kutyákkal, hanem a hollywoodi filmesek másik nagy sikerbombájával, egy kisgyerekkel fogózkodik Sümegen.

A dolog ízléstelenségén az sem változtat, ha a szülők maguk kérték a képet, hiszen szívük joga azzal és úgy fotóztatni a gyereküket, ahogy akarják, sőt ők még ki is tehetik a saját oldalukra. Nem úgy egy politikus, mert, ahogy feltűnik egy kép az oldalán, az azon szereplők azonnal akaratlanul is a kampány részeseivé vállnak, és ez már, ha törvénybe nem is ütközik, de morálisan megengedhetetlen.

Hagyjuk már ezt!

Ne üljünk fel a Jobbik-féle kettősbeszédnek, aminek a lényege, hogy ameddig mindenhol -így a parlamentben is- a demokrácia első számú harcos védelmezői gúnyájában tetszelegnek, addig -nem Sümegen, hanem az ország másik végében- Szerencsen, ahogy a 2019- es önkormányzati választáson, úgy a jövő évi országgyűlésin is azt a Bíró Lászlót indítják, aki Budapestet „Judapestnek”, egy szálloda zsidó vendégeit pedig „tetűcsúzdásoknak” nevezett alig néhány éve. Jó, jó a választások előtt elnézést kért és elhatárolódott saját magától, de én valahogy erőltetettnek és kevéssé őszintének éreztem azt a megszólalását, mert úgy tűnt, közel sem olyan önazonos, mint, amiért elnézést kér.

Tévedés ne essék, elengedhetetlen a Jobbiknak az ellenzéki összefogásban tartása, de az már nem, hogy ájultan elhiggyük minden szavukat.

Jakab Péter a saját- és pártja szemszögéből kétségtelenül jól teszi a dolgát, de ez nem szabad, hogy megtévessze a valódi demokrácia támogatóit. A Jobbik nem vált egyik napról a másikra radikális szélsőjobbos pártból a magyar konzervatív, és ez a lényeg, jobbközép(!!!!) vezérlő csillagává, és ezen nem változtat akárhány akaratnélküli kisgyerek fotós-meggyalázása sem.

A Jobbik hazugság-története erősen emlékeztet a 2010-es LMP-re, hiszen ők sem cáfolták az akkori hibásan elterjedt suttogást, hogy rájuk kell szavazni, mert “ők az új SZDSZ”, pedig ha valamitől, akkor a Szabad Demokraták Szövetségétől évezredek választották el a Schiffer András gründolta formációt.

Ne hagyjuk, bármennyire is kényelmes lenne, hogy egyes politikusok demagógiai látványpékséggé (ez ám a képzavar) züllesszék a demokrácia legfontosabb ünnepét, a voksolást!

Előzmény

 

Jakab

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük