Ujhelyi: ideje prés alá helyezni az uniós értékeket semmibe vevő és a jogállamiságot felszámoló kormányzatokat! - Városi Kurír

Sorting by

×

Ujhelyi: ideje prés alá helyezni az uniós értékeket semmibe vevő és a jogállamiságot felszámoló kormányzatokat!

„Támogatom azt az Európai Parlament által most tárgyalt állásfoglalást, amely a jogállamisági mechanizmus azonnali alkalmazását követeli” – írja Facebook-posztjában Ujhelyi István.

Hirdetés

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint „ideje prés alá helyezni az uniós értékeket semmibe vevő és a jogállamiságot felszámoló kormányzatokat”, továbbá „elég volt az uniós állam- és kormányfők mismásolásából és az Európai Bizottság óvatoskodásából is”. Azt támogatja Ujhelyi István, hogy „amennyiben az Európai Bizottság nem teszi a kötelességét, úgy a Parlament jogi eljárást indítson a testület ellen”.

Elég volt az uniós állam- és kormányfők mismásolásából és az Európai Bizottság óvatoskodásából is, ideje prés alá helyezni az uniós értékeket semmibe vevő és a jogállamiságot felszámoló kormányzatokat! – írta közösségi oldalán Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselője.

“Ezért is támogatom azt az Európai Parlament által most tárgyalt állásfoglalást, amely a jogállamisági mechanizmus azonnali alkalmazását követeli. Támogatom, hogy amennyiben az Európai Bizottság nem teszi a kötelességét, úgy a Parlament jogi eljárást indítson a testület ellen.

Világos és egyértelmű az európai választók akarata:

meg akarják óvni az európai közpénzeket azoktól, akik nem a közös értékeink és érdekeink mentén használják fel azokat. Világosan és egyértelműen kimondtuk azt is, hogy

a források esetleges felfüggesztése vagy megvonása esetén a végső kedvezményezetteket – vállalkozásokat, civileket – nem érheti kár.

Világos és egyértelmű, hogy az EU-ellenes, illiberális ámokfutók semmit nem változnak, továbbra is sajátjukként tekintenek a közvagyonra és lábtörlőként az uniós szerződésekre.

Orbán Viktor azzal hülyítette saját nyilvánosságát, hogy megakadályozta a jogállamisági mechanizmus életre hívását és leállította a kormánya elleni 7-es cikkelyes eljárást.

Egyik sem igaz. Sőt, az igazi elszámoltatás csak most kezdődik

A Fidesz miniszterelnöke hiába próbál trükkök százaival az időhúzásra játszani, ennek most vége. Ahogyan az ő így is túlzottan hosszúra nyúlt hatalmi, kegyelmi időszakának is hamarosan.”

Háttér

Varga Judit hétfőn telefonon nyilatkozva kiemelte: a luxembourgi ülésen „végre szakemberek” beszéltek a jogállamisági kérdéséről, közöttük a tanácsülés napirendjén szereplő Európai Ügyészségről, vagy az egyes uniós tagállamok ügyészi szervezeteiről – írta a Magyar Nemzet.

Ha nem szakemberek beszélnek a jogállamiságról, és nem ők elemzik a tagállami sajátosságokat, könnyen politikai boszorkányüldözéssé fajulhat a vita

– hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

„A jogállamisági vita végre oda került, ahová tartozik, a téma ugyanis az igazságügyi miniszterek elé került; az 1996-os Európa-bajnokság szlogenje újra aktuális: a foci hazatér helyett azonban most a jogállamiság hazatér a mérvadó”

– jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn Luxembourgban, a tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően. Egy Facebook-posztban arról írt, hogy van egy „rossz híre” az ellenzék számára, ennek a lényege pedig, hogy az EU igazságügyi minisztereinek ülésén, ahol

„a jogállamiság legelkötelezettebb szakértői ülnek, senki sem kritizálta Magyarországot azért mert nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez”.

Ennyit erről! – írta Varga Judit, aki szerint a baloldalnak lassan érdemes lenne abbahagynia az Európai Ügyészséggel kapcsolatos politikai hangulatkeltést!

„Amihez nem kötelező csatlakozni, ahhoz ne is kelljen”

 

jog

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.