Connect with us

Kék fény

Jogerős ítélet, a fiatalkorúak Gellért-hegyi rablóbandája ellen

rablóbanda,
Megosztás

Jogerősen 2-3 éves börtönbüntetéseket szabott ki a fiatalkorúakból álló Gellért-hegyi rablóbanda ügyében a Fővárosi Törvényszék hétfőn – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben.

Gáz-riasztó, airsoft fegyverek, kések

Az eljárás adatai szerint a fiatalkorú elkövetők 2019 november-decemberben airsoft fegyverrel, illetve egyszer kést is használva követték el a bűncselekményeket a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.
Az elsőfokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2023. májusában mind az öt vádlott bűnösségét kimondta, és 1 év 4 hónap, illetve 2 év 8 hónap közötti, részben felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki. Ügyészi, védői és vádlotti fellebbezések folytán került az ügy másodfokra.

Az ítélet szerint:

a fiatalkorú terheltek elhatározták, hogy gáz-riasztó, illetve airsoft fegyver segítségével, arcukat maszkkal, sállal eltakarva, általuk gazdagabbnak vélt személyektől értékeket szereznek meg. A rablásokat 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban, airsoft fegyverrel, továbbá egy esetben kést is használva követték el a Gellért-hegyen, valamint a XI. kerület egy másik részén. 

Másodfok

Hétfőn a törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést, és jogerős ítéletében 3 vádlottnál súlyosította, 2 vádlottnál enyhítette a kiszabott büntetéseket. Az elsőrendű vádlottat 3 év 6 hónap, a másodrendűt 3 év 4 hónap, a harmadrendűt 2 év 9 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, a negyed- és ötödrendűnél – a kiszabott szabadságvesztés mértékét változatlanul hagyva – a próbaidő tartamát 4, illetve 2 évre enyhítette.

„A törvényszék rámutatott arra, hogy a másodfokon kiszabott büntetés mértéke nemcsak a terheltek számára bír visszatartó erővel, hanem az megfelelően szolgálja az általános megelőzés céljait is”

– áll a közleményben amely a rablóbanda ítéletéről szól.

Ezeket olvasta már?

tablóbanda,

Szerző