Júliustól jöhet a 800.- forintos kenyér! - Városi Kurír

Sorting by

×

Júliustól jöhet a 800.- forintos kenyér!

A méregdrága zöldség, gyümölcs és húsárak után úgy tűnik, meg kell barátkoznunk a hasonlóan zsebbevágó kenyérárral is. Ugyan Orbán Viktor ígérete szerint a csirkefarhát hatósági áras marad, de mi lesz a többi alapvető élelmiszerrel és mi lesz velünk?

Hirdetés

Csikefarhátat csirkefarháttal?

Már hallom a kormánykommunikációt, miszerint a haldokló nyugaton ennél sokkal drágább már most is a betevő pékárú. Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy amikor hónap közepén sok család szembesül azzal, hogy üres a családi kassza, nem Ők rontottak el valamit, hanem az ígérgetőről derül ki, hogy “nem fejtette ki az igazság összes részletét.” Számoljunk egy kicsit: ugyan az egész világot sújtja az áremelkedés, de nem mindegy, hogy mekkora jövedelemmel a pénztárcánkban és mekkora megtakarítással a hátunk mögött nézünk szembe a világjelenséggel. Míg a lesajnált nyugaton “csak” megérzi az átlag polgár a drágulást, dübörgő hazánkban sokaknak elérhetetlen vágyálom lehet a vajaskenyér. Ezen az sem változtat, hogy az újra-regnáló kormány mit kommunikál!

Kenyér, te drága….

Az orosz-ukrán háború miatt jelenleg 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra

– mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak. A szakember azt is elmondta,

a búza tonnánkénti ára jelenleg 130 ezer forint felett van, ami a kétszerese a tavaly júliusi árnak.

Mindez a liszt árára is hatással van, míg tavaly nyár végén 85-90 forint volt kilója, most 160 forint. Júliusban ráadásul Lakatos szerint újabb 60 forintos áremelkedés jön.

Ez azt jelenti, hogy egy kenyér ára 800 forint körül mozog majd, de más termékek is drágulni fognak, amihez gabonára van szükség.

Kenyérjegy?

Ujhelyi István keddi javaslata: olyan elektronikus élelmiszerkupon-rendszer bevezetését javasolja, amely a leginkább rászoruló családok terheit csökkenti.

Kedvezményezettjei az egyszülős- és rászoruló, minimum kétgyermekes családok, a kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a súlyos fogyatékkal élők, a hajléktalanok és szociális segélyből élő állástalanok és a szociális ösztöndíjban részesülő egyetemisták.

Ujhelyi elképzelése szerint ezt a havi rendszerességgel – az inflációs válság végéig – biztosított kupont kizárólag alapvető élelmiszerekre és tartós fogyasztási cikkekre lehetne beváltani.

„Esélyt kell adni a magyaroknak a mindennapi megélhetéshez. Őrült pénzromlás köszöntött ránk, amihez nem vagyunk hozzászokva, ezzel az inflációs szorítással a bérek és a nyugdíjak nem tudnak lépést tartani”

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.