Karácsony Gergely: nem megszorítunk, hanem megtakarítunk!

Péntek este új, a főváros költségvetését érintő intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető hosszú ideje harcban áll a kormányzattal a különböző pénzügyi elvonások miatt, melyeket a videóban sarcpolitikának nevezett.

„Először elveszik a város pénzét, utána kikényszerítik, hogy a város megszorításokat vezessen be, majd a megszorításokat kritizálják”

– jellemezte a kormányzó párt fővárossal szembeni stratégiáját Karácsony a Facebookra feltöltött videdójában, de hozzátette, a városvezetés nem hajlandó a Fidesz kottájából játszani, nem lesznek megszorítások.

Nem megszorítunk, hanem megtakarítunk!

Az átalakítások nem a dolgozókat, vagyis a kertészeket, az utcaseprőket, a fűtésszerelőket érintik, hanem a vezetői pozíciókat, az igazgatókat és a bizottsági tagokat. Részletek:

  • Megszüntetjük a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra.
  • Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi posztot nem töltjük be, a főpolgármesternek, mint a korábbi években többször is, négy helyettese lesz.
  • Nyolcról ötre csökkentjük a fővárosi bizottságok számát.
  • Csökkentjük a frakciók költségeit.
  • Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.
  • Nagyon jelentős átalakítást jelent, hogy 5 fővárosi cég fog összeolvadni, a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Így a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat. Érintik viszont a vezetői, politikai pozíciókat. 21 felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés – ez a cél. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyította rátermettségét.
  • Walter Katalint pedig Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezem ki január elsejétől.

A fidesz-válasz már a fiókban lehetett….

„Látta valaki a BKK, vagy a Városüzemeltetési Holding vezetésére kiírt pályázatot? Ugye hogy senki sem!”

– írta közösségi oldalán Wintermantel Zsolt, a Fidesz újpesti választókerületi elnöke, idézte a politikust az Origo.

Van sapkája, nincs sapkája-elv: ha nem megszorít, akkor más uszítással próbálkoznak

„Karácsony Gergely a tavalyi választások után: „A Budapesti cégeknél nem politikai kinevezés lesz, hanem pályáztatás, minden cég vezetésére nyilvános pályázatot írunk ki.” Tegnap Karácsony bejelentett két új vezérigazgatót, a BKK élére történetesen Bajnai Gordon egykori kabinetfőnökét! Nos kérdezem én, látta valaki a BKK, vagy a Városüzemeltetési Holding vezetésére kiírt pályázatot? Ugye hogy senki sem!
Baloldali urambátyám rendszer újratöltve!”

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük