Karácsony Gergely: megvannak a helyi Dávidjaink, akik megvívnak a helyi Góliátokkal

Mit mutatnak a fővárosi költségvetés rejtett sorai? Mikor állnak hadrendbe a helyi Dávidok? Meddig lehet várni az LMP-re? Az ellenzéki főpolgármester-jelölttel a Népszava készített interjút.

“Ez egy rosszul vezetett város.”

Karácsony szerint Tarlós István szorong, tán némi szégyenérzet is gyötri. Hozzászokott, hogy bármit mond, az úgy megy át a lakájmédián, mint kés a vajon. Most valódi választáson kellene bizonyítania, és nem tud mit kezdeni a helyzettel:

“Egy vitában azonnal kiderülne, hogyan szakította ketté ezt várost: minden érdemi beruházás a NER- kegyeltek gazdagodását szolgálta, miközben fájóan kevés jutott a budapestiek életminőségének javítására. Stadionok, paloták épülnek, fideszes oligarchák beruházásai pusztítják a fákat és a közösségi tereket, a 3-as metró felújítása az orosz érdekek kiszolgálása miatt kontármunka lett, ezrek idő előtti halálért felelős a légszennyezés, miközben aránytalanul drága a tömegközlekedés. Ez egy rosszul vezetett város.”

“… legyen világos: a parkolási helyzet a Fidesz-ügye…”

Kiemelte, hogy a parkolási rendszerrel kapcsolatban Tarlós tehát összevissza beszél – miközben ő az egyetlen ember ebben a városban, akinek az összes kerület összes adata a birtokában van, mégsem hozza nyilvánosságra:

“Így védi a fideszes mutyikat. Mert legyen világos: a parkolási helyzet a Fidesz-ügye Budapesten. Zuglóban, Ferencvárosban, Óbudán mindenhol fideszes többséggel hoztak döntéseket. Annak pedig van egy sajátos bája: a Fidesz polgármester-jelöltje szerint az a hiba, hogy nem vétóztam meg a zuglói Fidesz-frakció akaratából született döntést.”

Karácsony: Gergely:„Tarlós már rég elvesztette főpolgármester-jellegét, ő Orbán budapesti helytartója”

Hangsúlyozta, hogy Zuglóban a legnagyobb frakció a Fideszé, ezen októberben lehet változtatni. A parkolási rendszerrel kapcsolatos minden döntést a kerület előző, fideszes vezetése készített elő:

“Ami pedig a vétót illeti, polgármesterként számos döntést meggátoltam így, de a parkolási ügy egy közbeszerzési döntés: megakadályozása egyrészt közbeszerzési bírságot vont volna maga után, másrészt azt eredményezte volna, hogy a zuglóiak nem tudnak parkolni a saját házuk előtt. Hadd tegyem hozzá: ha egy önkormányzat kiír egy pályázatot, amire egyetlen társaság jelentkezik, akkor mit tehet az önkormányzat.”

“Szorgalmazza? Röhej. Kilenc éve volt rá….”

Kitért arra, mit gondol arról, hogy Tarlós István most azt szorgalmazza, hogy a főváros központosíthassa a parkolást:

“Szorgalmazza? Röhej. Kilenc éve volt rá. A megoldás valóban az egységes fővárosi parkolási rend. Ki tehetne ezért? Tarlós. Miért nem teszi? Mert Orbán nem adott rá engedélyt neki – Tarlós maga vallotta be egy interjúban. És Orbán miért ragaszkodik a mostani parkolási rendetlenséghez? Mert ehhez fűződik a Fidesznek gazdasági érdeke.”

Adok-kapok a Tarlós-Karácsony páros előadásában

“Győzelemre készülök….”

Megfogalmazta, mindig arról beszélt, hogy egy csapat kapitánya szeretne lenni, hiszen Budapestet egészében kell megnyerni, így lehet igazi változást elérni:

“Győzelemre készülök. De az önkormányzati képviselőjelöltek ugyanolyan fontosak, mint én. Most megvannak a helyi Dávidjaink, akik megvívnak a helyi Góliátokkal. Utóbbiak óriási helyzeti előnnyel indulnak – tudnak krumplit osztani önkormányzati támogatásnak álcázva, őket tolja a helyi sajtó. De a változást akarók többségben voltak Budapesten már tavaly tavasszal is, és én hiszem, hogy még nagyobb többségben lesznek ősszel.”

Elmondta, sokat vártak az LMP-re. Megvárták, amíg a kongresszusa felhatalmazza a pártvezetést, hogy a Fideszen és a Mi Hazánk Mozgalmon kívül mindenkivel tárgyaljon. Megvárták, amíg a párt budapesti szervezete úgy döntött: a Jobbikkal való együttműködés nem feltétele az ellenzéki összekapaszkodásnak:

“Olyan ajánlatot tettünk az LMP-nek, amely a 2018-as választás listás eredményéhez igazodik, noha az összes mérés azt mutatja: támogatottságuk ma ennél szerényebb.”

“… ha a Fidesz embere győz, akkor folytatódik Budapest kizsákmányolása…”

Úgy látja, egyértelmű, hogy a főváros ma gyámság alatt van, és a gyámügyi előadót Tarlós Istvánnak hívják. Azaz semmi igazságtartalma nincs annak a zsarolásnak, hogyha a kormánypártnak kedves ember vezeti a fővárost, akkor a kabinet majd szereti Budapestet:

“Pont fordítva igaz: ha a Fidesz embere győz, akkor folytatódik Budapest kizsákmányolása. Ezt erősíti, hogy Tarlós István épp átadni készül a nagy fővárosi közbeszerzéseket a kormánynak. Ha megteszi, akkor kiírja Budapest homlokára, hogy lopni Orbán Viktornak szabad. De neki bármennyit. Tarlós István tehát helytartó lett, ő Orbán kegyelméből indul a választáson. Én a budapestiek képviseletéért fogok. Hogy visszavegyük ezt a várost a NER-kegyencektől és visszaadhassuk a budapestieknek, szabad várost a szabad polgárainak.”

Forrás: Népszava /A szemlét készítette bl /

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük