Karácsony: kinek kell hinni? A kormány előterjesztésének, vagy egyik minisztere szavának? Vagy egyiknek se?

„Az előterjesztés szerinti beruházás (vagyis a kínai egyetem) a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”. Már megint kinek kell hinni? A kormány előterjesztésének, vagy egyik minisztere szavának? Vagy egyiknek se? – tette fel a költőinek mondható kérdést Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán.

Legyen már vége ennek az összevissza beszédnek és mismásolásnak, amit a kormány a Diákváros helyére építendő kínai elit kampusz ügyében folytat.

“Hivatalosan kikértem a kormány eddig nyilvánosságra nem hozott döntéseiről szóló dokumentumokat. Gulyás miniszter tegnap megköszönte a reklámot, amit a Budapesti Diákváros terveinek csináltam, nos, nagyon szívesen, bár szerintem nem marketingkommunikációs kérdés, hanem személyes elkötelezettség, ha tetszik, becsületbeli ügy ragaszkodni több mint tízezer magyar diák olcsó lakhatásához. A kormány azonban, úgy látszik, a kínai gazdasági-politikai érdekeknek csinál inkább reklámot. Abban meg nincs köszönet. Hiszen a kormány a magyar diákok olcsó lakhatása helyett ragaszkodni látszik ahhoz az esztelen tervhez, hogy kínai hitelből, vagyis a gyerekeink eladósítása árán, kínai vállalatok által a kínai kommunista párt irányítása alatt álló kínai elit kampuszt építtessen és elköltsön erre több pénzt, mint amennyit a teljes magyar felsőoktatásra fordít.

Ettől az őrülettől akarjuk és fogjuk megvédeni a Budapesti Diákvárost. Gulyás miniszter azonban erre azt mondta, hogy a Diákvárosnak majd a kínai egyetem ad értelmet, és hogy Diákváros is lesz, meg kínai kampusz is.

Hát szerintem, a Diákvárosnak az a több mint tízezer magyar fiatal ad majd értelmet, akik ott tölthetik diákéveiket

Ha a kínai kampusz miatt csak eggyel kevesebb magyar diáknak jut ott hely, az már elfogadhatatlan. De félő, nem csak eggyel kevesebb fiatalnak jut hely a kormány szerint. Mert azt a kormányzati közlést, hogy a Diákváros és a kínai egyetem egyszerre, egy helyen épül majd meg, erősen kétlem. Kételyeim elsősorban a kormány eddigi működéséből fakadnak, abból, ahogyan ez a kormány újra és újra megszegi az adott szavát és felrúgja a megállapodásokat. Kételyeimet alátámasztják azok a hírek, amelyek szerint a február 24-i kormányülésen készült emlékeztető azt tartalmazza, hogy „az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”. Na mármost, a Budapesti Diákváros helyszínén a Budapesti Diákvárosnak kell megvalósulnia és nem másnak.

A kormány azonban állítólag 520.000 négyzetmétert(!) akar kínai vállalatokkal beépíttetni, összesen mintegy 40 hektárt adna a kínai kampusznak.

Ha ez igaz, akkor ezek a tervek egyértelműen kiszorítanák a Diákvárost

Lehet, hogy a kormány szerint az a Diákváros, ahol egy fallal körülvett kínai egyetem van. Szerintem meg az a Diákváros, ahol több ezer magyar fiatal lakik, szórakozik, tanul. De akkor járjunk ennek a végére, mert újra mondom: ha a kormány felrúgja a Diákvárosról szóló kötött megállapodást, akkor stadion sem épül Ferencvárosban. Hivatalosan kikértem tehát a kormánytól az alábbi dokumentumokat:

  •  a Fudan Hungary Egyetemmel összefüggésben az innovációs és technológiai miniszter által a Kormány 2021. február 24-i ülésére benyújtott előterjesztést,
  • a Kormány 2021. február 24-i üléséről készített összefoglalónak a Fudan Hungary Egyetemről szóló előterjesztésre vonatkozó részét,
  • a Kormány 2021. február 24-i ülésén a Fudan Hungary Egyetemről szóló előterjesztéssel összefüggésben meghozott döntések szövegét.

Az adatigénylésem itt tekinthető meg.”

 

karácsony

2 thoughts on “Karácsony: kinek kell hinni? A kormány előterjesztésének, vagy egyik minisztere szavának? Vagy egyiknek se?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük