Áder büszke, pedig bocsánatot is kérhetett volna

Áder János köztársasági elnök kedden a 15. Zsidó Maccabi Európa Játékok budapesti megnyitóján nem tért ki a magyarok olyan megbecsülésére, mint amiben Petschauer Attila olimpiai aranyérmes vívó mellett sok más zsidó sportoló is részesült a magyar államtól. A vészkorszakban munkaszolgálatra, vagy különböző haláltáborokba kényszerítették a magyar “testvéreik” őket, persze csak megbecsülésük jeléül. A magyar állam képviselői tehát egy újabb alkalmat szalasztottak el a bocsánatkérésre.

Lózungok viszont voltak

A valódi méltatás, és bocsánat kérés elmaradása után már a legfényesebbre csiszolt mondatok is üresen kongtak.

“Mi magyarok mindig készek vagyunk szurkolni sportolóinkért. Büszkék vagyunk minden magyar sikerre, és lenyűgözve állunk másoké előtt. Büszkék vagyunk mindazokra, akik magyar színekben versenyeznek, és büszkék vagyunk rá, hogy a közös zászló közös csapatában a sokféle személyes identitás mindig jól megfér egymással. Büszkék vagyunk zsidó honfitársainkra, akik a saját teljesítményükkel közös önbecsülésünket gyarapították egykor, és gyarapítják ma is”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalapításában és az első újkori olimpiai játékok megszervezésében a magyar zsidó családba született Kemény Ferenc, Pierre de Coubertin jó barátja is közreműködött, és 123 évvel ezelőtt Athénban, az első olimpián, Magyarország történetének első olimpiai aranyérmét egy másik magyar zsidó ember, Hajós Alfréd nyerte.

Keleti Ágnes holokauszt-túlélő, ötszörös olimpiai bajnok tornász (j, elöl), mellette Polgár Judit kétszeres sakkolimpiai bajnok, sakk Oscar-díjas nemzetközi nagymester, miután meggyújtották a lángot a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án.. Fotó: MTI

Kemény Ferenccel és Hajós Alfréddal vette kezdetét a magyar sporttörténelem, ők a magyar olimpiai csapat első hősei, és egyben egy olyan kor hősei is, amely világszerte sportversenyek szervezésére buzdított.

-olvasta fel Áder János.

Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke beszédet mond a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án.. Fotó: MTI

Az emberiség egyik legszebb és legbékésebb kihívása lett

pályán, medencében, tornacsarnokban vetélkedni a játék öröméért, a teljesítmény csodálatáért, a siker mámorító és a szurkolás felemelő érzéséért, a közösségért. A Maccabi Játékokat ugyanez a törekvés hívta életre egykor, hogy a teljesítmény sikert arasson, és a játék közösséget teremtsen – tette hozzá.

Magyarország örömmel látja vendégül a Maccabi Európa Játékok versenyzőit

– jelentette ki megnyitó beszédében az államfő, aki “nemes küzdelmeket és emlékezetes pillanatokat” kívánt a résztvevőknek.

Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke (k), mellette Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke, a játékok szervezőbizottságának elnöke (b) és Deutsch Tamás, a Maccabi Európa Játékok Védnöki Testületének vezetője, az MTK elnöke Fotó: MTI

Motti Tichauert, az Európai Maccabi Szövetség első embere

és a játékok szervezőbizottságának elnöke emlékeztetett:

a versenyt először Prágában tartották meg 1929-ben, az eltelt 90 évben viszont ez a régió nem volt házigazdája ennek az eseménynek, amely így most visszatért közép-európai gyökereihez.

Deutsch Tamás,

az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője kiemelte:

az esemény sokat jelent a magyar sportnak és Budapestnek egyaránt, a résztvevőkre pedig életük legszebb, legizgalmasabb hete vár.

A megnyitó ünnepségen – melynek egyik fő részeként a küldöttségek bevonultak a küzdőtérre – közel hetven fellépő működött közre. A játékok lángját Polgár Judit volt világelső sakkozó és Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász lobbantotta föl.

A viadal hétfőn kezdődött és jövő szerdáig tart,

a megméretésre 42 országból közel 5000 résztvevő érkezett, köztük 2311 sportoló. A versenyzők 24 sportág – ebből négy bemutató – 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz, amely tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítottak egy “Maccabi falut”, ahol minden nap a díjátadást rendezik. Emellett lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is, hiszen az esemény egyben kulturális és vallási rendezvény is.

A német delegáció tagjai a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. Fotó: MTI

A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt,

hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeztek. A házigazdákat 16 sportágban több mint kétszázan képviselik, ami több mint a duplája az eddigi legnépesebb magyar sportolói delegációnak.

Változatlanul megválaszolatlan kérdés, hogy mi vitte rá a világjátékok európai szervezőit, hogy éppen az Orbán-rezsimmel kooperáljanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük