Közlöny van róla! – „a  kereskedő köteles a hatósági áras termékekről az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni…”

Ugyan megjelent a Magyar Közlönyben a „részletes leirat”, de ebből a kereskedők és főleg a vásárlók nem tudhatják pontosan, hogy mennyi az annyi. 2022 február 1. és május 1. között, 90 napon keresztül hat alapélelmiszer árát vissza kell csökkenteni a 2021. október 15-én érvényes árszintre az infláció terheinek csökkentése érdekében – jelentette be a napokban Orbán Viktor. Az ármegállapításról szóló kormányrendelet a péntek este jelent meg.

Kilóg a lónak az a bizonyos alkatrésze (is)

Tehát ha valaki eddig nem vette észre, akkor most majd a képébe nyomják, hogy a rendelkezés valódi célja  akárcsak a rezsicsökkentés csekkjenek az öntömjénezés,  de említhetjük  a hitelmoratórium elrendelőjének (kormány ) bankokra nézve kötelező megjelenítését is. Az igazi oka tehát nem más mint a kormány hozsannázásának szándéka. Na kösz!

A lényeg?!

Hogy mindenki tudja, kinek kell hálálkodnia:

…a  kereskedő köteles a hatósági áras termékekről az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni és csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon közzétenni.

Ha már Orbán kimondta a bűvös 6-ot, az nem lehet 7!

A piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében (?) 2022 február 1. és május 1. közötti a kormány árstopot rendel el a következő hat termékre:

  • kristálycukor (fehér cukor)
  • búzafinomliszt BL 55
  • finomított napraforgó étolaj
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Akkor mi mennyi?

A felsorolt termékek esetében az adott időszakban az ár nem lehet magasabb, mint kereskedő által a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár.

Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha ez sem érhető el, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.

A bünti

Az e rendeletben meghatározott előírások érvényre juttatására szolgáló, az Ártörvény közigazgatás ihatósági ügyekben a fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló kormányrendelettel kijelölt általános fogyasztóvédelmi hatóság a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal bevonásával jár el.

Ha a hatóság a rendelet szerinti kötelezettségek megsértéséről ellenőrzése során tudomást szerez 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

Kilóg a lónak az a bizonyos alkatrésze is

Tehát ha valaki eddig nem vette észre, akkor most majd a képébe nyomják, hogy a rendelkezésnek akárcsak a rezsicsökkentés csekkjein történő öntömjénezésnek és a hitelmoratórium elrendelőjének (kormány ) bankokra nézve kötelező megjelenítésének igazi oka nem más mint a kormány hozsannázásának szándéka. Na kösz!

Kapcsolódó

 

Közlöny van róla! - Papír van, konkrét számok nincsenek az ár-stopról, íme, a részletek!

2 thoughts on “Közlöny van róla! – „a  kereskedő köteles a hatósági áras termékekről az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük